Πέντε πράγματα για τα οποία δεν ανησυχώ ως γονιός και ψυχολόγος

Bigstock

Η Francyne Zeltser, PsyD, θέλει να βοηθήσει τους γονείς να ανησυχούν λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερο την ανατροφή των παιδιών τους. Μοιράζεται λοιπόν ορισμένες συμβουλές.

Σχεδόν όλοι οι γονείς ανησυχούν για την ανάπτυξη ή τη συμπεριφορά του παιδιού τους. Κι αναρωτιούνται συχνά ποιες συμπεριφορές πρέπει να τους προβληματίσουν και ποιες όχι.

Η Francyne Zeltser, PsyD, ψυχολόγος και μητέρα δύο παιδιών, γνωρίζει από πρώτο χέρι αυτές τις ανησυχίες των γονιών γι΄αυτό και σε άρθρο της στο parents.com μοιράζεται εκείνες που δεν την ανησυχούν.

Πράγματα για τα οποία δεν ανησυχώ ως γονιός και ψυχολόγος

Αν περνάω κάθε στιγμή με τα παιδιά μου

Ως εργαζόμενη μαμά, δεν μπορώ πάντα να περνάω όλη μέρα με τα αγόρια μου. Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό από την ποσότητα του χρόνου είναι η ποιότητα. Όταν είμαι με τα παιδιά μου, είτε για μια ώρα είτε για μια ολόκληρη μέρα, ανταποκρίνομαι στις ανάγκες τους. Ακόμα κι αν δεν πάτε στη δουλειά, ο χρόνος χωριστά από εσάς και τον σύντροφό σας, μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε στο παιδί αυτονομία και ανεξαρτησία.

Αν ανταποκρίνονται στα αναπτυξιακά ορόσημα

Τα παιδιά κατακτούν τα αναπτυξιακά ορόσημα ανάλογα με την ηλικία τους. Σταματήστε όμως να συγκρίνετε το παιδί σας με συνομήλικα γιατί το κάθε παιδί μεγαλώνει με τον δικό του ρυθμό. Αν έχετε ανησυχίες, μοιραστείτε τις με τον παιδίατρό σας κι όχι με φίλους, γνωστούς ή αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Αν υπάρξει αλλαγή στη ρουτίνα του

Κρατάω τα παιδιά μου έξω μέχρι αργά στις διακοπές και μερικές φορές παραλείπω έναν υπνάκο για να κάνω μια διασκεδαστική δραστηριότητα. Επιτρέπω, επίσης, τα παιδιά να έρχονται στο κρεβάτι μαζί μας και να παρακολουθούν κινούμενα σχέδια στις διακοπές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν μια ρουτίνα και επωφελούνται από τη συνέπεια και τις σαφείς προσδοκίες. Όμως, το να βγουν εκτός προγράμματος δεν είναι κάτι φοβερό.

Ναι, μπορεί να υπάρξει μια μικρή οπισθοδρόμηση ή κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά καθώς προσπαθείτε να επιστρέψετε στο πρόγραμμα. Ομως, τα χρονοδιαγράμματα μπορούν να προσαρμοστούν, ο ύπνος μπορεί να «επανεκπαιδευτεί» και η κακή συμπεριφορά μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αν τα παιδιά μου είναι επιλεκτικά στο φαγητό

Αντιμετωπίζετε έναν picky eater; Εφόσον ο παιδίατρος δεν έχει ανησυχίες για το βάρος ή την υγεία του, μην πιέζετε το παιδί να φάει. Συνήθως προσφέρω δύο επιλογές γευμάτων: το φαγητό του τρώμε ως οικογένεια και ό,τι είναι διαθέσιμο στο ψυγείο. Αν πεινάσουν, τρώνε, αν όχι, δεν τα κυνηγάω.

Αν τα παιδιά μου περνούν χρόνο με το κινητό

Η έκθεση σε οθόνες και γενικά στο διαδίκτυο μπορεί να είναι χρήσιμη, εάν υπάρχει επίβλεψη. Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν γονικό έλεγχο, εκμεταλλευτείτε λοιπόν τα εργαλεία που σας παρέχονται για να παρακολουθείτε πώς χρησιμοποιεί το παιδί τη συσκευή και να βάζετε χρονικά όρια σε κατηγορίες εφαρμογών, όπως παιχνίδια ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved