Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022: «Το ρολόι των γυναικείων δικαιωμάτων πηγαίνει πίσω»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε ίσως την πιο εύστοχη επισήμανση σε άρθρο του για την σημερινή ημέρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «…καθώς ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το ρολόι των γυναικείων δικαιωμάτων πηγαίνει πίσω».

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα ,οι διαπιστώσεις για τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους σχεδόν τους τομείς συνοδεύονται από ένα «αλλά…».

Ναι μεν πρόοδος αλλά όχι αρκετή.

Τα στοιχεία των διάφορων οργανισμών απλά επιβεβαιώνουν όσα οι γυναίκες βιώνουν καθημερινά: βία, ανισότητα, αδικία. Όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, τα δικαιώματα του γυναικείου φύλου δέχτηκαν επίθεση την περασμένη χρονιά και αυτό συνεχίζεται και φέτος.

«Τα γεγονότα του 2021 και των πρώτων μηνών του 2022 σημάδεψαν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών. Οι κρίσεις στον κόσμο που πλήττουν τα δικαιώματά τους, δεν καταλαβαίνουν από ισότητα, πόσο μάλλον από δικαιοσύνη», αναφέρει στο μήνυμά της η γενική γραμματέας της Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ.

Πανδημία και ενδοοικογενειακή βία

Η πανδημία έχει επιδεινώσει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής, τόσο στην Ευρώπη όσο και πέραν αυτής, με συνέπεια την οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα επιτεύγματα των προηγούμενων ετών που κερδήθηκαν με κόπο.

Σε έκθεσή της η ΕΕ, υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη της κατέγραψαν το 2021 αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας: Για παράδειγμα, ο αριθμός των αναφορών σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 32 % κατά την πρώτη εβδομάδα του περιορισμού της κυκλοφορίας και στη Λιθουανία κατά 20 % κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες. Η Ιρλανδία κατέγραψε πενταπλάσια αύξηση στις αγωγές ενδοοικογενειακής βίας και οι ισπανικές αρχές ανέφεραν αύξηση των κλήσεων κατά 18 % κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του εγκλεισμού.

Οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το 76 % των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής μέριμνας και το 86 % των εργαζομένων στον τομέα της προσωπικής φροντίδας στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας είναι γυναίκες. Με την πανδημία, οι γυναίκες στους τομείς αυτούς σημείωσαν πρωτοφανή αύξηση του φόρτου εργασίας, των κινδύνων για την υγεία και των προκλήσεων για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Οι γυναίκες στην αγορά εργασίας επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία

Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση (λιανικό εμπόριο, φιλοξενία, φροντίδα και οικιακή εργασία), επειδή οι εργασίες αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως. Οι γυναίκες αντιμετώπισαν επίσης περισσότερες δυσκολίες επανένταξης στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της μερικής ανάκαμψης το περασμένο καλοκαίρι του 2020, όταν τα ποσοστά απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 1,4 % για τους άνδρες αλλά μόνο κατά 0,8 % για τις γυναίκες μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του 2020.

Εντυπωσιακή έλλειψη γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων για την COVID-19

Σε μελέτη του 2020 διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες υπερτερούν αριθμητικά των γυναικών κατά πολύ στους φορείς που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από τις 115 εθνικές ειδικές ομάδες δράσης για την COVID-19 σε 87 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 17 κρατών μελών της ΕΕ, το 85,2 % αποτελούνταν κυρίως από άνδρες, ενώ το 11,4 % απαρτιζόταν κυρίως από γυναίκες και μόνο το 3,5 % είχε ίση εκπροσώπηση των φύλων. Σε πολιτικό επίπεδο, μόνο το 30 % των υπουργών Υγείας στην ΕΕ είναι γυναίκες.

Γυναικοκτονίες

Μόνο το 2021 στη χώρα μας έγιναν 17 γυναικοκτονίες. Κάθε 11 λεπτά μια γυναίκα δολοφονείται σε όλο τον κόσμο από έναν ερωτικό σύντροφο, έναν πρώην ή νυν σύζυγο, ή μέλος της οικογένειας της. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή / και σεξουαλική βία από νυν ή πρώην σύντροφό της.

« Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο άρθρο του για την σημερινή ημέρα λέει πώς «καθώς ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το ρολόι των γυναικείων δικαιωμάτων πηγαίνει πίσω», επισημαίνοντας ότι «η πρόοδος των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ισότητας, ηθικής και κοινής λογικής».

Υπογραμμίζει την ανάγκη για οικονομική πρόοδο μέσα από στοχευμένες επενδύσεις στην εκπαίδευση των γυναικών, την απασχόληση, την κατάρτιση και την αξιοπρεπή εργασία και τονίζει πως « χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στις κυβερνήσεις, στις επιχειρήσεις».

Φυσικά δεν παραλείπει να τονίσει μια πανάρχαια αλήθεια: « Οι ρίζες της πατριαρχίας είναι βαθιές. Ζούμε ακόμα σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι άνδρες με μια κουλτούρα ανδρικής πατριαρχίας». Ωστόσο, εκφράζει την πεποίθηση ότι όταν ο κόσμος δίνει ευκαιρίες στις γυναίκες και τα κορίτσια, το σύνολο της ανθρωπότητας κερδίζει.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved