Τέσσερις τρόποι για να στηρίζεις καθημερινά μία μαμά
Και όχι μόνο τη Γιορτή της Μητέρας.
Έρευνα του 2021 επιβεβαιώνει: οι μαμάδες και γενικότερα οι γονείς σε όλον τον κόσμο είναι εξαντλημένοι και χρειάζονται απεγνωσμένα μία αλλαγή. Το burn out των μαμάδων δεν είναι κάτι καινούριο, γίνεται όμως ολοένα και πιο έντονο φαινόμενο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 2021 το 93% των μαμάδων νιώθουν ότι έχουν πάθει burn out (ποσοστό ανεβασμένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και ο λόγος είναι ξεκάθαρος: το 92% των μαμάδων πιστεύει ότι η κοινωνία δεν τις καταλαβαίνει και δεν τις στηρίζει όσο θα έπρεπε. Και όπου κοινωνία, είναι το κράτος, το επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον ακόμα και οι άλλες μαμάδες.
Με αφορμή τη φετινή Γιορτή της Μητέρας, είναι ευκαιρία να αναλογιστούμε και να επικοινωνήσουμε όλα όσα θέλουμε ως μαμάδες από τους γύρω μας. Όλα αυτά για τα οποία θέλουμε κατανόηση και στήριξη, για εμάς αλλά και για την κάθε μητέρα
Πώς μπορείς, λοιπόν, να στηρίζεις καθημερινά μία μαμά;
Πίστεψέ την
Όταν μία μαμά σου λέει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, πίστεψέ την. Μία μαμά που μόλις έχει γεννήσει και έχει κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα, μία μαμά που ζητάει να δουλέψει από το σπίτι για μία μέρα και δεσμεύεται ότι θα είναι το ίδιο παραγωγική. Μία μαμά που ισχυρίζεται ότι κάποιος δεν της συμπεριφέρεται δίκαια. Για ό,τι και να πρόκειται, πίστεψέ την.
Απόφυγε την θετική τοξικότητα
Τι είναι θετική τοξικότητα; Το να προβάλεις μόνο τα θετικά συναισθήματα αγνοώντας τα αρνητικά. Μία μητέρα και ο κάθε άνθρωπος γενικά είναι αναμενόμενο και απόλυτα φυσιολογικό να νιώθει αρνητικά και θετικά συναισθήματα. Το βασικό για να τα διαχειριστεί είναι να τα αναγνωρίσει και να τα αποδεχτεί.
Βοήθησέ την
Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για μία μητέρα είναι ο χρόνος. Δεν είναι ποτέ αρκετός για τις υποχρεώσεις της ημέρας πόσο μάλλον εάν εργάζεται. Ένα ζεστό πιάτο φαΐ, baby sitting ακόμα και για μισή ώρα, ξέρουμε πολύ καλά ό,τι είναι πράγματα που θα εκτιμηθούν όσο τίποτα από μία μαμά.
Μην την κρίνεις
Τέλεια μαμά δεν υπάρχει. Η κάθε μία κάνει ό,τι κρίνει καλύτερο για την οικογένειά της και για τα παιδιά της με βάση τις δικές της εμπειρίες, τις πεποιθήσεις τις, τις αξίες της. Μην την κρίνεις για τις επιλογές της. Σεβάσου τις επιλογές της για το πώς μεγαλώνει τα παιδιά της και πες την άποψή σου μόνο εάν σου ζητηθεί.
Με πληροφορίες από mother.ly