Πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια: Αιτίες και συμπτώματα

Μάθετε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη του εφηβικού σώματος και πότε απαιτείται αξιολόγηση από ειδικό

Πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια: Αιτίες και συμπτώματα
Bigstock

Τι είναι η πρώιμη εφηβεία;

Πρώιμη εφηβεία είναι όταν ένα κορίτσι αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια της εφηβείας πριν από την ηλικία των 8 ετών. Αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό, αλλά μπορεί να απαιτεί αξιολόγηση από παιδιατρικό ενδοκρινολόγο.

Τι είναι η φυσιολογική εφηβεία;

Η φυσιολογική εφηβεία είναι όταν το σώμα των παιδιών αρχίζει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται σε νεαρά ενήλικα σώματα. Τα κορίτσια συνήθως αρχίζουν να περνούν την εφηβεία μεταξύ των ηλικιών 8-13 ετών.

Όταν η κόρη σας αρχίσει να περνά την εφηβεία , οι γονάδες (ωοθήκες) και τα επινεφρίδια (αδένες που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά) απελευθερώνουν ορμόνες.

Αυτές οι ορμόνες προκαλούν τα πρώτα σημάδια της εφηβείας, τα οποία είναι η ανάπτυξη του στήθους, η οσμή του σώματος, η τριχοφυΐα στις μασχάλες, η ηβική τριχοφυΐα και η ακμή.

Με την πάροδο του χρόνου, θα αναπτύξουν μεταγενέστερα σημάδια της εφηβείας, όπως μια έκρηξη ανάπτυξης που ακολουθείται από την έναρξη της περιόδου τους.

2 τύποι εφηβείας

  • Η επινεφριδιακή εφηβεία

Αυτό συμβαίνει όταν τα επινεφρίδια παράγουν ορμόνες που προκαλούν τα πρώτα σημάδια της εφηβείας, συμπεριλαμβανομένων της οσμής του σώματος, της ηβικής τριχοφυΐας, της τριχοφυΐας στις μασχάλες και της ακμής.

  • Γοναδική εφηβεία

Αυτή είναι η στιγμή που η υπόφυση (ένας μικρός αδένας στον εγκέφαλο που ελέγχει άλλους αδένες στο σώμα) παράγει ορμόνες που «λένε» στις ωοθήκες να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη . Αυτές οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του μαστού και της μήτρας, την έναρξη της μηνιαίας περιόδου και την αύξηση του ύψους.

Τι προκαλεί πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια;

Τα αίτια της πρώιμης επινεφριδιακής εφηβείας και της πρώιμης γοναδικής εφηβείας είναι διαφορετικά.

1. Πρώιμη εφηβεία των επινεφριδίων

Μερικές φορές, η πρώιμη επινεφριδιακή εφηβεία είναι φυσιολογική.

2. Πρώιμη γοναδική εφηβεία

Υπάρχουν 2 τύποι πρώιμης γοναδικής εφηβείας, οι οποίοι έχουν διαφορετικές αιτίες.

2α. Εξαρτώμενη από τις γοναδοτροπίνες εφηβεία

Αυτός ο τύπος εφηβείας προκαλείται από την υπόφυση που παράγει τις ορμόνες FSH και LH, οι οποίες διεγείρουν τις ωοθήκες να παράγουν οιστρογόνα. Αυτό μπορεί να προκληθεί από όγκους, ακτινοβολία ή τραύμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα ή μπορεί να είναι ιδιοπαθές. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε βρει την αιτία της πρώιμης γοναδικής εφηβείας.

2β. Ανεξάρτητη από τις γοναδοτροπίνες εφηβεία

Αυτός ο τύπος εφηβείας προκαλείται από τις ωοθήκες που λειτουργούν από μόνες τους ή από την έκθεση σε φάρμακα ή προϊόντα με ορμόνες .

Πηγή: assgeneral.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved