15 χρήσιμα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την άντληση του μητρικού γάλακτος

Bigstock

Παγκόσμια Ημέρα Άντλησης Μητρικού Γάλακτος η σημερινή και έχουμε συγκεντρώσει σε ένα άρθρο όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Άντλησης Μητρικού Γάλακτος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου. Καθιερώθηκε το 2017 και είναι μία ημέρα αφιερωμένη στον μητρικό θηλασμό με στόχο να αναγνωρίσει τον χρόνο, την προσπάθεια και την αφοσίωση που απαιτείται από τις μαμάδες που θηλάζουν να προσφέρουν στο μωρό τους το μητρικό γάλα.

Μητρικό γάλα ή αλλιώς το «λευκό αίμα» - Η καλύτερη τροφή για το μωρό

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το βρέφος. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αντισώματα και είναι πιο εύπεπτο σε σχέση με το γάλα φόρμουλας. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η σύστασή του αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού όσο μεγαλώνει για να του παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη την κάθε φορά, όπως λευκά αιμοσφαίρια, προβιοτικά, αντιβιοτικά, ορμόνες, ολιγοσακχαρίτες, πολυσακχαρίτες κ.α. Είναι τόσο πολύτιμο που λέγεται επίσης και «λευκό αίμα».

15 χρήσιμα πράγματα για την άντληση του μητρικού γάλακτος

1. Μπορείτε να ξεκινήσετε την άντληση του μητρικού γάλακτος ακόμα και αμέσως μετά τον τοκετό. Στις περιπτώσεις αυτές η άντληση βοηθά την έναρξη του θηλασμού ή ενθαρρύνει την παραγωγή γάλακτος. Ωστόσο, οι ειδικοί σύμβουλοι θηλασμού προτείνουν οι μαμάδες να καθυστερήσουν την άντληση μέχρι να εδραιωθεί καλά ο θηλασμός. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι να την ξεκινήσετε όταν θα νιώθετε εσείς έτοιμη ή όταν το επιτάσσουν οι συνθήκες.

2. Υπάρχει όρος για την άντληση που γίνεται με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής γάλακτος κι αυτός είναι το power pumping ή αλλιώς ενισχυμένη άντληση μητρικού γάλακτος.

Τι είναι το power pumping:

Το power pumping είναι μια μέθοδος που μιμείται τον θηλασμό του μωρού που θηλάζει ανά συχνά χρονικά διαστήματα και με τον τρόπο του, λέει στη μητέρα, να παράξει περισσότερο μητρικό γάλα.

Όπως οι γρήγοροι και συχνοί θηλασμοί του μωρού, έτσι και το power pumping περιλαμβάνει την εξαγωγή μητρικού γάλακτος σε πολλές, σύντομες και σχεδόν διαδοχικές συνεδρίες. Δείτε αναλυτικά πώς θα κάνετε power pumping στο άρθρο εδώ.

3. Εάν η άντληση του μητρικού γάλακτος ξεκινήσει αμέσως μετά τον τοκετό οι ειδικοί συνιστούν στις μαμάδες να προσπαθήσουν να μιμηθούν το πρόγραμμα ενός νεογέννητου όσο το δυνατόν περισσότερο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι θα πρέπει να αντλείτε γάλα από το στήθος σας έως και 8 έως 12 φορές σε ένα 24ωρο ή κάθε 2 έως 3 ώρες για 15-20 λεπτά τη φορά.

4. Οι μαμάδες που αντλούν γάλα αποκλειστικά, για να εξασφαλίσουν την πλήρη παροχή γάλακτος θα πρέπει να παράγουν από 700 ml έως 1.000 ml γάλα την ημέρα κατά μέσο όρο.

5. Αντλήστε περισσότερο από 10 λεπτά μόλις αρχίσει να αυξάνεται το μητρικό γάλα, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε την άντληση για περισσότερα από 20 λεπτά τη φορά… είναι εξαντλητικό.

6. Αντί να χρησιμοποιήσετε το θήλαστρο, μπορείτε να κάνετε άμελξη με το χέρι. Η διάρκειά της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 λεπτά συνολικά και από τους 2 μαστούς. Ιδανικά, προτείνεται άμελξη 5 λεπτών από κάθε στήθος, εναλλάξ. Ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Για να κάνετε επάλειψη της θηλής της με μητρικό γάλα με στόχο την πρόληψη ή αντιμετώπιση ερεθισμών.
  • Για να αντιμετωπίσετε υπερφόρτωση των μαστών, είτε στη διάρκεια εδραίωσης του θηλασμού είτε στην περίπτωση αρκετών ωρών αποχής από το θηλασμό.
  • Για να διαχειριστείτε την υπερπαραγωγή, βοηθώντας παράλληλα το μωρό να μειώσει τις αναγωγές στην αρχή των θηλασμών.

7. Για να χρησιμοποιείτε σωστά το θήλαστρο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε στην προτεινόμενη συχνότητα και ένταση, να βρείτε το κατάλληλο μέγεθος χωάνης και οι θηλές σας να μην είναι ήδη τραυματισμένες. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανό να νιώσετε έντονο πόνο και να δυσκολευτείτε να αντλήσετε γάλα.

8. Για να ρίξετε το μητρικό γάλα από το θήλαστρο απευθείας σε ένα σακουλάκι αποθήκευσης χρησιμοποιήστε το εξάρτημα που τραβά το γάλα από το στήθος σας, ως χωνί.

9. Για να μεταφέρετε το γάλα από το σακουλάκι αποθήκευσης στο μπιμπερό βάλτε το μπιμπερό μέσα σε ένα μπολ και έπειτα με ένα χωνί που θα έχετε πλύνει και απολυμάνει καλά, ρίξτε το μητρικό γάλα από το σακουλάκι στο μπιμπερό.

10. Για τη μεταφορά του μητρικού γάλακτος από το σπίτι αλλού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία εσωθερμική τσάντα μέσα στην οποία θα έχετε τοποθετήσει παγοκύστες.

11. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε το μητρικό γάλα επειδή αυτό θα καταστρέψει κάποια από τα συστατικά του μητρικού γάλακτος.

12. Το γάλα που έχετε αντλήσει μπορεί να παραμείνει φρέσκο ​​σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 4 ώρες, εφόσον φυλάσσεται μακριά από τον ήλιο ή σε θερμοκρασία δωματίου.

13. Μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο για έως και τέσσερις ημέρες και στην κατάψυξη για 6 έως 12 μήνες (το καλύτερο είναι να το χρησιμοποιήσετε εντός έξι μηνών).

14. Να σημειώνετε πάντα στη σακούλα την ημερομηνία άντλησης και να φροντίζετε να χρησιμοποιείτε πρώτα το παλαιότερο γάλα.

15. Είναι σημαντικό πριν και μετά την άντληση να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Πλύντε τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε και μετά την άντληση καθαρίστε σωστά το θήλαστρο για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μικροβίων στο μητρκό γάλα.

Μάθετε περισσότερα για την άντληση μητρικού γάλακτος στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για εσάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άντλησης Μητρικού Γάλακτος παρακάτω.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved