Τι να κάνω όταν με χτυπάει το παιδί μου;
Ο τρόπος που θα αντιδράσετε είναι πιθανό να επηρεάσει αν θα συνεχίσει να χτυπάει.
Το να σας χτυπάει το παιδί σας και ειδικά σε δημόσιο χώρο, μπορεί να το θεωρείτε απογοητευτικό, ντροπιαστικό αλλά και εξοργιστικό.
Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές, που πιθανόν να αναρωτιέστε μήπως αυτή η συμπεριφορά, είναι αποτέλεσμα κάποιου δικού σας λανθασμένου χειρισμού.
Μην πανικοβάλλεστε…
Τα περισσότερα νήπια χτυπούν κάποια στιγμή τους γονείς τους. Ο τρόπος όμως με τον οποίο θα αντιδράσετε στο χτύπημα του παιδιού σας είναι το κλειδί για το αν θα συνεχίσει να το κάνει ή όχι.
Τι να κάνετε αν το σας χτυπάει το παιδί σας
Καθιερώστε κανόνες
Ξεκαθαρίστε ότι το χτύπημα, το δάγκωμα ή οι πράξεις βίας δεν επιτρέπονται στο σπίτι σας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το παιδί σας κατανοεί τις συνέπειες που θα υποστεί αν δεν τηρήσει τους συγκεκριμένους κανόνες.
Αναγνωρίστε τις θετικές συμπεριφορές
Η ενίσχυση καλών συμπεριφορών με θετικές συνέπειες μπορεί να ενθαρρύνει το νήπιό σας να σταματήσει να χτυπά. Προσέξτε τις στιγμές που το παιδί σας έχει μια θετική συμπεριφορά και επαινέστε το. Για παράδειγμα, επαινέστε ή επιβραβεύστε το παιδί σας κάθε φορά που έρχεται να σας μιλήσει, χωρίς να φωνάζει ή να σας τραβάει.
Διδάξτε τη σωστή συμπεριφορά
Αποφύγετε να λέτε στα παιδιά «Μην χτυπάς». Έρευνα έχει δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματικό να δίνετε μια εντολή με θετικό παρά αρνητικό τρόπο. Επίσης, διδάξτε στο παιδί σας δεξιότητες διαχείρισης θυμού. Όταν νιώθει θυμό ή αναστάτωση, ενθαρρύνετε το μικρό παιδί σας να ζωγραφίσει, να πάει στο δωμάτιό του, γενικά να κάνει κάτι που θα του αποσπάσει την προσοχή.
Αποφύγετε τη σωματική τιμωρία
Εάν χρησιμοποιείτε το χτύπημα ως τιμωρία , το παιδί σας θα μπερδευτεί σχετικά με το γιατί επιτρέπεται να χτυπάτε εσείς κι όχι εκείνο. Επίσης, το χτύπημα μπορεί να αυξήσει την επιθετικότητά του.
Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα για τη συμπεριφορά από όσα βλέπουν να κάνετε, παρά από εκείνα που λέτε. Δείξτε πώς να αντιμετωπίζουν τον θυμό, τη λύπη και την απογοήτευση με τρόπους απλούς και κατανοητούς, χωρίς φωνές και βία.
Πρέπει να υποχρεώσετε τα παιδιά να απολογηθούν για το λόγο που χτύπησαν ή δάγκωσαν;
Αυτό εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σας και από τον λόγο που το έκανε να δαγκώσει ή να χτυπήσει.
Ένα παιδί μόλις 2 ετών, το να το αναγκάζεις να ζητήσει συγγνώμη δεν του διδάσκει τίποτα. Κάθε άλλο. Αυτή η τακτική μπορεί επίσης να επανεκκινήσει τον κύκλο ξεσπάσματος.
Σε ένα μεγαλύτερο παιδί που έχει την ικανότητα να κατανοεί τα συναισθήματα των άλλων, είναι πιο εύκολο να του διδάξετε να ζητά συγγνώμη. Η ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις μας είναι μια σημαντική δεξιότητα που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας.
Τέλος μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να αφήνετε το παιδί να ηρεμήσει πριν ζητήσει συγγνώμη.
Με πληροφορίες από parents.com