Τα δύο λάθη που κάνετε όταν βάζετε το παιδί για ύπνο
Είναι πιθανόν να μην αντιλαμβάνεστε πώς αυτά τα λάθη επηρεάζουν την ρουτίνα ύπνου του παιδιού σας.
Γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχει το παιδί μια ρουτίνα ύπνου.
Μερικές φορές όμως, άθελά σας, μπορεί να κάνετε ορισμένα λάθη όταν βάζετε για ύπνο το παιδί σας, ειδικά της προσχολικής ηλικίας ή του δημοτικού που το εμποδίζουν να κοιμηθεί.
Λάθος νούμερο ένα: Μένετε με το παιδί σας μέχρι να κοιμηθεί
Πολλοί γονείς συνηθίζουν να ξαπλώνουν μαζί με το παιδί τους στο κρεβάτι μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Και τις περισσότερες φορές αποκοιμιούνται οι ίδιοι.
Ωστόσο, εάν μένετε στο δωμάτιο του παιδιού σας κάθε βράδυ μέχρι να κοιμηθεί, είναι πιθανό να ξυπνήσει ξανά σύντομα (όπως κάνουν όλα τα παιδιά τη νύχτα, συνήθως μετά από έναν ή δύο κύκλους ύπνου). Σχεδόν πάντα θα σας καλεί να πάτε στο δωμάτιο (ή θα εμφανίζεται σαν ένα σιωπηλό μικρό νίντζα στο δικό σας) επειδή έχει μάθει να αποκοιμιέται μόνο μαζί σας.
Λάθος δεύτερο: Κάνετε πολλές παραχωρήσεις πριν τον ύπνο
Τα παιδιά δεν πηγαίνουν για ύπνο …αμαχητί. Ζητούν να πιουν νερό, να φάνε κάτι γιατί ξαφνικά πείνασαν, να τους διαβάσετε ακόμα μια ιστορία ή να σας πουν κάτι που μόλις εκείνη τη στιγμή θυμήθηκαν.
Μπορεί να πιστεύετε ότι αν τελικά ενδώσετε σε ένα από αυτά , το παιδί σας τελικά θα κοιμηθεί. Στην πραγματικότητα όμως η ικανοποίηση όλων αυτών των επιπλέον αιτημάτων αποσυντονίζει το παιδί και βγαίνει εκτός προγράμματος (και ρουτίνας).
Τι μπορείτε να κάνετε
- Προσπαθήστε να είστε συνεπείς με τη ρουτίνα ύπνου του παιδιού. Πείτε του καληνύχτα και φύγετε από το δωμάτιο ακόμα κι αν είναι ξύπνιο.
- Εάν αρχίσει να σας φωνάζει, εξηγήστε του ότι είναι ώρα για ύπνο και ότι θα παραμείνετε στο καθιστικό ή στο δωμάτιό σας ξύπνια μέχρι να αποκοιμηθεί.
- Αποφύγετε επίσης να ανοίξετε διάλογο μαζί του γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ξεκινήσει την γκρίνια ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί.
- Και μην ξεχνάτε: μη δίνετε υγρά στο παιδί μία ώρα πριν κοιμηθεί για να μη ξυπνάει μέσα στη νύχτα ζητώντας τουαλέτα.
Με πληροφορίες από το psychologytoday.com