Η μαμά «πυροσβέστης»
Έτοιμη να διαχειριστεί «εκρήξεις» θυμού και να παρέμβει σε διαφωνίες και διαπληκτισμούς.
Η μητρότητα έχει προκλήσεις. Όλοι συμφωνούν σε αυτό. Είναι ένα ταξίδι στο άγνωστό κατά το οποίο κάθε γυναίκα ανακαλύπτει νέες πτυχές του εαυτού της, νέα όρια και νέους ρόλους.
Ο ρόλος του πυροσβέστη είναι ένας από αυτούς. Ποια είναι μάνα πυροσβέστης; Η μάνα που σβήνει φωτιές και όπου «φωτιές» βάλε τις εκρήξεις θυμού, τις διαφωνίες, τους διαπληκτισμούς.
Ξέρεις ότι είσαι μάνα πυροσβέστης όταν…
Το παιδί κλαίει και οδύρεται επειδή θέλει να γίνει το δικό του και εσύ διατηρώντας πάντα την ψυχραιμία σου, διαχειρίζεσαι την κατάσταση. Συνήθως θα δεις τον εαυτό σου να γονατίζει στο ύψος του παιδιού και με ήρεμη φωνή και λογικά επιχειρήματα του καταφέρνεις να το ηρεμήσεις. Δεν φωνάζεις (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές), δεν πανικοβάλλεσαι και με την πρώτη σπεύδεις να ηρεμήσεις τα πνεύματα πριν η κατάσταση ξεφύγει.
Τα αδέρφια τσακώνονται μεταξύ τους και εσύ επεμβαίνεις την κατάλληλη στιγμή. Μιλάς ξεχωριστά με το κάθε ένα και με ψυχραιμία προσπαθείς να βρεις… τις εστίες της φωτιάς.
Από την άλλη, πρόσεχε μην το παρακάνεις. Η παρέμβασή σου φυσικά προκύπτει επειδή θέλεις αγαπημένα και δεμένα αδέρφια. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ακόμα και οι τσακωμοί μεταξύ των παιδιών, έχουν οφέλη για την ανάπτυξή τους. Η ψυχολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μαρίνα Μόσχα, συμβουλεύει τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά να λύνουν μόνα τους τις διαφορές και τις διαφωνίες τους. Οι καυγάδες, αναφέρει, είναι μία κατάσταση η οποία θα βοηθήσει τα παιδιά να βρουν τρόπους διεκδίκησης της θέσης τους αλλά και να μάθουν να συνδιαλέγονται.
Σώζεις την κατάσταση στο παρά τσακ. Είτε αυτό σημαίνει ότι ράβεις τη στολή που σκίστηκε λίγο πριν τη σχολική παράσταση, είτε ότι μπορεί να διαχειριστείς την όποια αναποδιά τύχει σε ένα παιδικό πάρτι. Η μάνα πυροσβέστης έχει λύσεις, είναι γρήγορη και δεν είναι τυχαίο ό,τι όλοι απευθύνονται σε αυτήν για συμβουλές.