Σερβιέτες, σερβιετάκια και ταμπόν - Τι να ξέρουν οι έφηβες
Μάθετε τα πάντα για τη χρήση σερβιέτας και ταμπόν.
Όταν η περίοδος χτυπά την πόρτα ενός κοριτσιού, οι σερβιέτες, τα σερβιετάκια και τα ταμπόν κάνουν την εμφάνισή τους στο σπίτι. Πρόκειται για προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί για να απορροφούν το αίμα περιόδου. Πολλά κορίτσια χρησιμοποιούν σερβιέτες, αλλά ίσως να θέλουν να χρησιμοποιήσουν ταμπόν αν κάνουν κάποιο σπορ ή κολύμπι.
Μάθετε τα πάντα για τη χρήση σερβιέτας και ταμπόν παρακάτω.
Τι είναι οι σερβιέτες ή σερβιετάκια;
Σερβιέτες είναι φτιαγμένες από απορροφητικό υλικό. Στο πίσω μέρος έχουν αυτοκόλλητο ώστε να κολλά και να εφαρμόζεται με ευκολία στο εσωτερικό μέρος του εσωρούχου. Μερικές, έχουν επιπλέον υλικό στα πλαϊνά (τα λεγόμενα "φτερά") που διπλώνουν από την κάτω πλευρά του εσωρούχου ώστε να συγκρατούν καλύτερα το «απορροφητικό μαξιλαράκι» στη θέση του αποτρέποντας τυχόν διαρροές.
Οι σερβιέτες υπάρχουν σε πολλά και διάφορα μεγέθη και χωρίζονται ανάλογα με την ροή της περιόδου. Για παράδειγμα υπάρχουν τα σερβιετάκια που συνήθως χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ελάχιστη έμμηνος ρύση ή για να απορροφούν τυχόν κολπικά υγρά και σερβιέτες με την ένδειξη «Long» που καλύπτουν συνήθως όλη την επιφάνεια του εσωρούχου.
Πώς χρησιμοποιείται μια σερβιέτα ή σερβιετάκι;
Για να χρησιμοποιήσετε μια σερβιέτα ή σερβιετάκι θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε το αυτοκόλλητο κάλυμμα. Έπειτα να την κολλήσετε στο εσώρουχο.
Θα πρέπει να αλλάζετε τη σερβιέτα ή το σερβιετάκι ανά 3-4 ώρες. Αν έχετε αρκετή ροή, θα πρέπει να την αλλάζετε συχνότερα.
Αφού αφαιρέσετε την σερβιέτα, τυλίξτε τη σε χαρτί υγείας και έπειτα πετάξτε τη στο καλαθάκι σκουπιδιών.
Τι είναι το ταμπόν;
Το ταμπόν είναι ένα απορροφητικό προϊόν, με κυλινδρικό σχήμα που τοποθετείται μέσα στον κόλπο και απορροφά το αίμα περιόδου πριν αυτό βγει έξω. Πολλά είναι τα κορίτσια που αναρωτιούνται «πώς τοποθετούνται». Κάποια ταμπόν έχουν απλικατέρ ενώ κάποια άλλα τοποθετούνται με το χέρι.
Πώς χρησιμοποιείται το ταμπόν;
Τα ταμπόν είναι εύκολα στη χρήση, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικές κατά την τοποθέτηση. Θα πρέπει να έχετε πολύ καλά πλυμένα χέρια και να ακολουθήσετε ακριβώς τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία τους.
Θα πρέπει να αλλάζετε το ταμπόν κάθε 4-6 ώρες.
Αφαιρέστε με προσοχή το ταμπόν τραβώντας το προς τα έξω. Έπειτα τυλίξτε το σε χαρτί υγείας και πετάξτε το στο καλαθάκι των απορριμμάτων. Μην το πετάτε μέσα στη λεκάνη της τουαλέτας.
Όπως οι σερβιέτες, έτσι και τα ταμπόν έρχονται σε διάφορα μεγέθη ανάλογα τη ροή του αίματος περιόδου.
Μπορεί ένα ταμπόν να «χαθεί»;
Πολλά είναι τα κορίτσια που ανησυχούν αν το ταμπόν μπορεί να χαθεί μέσα τους. Η απάντηση είναι, «όχι» δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί.
Τι είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ;
Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (Toxic Shock Syndrome – TSS) είναι μία γενικευμένη λοίμωξη, η οποία μπορεί να προκληθεί, αν το ταμπόν μείνει για περισσότερες από 8 ώρες στον κόλπο σας.
Υπεύθυνο μικρόβιο είναι συνήθως το μικρόβιο Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus Aureus) και σπανιότερα ο Στρεπτόκοκκος ο Πυογόνος (β – αιμολυτικός ομάδας Α) (Streptococcus Pyogenes/ β-hemolytic Group A). Τα μικρόβια αυτά παράγουν τοξίνες, που ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο.
Η παθολογία αυτή δεν συνδέεται μόνον με τη χρήση ταμπόν, αλλά και με τη μόλυνση χειρουργικών ή άλλων τραυμάτων καθώς και με την ύπαρξη εκτενών εγκαυμάτων.
Μπορεί το ταμπόν να σπάσει τον παρθενικό υμένα;
Η ρήξη του παρθενικού υμένα συχνά συμβαίνει ανεξάρτητα από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Ο παρθενικός υμένας μπορεί να ραγεί όταν το κορίτσι επιδίδεται σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως το ποδήλατο.
Αντίθετα σε μερικές περιπτώσεις η ρήξη του παρθενικού υμένα δεν λαμβάνει χώρα ούτε με τη σεξουαλική επαφή. Στις περιπτώσεις αυτές ο υμένας είναι αίτιο πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή. Κατά την εφηβεία ο υμένας αυτός είναι συνήθως αρκετά ελαστικός ώστε να μπορεί να επιτρέψει την είσοδο του ταμπόν στον κόλπο χωρίς να προκληθεί ρήξη, ειδικά αν γίνεται χρήση και λιπαντικού μέσου.
Επομένως η χρήση του ταμπόν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αρκεί η έφηβη να αισθάνεται άνετα με αυτή.
με πληροφορίες από kidshealth.org