Θηλασμός: 10+1 βότανα που ενισχύουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος

Γεωργία Ζιώγου

Ποια βότανα θεωρούνται γαλακτοπαράγωγα;

Όταν έρχεται ο θηλασμός, όλες όσες αποφασίσουμε να θηλάσουμε για καιρό, έχουμε τον ίδιο στόχο, να έχουμε πολύ γάλα. Πολλές φορές νιώθουμε ότι το γάλα μας δεν είναι αρκετό και έτσι θέλουμε να ενισχύσουμε μέσα από τη διατροφή μας και τα ροφήματα μας την παραγωγή του.

Να πούμε βέβαια ότι η παραγωγή του γάλακτος είναι θέμα ζήτησης και προσφοράς. Όταν το μωρό μας ζητάει γάλα και προσφέρουμε τόσο θα παράγουμε γιατί είναι αυξημένη η ζήτηση. Όταν εμείς δεν προσφέρουμε τότε μειώνεται η ζήτηση και περιορίζεται η παραγωγή. Άρα το βασικότερο είναι ειδικά το πρώτο διάστημα να προσφέρουμε γάλα όσο μπορούμε στο μωρό ώστε να δίνεται σήμα στον εγκέφαλο να παράγει περισσότερο.

Ποια βότανα, λοιπόν, μπορούν να μας βοηθήσουν; Αρχικά να πούμε ότι ένα τρόφιμο ή ένα βότανο λέγεται γαλακτοπαράγωγο όταν μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος.

Γλυκάνισος

Δόση 3,5 με 7 γραμμάρια σαν βάμμα ή ρόφημα 5 με 6 φορές την ημέρα. μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικό και κατά του μετεωρισμού. Προσοχή μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Ευλογημένο γαϊδουράγκαθο (Cnici benedicti herba)

Δόση: Έως 2 g, σε μορφή κάψουλας, ημερησίως. Μπορεί να ανοίξει την όρεξη και να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Προσοχή: μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Borage (Borago officinalis)

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Julietta Watson

Δόση: 1 έως 2 g, σε μορφή κάψουλας ή ως βάμμα, καθημερινά, μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικό και ως διουρητικό. Προσοχή: Το Borage μπορεί να προκαλέσει υδαρά κόπρανακαι/ή μικρές γαστρεντερικές διαταραχές.Αποφύγετε μεγάλες ποσότητες λόγω πιθανήςαντιπηκτικής δράσης στο αίμα.

Κόλιανδρος (Coriandri fructus)

Δόση: 3 g ημερησίως ως τσάι. Λειτουργεί και ως αντιμετεωρικό, διουρητικό και ήπιο αντιδιαβητικό. Προσοχή: Το βότανο σπάνια μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία, αποφύγετε το βότανο εάν είστε αλλεργικοί σε σέλινο.

Πικραλίδα (Taraxaci herba)

Δόση: 5 g, σε μορφή κάψουλας ή ως βάμμα ή τσάι, 3 φορές την ημέρα. Μπορεί να λειτουργήσει και ως αντιδιαβητικό και διουρητικό. Προσοχή: Η πικραλίδα σπάνια μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής. Επιπλέον ασθενείς με προβλήματα στη χολή ή με απόφραξη του εντέρου δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιούν.

Μάραθος (Foeniculi fructus)

Δόση: 0,1 έως 0,6 mL λαδιού (ίσο με 100 προς 600 mg) ημερησίως. Βοηθάει και σε γαστρεντερικές διαταραχές και λειτουργεί ως αποχρεμπτικό. Προσοχή: Ο μάραθος μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και δερματίτιδα.

Τριγωνίδα (Foenugraeci σπέρμα)

Δόση: Από του στόματος, 6 g, σε μορφή κάψουλας, ημερησίως. Μπορεί επίσης να τονώσει την όρεξη. Προσοχή: μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο στη μητέρα και διάρροια στο μωρό, μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα άσθματος ή να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στη μητέρα. Μην χρησιμοποιείτε εάν έχετε αλλεργία στα φιστίκια και/ή στα όσπρια.

Γαϊδουράγκαθο (Cardui mariae herba)

Δόση: 12 έως 15 g ημερησίως ως εκχύλισμα (ίσο με 200 έως 400 mg σιλιβινίνης) Άλλες χρήσεις που μπορεί να έχει είναι πιθανή προστασία του ήπατος. Προσοχή: Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να έχει καθαρτική δράση και/ή να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Τριγωνέλλα

Είναι σπόρος που περιέχει φυτοοιστρογόνα και έτσι συμβάλλει στην παραγωγή γάλακτος. Θέλει προσοχή όμως καθώς μπορεί να υπάρχουν αντενδείξεις.

Σπόροι κύμινου

Βοηθούν και στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος αλλά και στην αντιμετώπιση των κολικών.

Τζίντζερ (πιπερόριζα)

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Julia Topp

500mg αποξηραμένο τζίντζερ χρησιμοποιήθηκαν σε έρευνα. Φαίνεται να βοηθά αλλά ακόμη χρειάζονται έρευνες. Φυσικά υπάρχουν αναφορές και για άλλα βότανα, απλώς αναφέρουμε αυτά που είναι πιο εύκολο να βρούμε στην ελληνική αγορά. Αν σας φαίνεται δύσκολο να βρείτε τα παραπάνω μπορείτε να αναζητήσετε κάποιο κατάστημα με βότανα ή βιολογικά προϊόντα που είναι πολύ πιθανό να τα έχει. Επίσης πολλές εταιρίες βρεφικών προϊόντων έχουν έτοιμα φακελάκια βοτάνων για το θηλασμό ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με ποιο άμεσο τρόπο.

Να τονίσουμε ότι πριν γίνει χρήση σε οποιοδήποτε από αυτά θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού ή συμβούλου θηλασμού ώστε να διαπιστωθεί αν όντως έχετε χαμηλή παραγωγή. Επιπλέον η δοσολογία δεν είναι υποχρεωτική απλά σε έρευνες που έγιναν χρησιμοποιήθηκαν οι παραπάνω δοσολογίες και φαίνεται να έχουν κάποια αποτελέσματα.

Πηγές:
The Effect of Ginger on Breast Milk Volume in the Early Postpartum Period: A Randomized, Double-Blind Controlled Trial
Complementary, Holistic, and Integrative Medicine: Advice for Clinicians on Herbs and Breastfeeding

Γεωργία Ζιώγου
MSc διαιτολόγος - διατροφολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας: Instagram / τηλ: 2155015948 - 6984510753

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved