Οδηγός επιβίωσης για νέες μαμάδες:  Τι να περιμένετε στις πρώτες 30 μέρες

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μην πελαγώσετε τις πρώτες 30 ημέρες με το νεογέννητό σας.

 

Ο πρώτος μήνας με το νεογέννητο στο σπίτι δεν συγκρίνεται με οτιδήποτε γνωρίζατε μέχρι σήμερα ή είχατε διαβάσει Είναι μια περίοδος έντονης χαράς, συντριπτικής αγάπης, άγχους, κούρασης και προσαρμογής.

Η ζωή με ένα νεογέννητο: Δοκιμάζεις τα όριά σου, η καρδιά σου γίνεται δέκα φορές πιο μεγάλη

Για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στη νέα πραγματικότητα θα πρέπει να είστε ψύχραιμη, να ζητάτε βοήθεια και να ξεκουράζεστε.

Συμβουλές για τις πρώτες 30 ημέρες με το νεογέννητο

Πράγματα που πρέπει να αποδεχτείτε

Εξάντληση

Η στέρηση ύπνου είναι πραγματική και θα τη βιώσετε αργά ή γρήγορα. Αποδεχτείτε το γεγονός πώς θα μάθετε να λειτουργείτε με εκπληκτικά λίγο ύπνο και παρηγορηθείτε με την ιδέα πώς αυτή η κατάσταση δεν θα κρατήσει για πάντα!

Συναισθηματικό Rollercoaster

Οι ορμόνες, η έλλειψη ύπνου και το τεράστιο μέγεθος των ευθυνών μπορεί να οδηγήσουν σε εναλλαγές της διάθεσης. Να είστε ευγενικές με τον εαυτό σας και μην φοβάστε να εκφράσετε αυτό που νιώθετε, είτε είναι χαρά, δάκρυα ή απογοήτευση.

Χάος και ακαταστασία

Το κάποτε τακτοποιημένο σπίτι σας μοιάζει πλέον με ...καταυλισμό. Αποδεχτείτε το γεγονός γιατί θα κρατήσει αρκετά χρόνια. Επίσης, δεν είναι ντροπή να ζητήσετε βοήθεια για να τακτοποιήσετε όλα όσα δεν προλαβαίνετε να κάνετε φροντίζοντας το νεογέννητο.

Αναγκαία η βοήθεια

Είτε προέρχεται από τον σύντροφό σας, την οικογένεια, τους φίλους , αποδεχτείτε όλες τις προσφορές βοήθειας χωρίς ενοχές. Αφήστε τους άλλους να βοηθήσουν με γεύματα, θελήματα ή απλώς να κρατούν το μωρό για να κοιμηθείτε μια ώρα.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε

Δέσιμο με το μωρό σας

Η επαφή δέρμα με δέρμα, η ομιλία, το τραγούδι και το αγκάλιασμα είναι οι προτεραιότητες σας . Απολαύστε κάθε γλυκιά στιγμή, από τα μικροσκοπικά χασμουρητά μέχρι τα πρώτα χαμόγελα.

Θηλασμός

Προσπαθήστε να θηλάσετε όσο μπορείτε. Ακόμα όμως κι αν δεν τα καταφέρετε – για διάφορους λόγους – η ώρα που περνάτε με το μωρό σας την ώρα του ταΐσματος είναι μοναδικές και για τους δυο σας.

Χαλάρωση

Κοιμηθείτε όταν το μωρό σας κοιμάται ( όταν είναι εφικτό) ακόμα κι αν είναι απλώς ένας γρήγορος υπνάκος στον καναπέ. Λίγα λεπτά ξεκούρασης μπορούν να κάνουν θαύματα.

Αυτοφροντίδα

Ένα ζεστό ντους, ένα γεύμα χωρίς βιασύνη, μια βόλτα μέχρι το πάρκο, είναι πράγματα που έχετε ανάγκη. Το σώμα σας ανακάμπτει και χρειάζεται φροντίδα.

Βόλτα

Οι βόλτες με το μωρό είναι αναζωογονητικές και για τους δυο σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε …ταξίδι, μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο με κάθε ευκαιρία, αρκεί.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε

Ζητήστε βοήθεια

Μη διστάσετε να ζητήσετε ό,τι χρειάζεστε - γεύματα, θελήματα ή απλά κάποιον να κρατήσει το μωρό ενώ χαλαρώνετε. Δεν πρέπει να νιώθετε πώς είστε μόνοι.

Γίνεται πιο εύκολο

Αυτές οι πρώτες μέρες μπορεί να είναι δύσκολες αλλά καθώς περνά ο καιρός όλα θα γίνουν πιο εύκολα. Θα βρείτε τον ρυθμό σας καθώς μαθαίνετε τις ανάγκες του μωρού σας.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Ξέρετε καλύτερα το μωρό σας από τον οποιοδήποτε. Εάν κάτι σας δυσκολεύει, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας χωρίς δεύτερη σκέψη.

Πηγή: theparenthoodportal.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved