Μπορεί μια μαμά να βάψει τα μαλλιά της ενώ θηλάζει;

Μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας ενώ θηλάζετε ή όχι; Η μαία και σύμβουλος θηλασμού Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη συμβουλεύει.

Μπορεί μια μαμά να βάψει τα μαλλιά της ενώ θηλάζει;

Γυναίι βάφει μόνη της τα μαλλιά της μπροστά από καθρέφτη.

Bigstock

Το να περάσετε μια μέρα στο κομμωτήριο για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους χαλάρωσης και αναζωογόνησης στην νέα απαιτητική καθημερινότητα με το μωρό.

Ωστόσο, αν αναρωτιέστε αν οι βαφές μαλλιών είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια του θηλασμού, τότε δεν είστε η μόνη.

Αυτές οι διαδικασίες απαιτούν χρήση χημικών ουσιών, και ως εκ τούτου, είναι φυσικό να προβληματίζεστε για το αν αυτές θα περάσουν μέσω του γάλακτος στο μωρό σας.

Ας ρίξουμε λίγο φως λοιπόν στο ζήτημα αυτό!

Γυναίκα βουρτσίζει τα μαλλιά της.

Bigstock

Μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας ενώ θηλάζετε ή όχι;

Σε αντίθεση με τη φάση της εγκυμοσύνης, όπου πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικότερη με τη χρήση βαφών –ιδίως στο πρώτο τρίμηνο- στο θηλασμό τα πράγματα είναι πιο απλά ευτυχώς.

Καταρχάς οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις βαφές μαλλιών είναι ήπιες.

Στη βαφή της ρίζας, οι χημικές ουσίες ακουμπούν στο δέρμα αλλά δεν απορροφώνται, παρά σε ελάχιστες ποσότητες, από το δέρμα και την κυκλοφορία του αίματος, επομένως η έκκρισή τους στο γάλα είναι μη μετρήσιμη.

Στην τεχνική για ανταύγειες, οι χημικές ουσίες δεν ακουμπούν καν στο δέρμα και το θετικό είναι ότι και στην περίπτωση αυτή δεν απορροφώνται από το θύλακα της τρίχας.

Βέβαια, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι ορισμένα χημικά προϊόντα (πχ αμμωνία) αφήνουν αναθυμιάσεις που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για εσάς. Έτσι, αν χρειαστεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που δεν εκπέμπουν επιβλαβείς αναθυμιάσεις ή και να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζονται μόνο στα μαλλιά και όχι στο δέρμα.

Αν επιλέξετε να βάψετε τα μαλλιά σας, μην επιλέξετε μια βαφή για πρώτη φορά, αλλά χρησιμοποιήστε τη βαφή που έχετε ξαναχρησιμοποιήσει και είστε βέβαιη ότι δεν σας προκάλεσε κάποια αντίδραση ή αλλεργία.

Αν προκύψει αλλεργική αντίδραση, ίσως χρειαστεί να λάβετε φαρμακευτική αγωγή μη συμβατή με το θηλασμό και αυτό θα είναι ένα –προσωρινό- πρόβλημα.

Με την ευκαιρία, δεδομένου ότι ο χρόνος που θα χρειαστείτε στο κομμωτήριο θα είναι αρκετός, αν το μωρό σας θηλάζει αποκλειστικά και είναι κάτω των 6 μηνών, συζητήστε με τη μαία σας πώς θα οργανώσετε την επίσκεψή σας στο κομμωτήριο αφήνοντας το μωρό στο σπίτι, μαζί με αντλημένο γάλα για να το προσφέρει ο φροντιστής. Αν από την άλλη το μωρό σας είναι άνω των 6 μηνών, κατά την απουσία σας μπορεί να καταναλώσει γεύματα στερεών τροφών.

Κομμώτρια φτιάχνει τα μαλλιά γυναίκας.

Bigstock

Μπορούν οι χημικές ουσίες στις θεραπείες μαλλιών να προκαλέσουν βλάβη;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μαλλιών αποτελούνται από χημικές ουσίες οι οποίες όταν εφαρμόζονται στο δέρμα μπορούν να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος αλλά σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Η χρήση προϊόντων καλής ποιότητας από αξιόπιστες εταιρείες, μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία, αν υπάρχουν, ενώ οι αμφιλεγόμενες μάρκες με πολλές επιβλαβείς χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν κάποια βλάβη, είτε θηλάζετε είτε όχι.

