Αγέννητο μωρό - Η ενδομήτρια ζωή του εμβρύου και η σχέση του μαζί σας
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το αγέννητο μωρό σας και τι μπορείτε να κάνετε όσο βρίσκεται μέσα στην κοιλιά σας.
Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας ώστε ώστε να δεθείτε μαζί του. Η εγκυμοσύνη είναι η τέλεια στιγμή για να αρχίσετε να χτίζετε το δέσιμο μαζί του, κάτι που είναι σημαντικό για την ανάπτυξή τους μόλις γεννηθούν.
Πώς θα δεθείτε με το αγέννητο μωρό σας
Ορίστε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να δεθείτε με το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
- μιλήστε στο αγέννητο μωρό σας και τραγουδήστε του
- αγγίξτε απαλά, τρίψτε ή κάντε μασάζ στην κοιλίτσα σας
- ανταποκριθείτε στις κλωτσιές του χαϊδεύοντας την κοιλιά και μιλώντας του
- βάλτε χαλαρωτική μουσική
Είναι σημαντικό να μην στρεσάρεστε την περίοδο της εγκυμοσύνης σας (θα δείτε παρακάτω γιατί) γι' αυτό θα πρέπει να προσέχετε τον εαυτό σας. Τι να κάνετε ώστε να ωφεληθεί το αγέννητο παιδί σας;
- ξαπλώστε και πάρτε βαθιές αναπνοές
- περπατήστε
- κάντε ένα χλιαρό μπάνιο
- γράψτε ημερολόγιο με ιστορίες και με όσα ζείτε στην εγκυμοσύνη σας
Γιατί αξίζει να μιλά ο μπαμπάς στο αγέννητο μωρό του
Ένας μπαμπάς μπορεί να περάσει εξίσου χρόνο με το αγέννητο μωρό του, γι' αυτό και είναι σημαντικό να κάνει αρκετά από τα πράγματα που κάνει και η μέλλουσα μαμά.
Τι μπορεί να κάνει ένας μπαμπάς για να δεθεί με το αγέννητο μωρό του;
- μασάζ στην κοιλιά της συντρόφου τους - παράλληλα να μιλά στο αγέννητο μωρό του
- πρέπει να νιώθει τις κλωτσιές του μωρού όσο πιο συχνά γίνεται
- να βρίσκεται στα ραντεβού με τον γιατρό ώστε να παρακολουθεί το αγέννητο μωρό τους κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος
- να μιλά και να διαβάζει παραμύθια στο αγέννητο μωρό ώστε να συνηθίσει τη φωνή του
Γιατί πρέπει να μιλάτε στο αγέννητο μωρό στη μήτρα
Ακόμη και όταν είναι στη μήτρα, ένα μωρό μπορεί να αρχίσει να χτίζει το δεσμό με τους γονείς του. Από την 16η εβδομάδα περίπου τα μωρά μπορούν να ακούσουν τη φωνή της μαμάς τους και από την 20η εβδομάδα περίπου αρχίζουν να αναγνωρίζουν και άλλες γνώριμες φωνές.
Γνωρίζοντας ότι το αγέννητο μωρό σας μπορεί να σας ακούσει, σας δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να αρχίσετε να επικοινωνείτε και να χτίζετε το δεσμό μαζί του ακόμη και πριν γεννηθεί.
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως: μιλήστε, τραγουδήστε και διαβάστε στο αγέννητο μωρό σας.
- Μιλήστε του: Το μωρό σας λατρεύει να ακούει τη φωνή σας. Το ηρεμεί και το βοηθά να συνδεθεί μαζί σας. Επιπλέον νιώθει ασφαλές. Οπότε μιλήστε του για τα πάντα. Πώς νιώθετε, πώς ήταν η μέρα σας, τι αγοράσατε για εκείνο.
- Τραγουδήστε του: τραγουδήστε νανουρίσματα που θα του λέτε και όταν γεννηθεί.
- Διαβάστε του: διαβάστε του παραμυθάκια, ιστοριούλες και ό,τι άλλο θέλετε. Θα δώσετε την ευκαιρία στο μωρό σας να σας ακούει και φυσικά να αναγνωρίζει τη φωνή σας. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να δεθεί και ο μπαμπάς μαζί του.
Το αγέννητο μωρό βιώνει το στρες
Σύμφωνα με τους ερευνητές ένα αγέννητο μωρό μπορεί να βιώσει το στρες. Το 2014 μάλιστα κυκλοφόρησαν και εικόνες όπου έδειχναν αγέννητα μωρά με στρες μέσα στη μήτρα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντάραμ στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν έναν εξειδικευμένο 4D σαρωτή ώστε να μελετήσουν πώς αντιδρά ένα έμβρυο στο στρες που βιώνει η μητέρα.
Οι εκπληκτικές εικόνες που αποτύπωσαν δείχνουν ότι η έκθεση στο στρες κάνει τα μωρά να τραβούν το χεράκι τους κοντά στο πηγούνι τους.
«Πότε νιώθεις το μωρό στην κοιλιά;»
Αναρωτιέστε πότε θα νιώσετε το αγέννητο μωρό σας στην κοιλιά; Πότε θα αναγνωρίσετε τις κλωτσιές του; Όπως αναφέρουν και οι ειδικοί, αυτό γίνεται γρήγορα μιας και τα μωρά κινούνται από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο, το μέγεθός τους είναι εκείνο που δεν βοηθά στο να καταλάβετε πότε κλωτσάει και πότε όχι.
Αυτό συνήθως συμβαίνει κατά την 20η εβδομάδα της κύησης σύμφωνα με το parents.com και δυναμώνουν κατά την 24 και 28η εβδομάδα της κύησης.
Ήσυχο μωρό στη μήτρα - Πότε να ανησυχήσετε και πότε όχι
Οι πρώτες κλωτσιές αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές μεταξύ 13ης και 25ης εβδομάδας. Σιγά σιγά θα μάθετε πόσο συχνά κουνιέται το μωρό σας και πότε όχι.
Εάν δεν είστε βέβαιες για το πόσο συχνά το αγέννητο μωρό σας κινείται, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μετρήσετε τις εμβρυϊκές κλωτσιές του. Τα μωρά συνήθως ανταποκρίνονται όταν η μητέρα τους τρώει, επομένως μετά το πρωινό ή το δείπνο, καθίστε σε ένα ήσυχο δωμάτιο και εστιάστε στο πόσες φορές το μωρό σας θα κουνηθεί.
Κάνετε αυτό περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα για μερικές ημέρες και θα αρχίσετε να παρατηρείτε πότε και πόσο το μωρό σας κινείται μέσα στην κοιλιά σας.
Γιατί μπορεί το αγέννητο μωρό σας να είναι ήσυχο ή να μην νιώθετε ότι δεν κινείται
Για πολλούς λόγους, σύμφωνα με μια έρευνα του 2020:
- μειωμένη ποσότητα αμνιακού υγρού (ολιγάμνιο)
- κάπνισμα
- αλκοόλ
- εμβρυϊκός ύπνος
- εμβρυϊκός θάνατος
- περιορισμός εμβρυϊκής ανάπτυξης
- ανωμαλίες του πλακούντα
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 στο BMC Pregnancy and Childbirth, η μειωμένη ποσότητα αμνιακού υγρού (ολιγάμνιο) επηρεάζει το 1% έως 5% των εγκυμοσύνων παγκοσμίως. Ωστόσο, το ολιγάμνιο μπορεί επίσης να προκληθεί από προβλήματα υγείας ή επιπλοκές μιας εγκυμοσύνης, όπως ρήξη αμνιακού σάκου, προβλήματα του πλακούντα, πρόωρη ρήξη των υμένων, ανωμαλίες των νεφρών-κύστης-ουρήθρας του εμβρύου, λοιμώξεις και άλλα.