Πέντε μαμάδες που έμειναν στην ιστορία
- Josephine Baker
- Marie Curie
- Irena Sendler
- Sojourner Truth
- Μητέρα Τερέζα
Η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και με αφορμή την φετινή, επικείμενη γιορτή θυμόμαστε πέντε μαμάδες που έμειναν στην ιστορία, η κάθε μία για διαφορετικούς λόγους.
Josephine Baker
Πηγή φωτογραφίας: wikipedia.org
H Josephine Baker ήταν Γαλλίδα καλλιτέχνης αμερικανικής καταγωγής, πράκτορας της Γαλλικής Αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ακτιβίστρια πολιτικών δικαιωμάτων. Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1906 και πέθανε το 1975.
Βραβεύτηκε με το Croix de guerre από τον γαλλικό στρατό και έλαβε το αξίωμα Chevalier of the Légion d'honneur από τον αξιωματικό Σαρλ ντε Γκωλ.
Η Josephine πάλεψε σκληρά για την πάταξη του ρατσισμού και μη μπορώντας να αποκτήσει δικά της παιδιά, μετά τον πόλεμο υιοθέτησε 12 παιδιά που έχασαν τις οικογένειές τους για να τους παρέχει φροντίδα, ασφάλεια και ένα ζεστό σπιτικό.
Marie Curie
Πηγή φωτογραφίας: wikipedia.org
Η Marie Curie είναι γνωστή και ως «Μητέρα της Σύγχρονης Φυσικής». Βραβεύτηκε δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ και ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Η Curie ήταν επίσης μητέρα και από τις πρώτες εκείνη την εποχή που έδειξε ότι μία γυναίκα μπορεί να συνδυάσει καριέρα και οικογένεια.
Η κόρη της κέρδισε επίσης βραβείο Νόμπελ το οποίο μοιράστηκε με τη μητέρα της.
Irena Sendler
Πηγή φωτογραφίας: wikipedia.org
Η Irena Sendler ήταν επίσης μία γυναίκα που πρωτοστάτησε στην αντίσταση τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Μαζί με συνεργάτες της κατάφερε να βγάλει από το Γκέτο της Βαρσοβίας 2.500 παιδιά εβραϊκής καταγωγής. Όταν η δράση της έγινε γνωστή, συνελήφθη από τις ναζιστικές δυνάμεις, βασανίστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο, κατάφερε όμως να δραπετεύσει.
Η ίδια ήταν μητέρα τριών παιδιών και κοινωνική λειτουργός στο επάγγελμα.
Sojourner Truth
Πηγή φωτογραφίας: wikipedia.org
Η Sojourner Truth ήταν μία ακόμα μητέρα που έμεινε στην ιστορία και μία γυναίκα που δε σταμάτησε να παλεύει για τα δικαιώματα όλων των γυναικών. Γεννήθηκε σκλάβα το 1797 κατάφερε όμως να σπάσει τα δεσμά της σκλαβιάς και να δραπετεύσει μαζί με το νεογέννητο παιδί της. Το μεγαλύτερο παιδί της είχε πωληθεί παράνομα σε οικογένεια άλλης πολιτείας και αφού συγκέντρωσε χρήματα κινήθηκε δικαστικά για να το πάρει πίσω, πράγμα και το οποίο κατάφερε.
Μητέρα Τερέζα
Πηγή φωτογραφίας: wikipedia.org
Μπορεί στην πραγματικότητα να μην έγινε βιολογική ή θετή μητέρα, έγινε, όμως, η αγκαλιά και το χέρι βοηθείας σε χιλιάδες παιδιά και ενήλικες σε Αφρική, Ινδία και άλλες χώρες. Για τη δράση της κέρδισε το 1979 το Νόμπελ Ειρήνης και η ανθρωπιστική δράση της μνημονεύεται μέχρι και σήμερα.
Τον Σεπτέμβρη του 2016 ολοκληρώθηκε η διαδικασία
αγιοποίησή της και κηρύχθηκε και επίσημα από τον Πάπα Φραγκίσκο, Αγία της Καθολικής Εκκλησίας.
Με πληροφορίες από thoughco.com, wikipedia.org