Οι περισσότερες από τις βαφές αφήνουν μια έντονη μυρωδιά στα μαλλιά. Εάν είστε θηλάζουσα μητέρα, το μωρό σας μπορεί να βρει απωθητική τη μυρωδιά. Γι’ αυτό σας συστήνω το πρώτο 24ωρο από τη βαφή, όταν έχετε αγκαλιά το μωρό σας ή το θηλάζετε, να έχετε τυλιγμένα τα μαλλιά σας σε μια πετσέτα ή ένα μαντήλι.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και ο θηλασμός μπορούν να προκαλέσουν πολλές αλλαγές στο σώμα και παράλληλα να κάνουν τα μαλλιά να αντιδρούν διαφορετικά στο χρώμα από ό,τι πριν, έτσι θα μπορούσαν να γίνουν ξηρά ή να φριζάρουν ή να παρουσιαστεί τριχόπτωση.

Εναλλακτικές μέθοδοι περιποίησης μαλλιών

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διαδικασίες που δεν περιέχουν χημικά και επομένως είναι ασφαλείς για χρήση στα μαλλιά σας, ως εκ τούτου αν το προτιμάτε μπορείτε να επιλέξετε αυτές:

Φυτικές βαφές

Οι φυσικές φυτικές βαφές θα κρύψουν τυχόν γκρίζες τρίχες που σας ενοχλούν, θα κάνουν τις ρίζες σας υγιείς και θα δώσουν στα μαλλιά σας λάμψη.

Μόνο ανταύγειες

Αντί για βαφή, μπορείτε να εφαρμόσετε μόνο λίγες ανταύγειες στα μαλλιά σας. Έτσι, η έκθεση σε χημικές ουσίες θα μειωθεί δραστικά.

Προσωρινό χρώμα

Μια άλλη ιδέα για να μειώσετε τη χρήση χημικών μέσω μόνιμων βαφών στο τριχωτό της κεφαλής, είναι να επιλέξετε χρήση χρωμοσαμπουάν.

Προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνετε κατά τη βαφή μαλλιών:

  • Εάν κάνετε τις θεραπείες μόνη σας, φορέστε γάντια για να αποφύγετε την επαφή με τις χημικές ουσίες.
  • Φροντίστε να έχετε κατάλληλο αερισμό στο χώρο που γίνεται η βαφή και πλύνετε καλά το τριχωτό της κεφαλής αμέσως μετά την εφαρμογή της βαφής.
  • Βεβαιωθείτε ότι το τριχωτό της κεφαλής σας είναι υγιές και δεν έχει κοψίματα ή μολύνσεις.
  • Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα χωρίς να κάνετε τεστ αλλεργίας στον εαυτό σας.
  • Μην κρατάτε το προϊόν για περισσότερη ώρα από την ενδεδειγμένη.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνονται στη συσκευασία, ξεπλύνετε το αμέσως μετά την καθορισμένη ώρα.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μωρό σας εάν έχετε το προϊόν στα χέρια σας.
  • Είναι επιβεβλημένο να κάνετε τη διαδικασία μακριά από το μωρό καθώς η μυρωδιά των χημικών θα του προκαλέσει δυσφορία.
  • Το πολύ συχνό βάψιμο των μαλλιών μαλλιών πρέπει να αποφεύγεται και να γίνεται όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Σημαντική σημείωση: Kάθε γυναίκα είναι διαφορετική, συνεπώς συστήνεται πάντα εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση. Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν γενικές συμβουλές που είναι πιθανό να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες ή υπάρχοντα προβλήματα της γυναίκας. Συστήνεται να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε οδό.

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη, Μαία-Σύμβουλος θηλασμού
Website: www.maia.authorway.com
Ε-mail: fani.damarlaki@gmail.com
Social media
Facebook: https://www.facebook.com/maia.Kifissia
Instagram: https://www.instagram.com/fani_zachila_damarlaki_maia/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjfwc72MNCrcBqNL9aTJbQA

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved