Τι είναι το purple crying και πώς να το διαχειριστείτε

Η γονεϊκότητα είναι μια σκληρή δουλειά και όταν το μωρό σας δεν σταματά να κλαίει, μπορεί να νιώθετε ότι έχετε κάνει κάτι λάθος. Όμως η «περίοδος του μωβ κλάματος» είναι φυσιολογική και θα τελειώσει.

 

Τι είναι το purple crying και πώς να το διαχειριστείτε
Bigstock

Τι είναι το μωβ κλάμα

Το μωβ κλάμα περιγράφει μια αναπτυξιακή φάση κατά την οποία το μωρό κλαίει ανεξέλεγκτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ό,τι κι αν κάνετε, τίποτα δεν φαίνεται να το ηρεμεί. Το επίμονο ουρλιαχτό και η αδυναμία να το παρηγορήσετε μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ιδιαίτερα απογοητευμένες.

Κάθε μωρό περνά από αυτή τη φάση. Μερικά μπορεί να κλαίνε περισσότερο, άλλα λιγότερο. Αλλά είναι ένα φυσιολογικό και υγιές μέρος της ανάπτυξης κάθε βρέφους. Είναι σημαντικό να θυμάστε γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε. Πάνω απ' όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η περίοδος του μωβ κλάματος έχει ημερομηνία λήξης.

Πότε αρχίζει και πόσο διαρκεί

Το μωβ κλάμα συνήθως ξεκινά όταν το μωρό είναι 2 εβδομάδων, ενώ υποχωρεί όταν φτάσει 3-5 μηνών.

Τι σημαίνει

Πολλοί νομίζουν ότι πήρε το όνομά του από το χρώμα που παίρνει το μωρό όταν κλαίει για πολλή ώρα, δεν είναι όμως έτσι. Η λέξη Purple δεν αναφέρεται στο χρώμα, αλλά είναι ένα αρκτικόλεξο του οποίου το κάθε γράμμα σχετίζεται και με ένα χαρακτηριστικό του purple crying. Πιο συγκεκριμένα:

P - Peak of Crying: Αναφέρεται στο πότε εμφανίζεται το «μοβ κλάμα» στα μωρά. Μπορεί να ξεκινήσει από όταν θα είναι 2 εβδομάδων, μέχρι και όταν θα φτάσει 5 μηνών.

U - Unexpected: Είναι μη αναμενόμενο, δηλαδή ξεκινά και τελειώνει χωρίς να έχει συμβεί κάτι ή για κάποιος συγκεκριμένο λόγο.

R - Resists Soothing: Δυστυχώς όσο διαρκεί το «μωβ κλάμα» δεν υπάρχουν πολλά τα οποία μπορείτε να κάνετε για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε το μωρό σας.

P - Pain-like Face: Λόγω της έντασης και της επιμονής του κλάματος, αλλά και της έκφρασης του μωρού σας, μπορεί να νομίζετε ότι πονάει κάπου, δεν είναι όμως έτσι.

L - Long Lasting: Το «μωβ κλάμα» μπορεί να διαρκέσει έως και 5 ώρες την ημέρα.

E - Εvening: Το μωρό ενδέχεται να κλαίει περισσότερο το απόγευμα και το βράδυ.

Μωβ κλάμα και κολικοί

Κάποιοι το αποκαλούν κολικό. Πολλοί παιδίατροι , μάλιστα, επιλέγουν να αποκαλούν αυτή τη φάση της ανάπτυξης «Η περίοδος του μωβ κλάματος».

Η λέξη «περίοδος» χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι το κλάμα - αν και μπορεί να μοιάζει αιώνιο - έχει αρχή και τέλος. Το μωρό σας αναμφισβήτητα θα ξεπεράσει αυτή τη φάση.

Ορισμένοι ειδικοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον όρο «κολικοί» επειδή ακούγεται σαν ασθένεια. Αν το μωρό σας μεγαλώνει, αλλά κλαίει απαρηγόρητα κάθε βράδυ, είναι πιθανό να βρίσκεται στην περίοδο του μωβ κλάματος.

Η ιστορία πίσω από τη φράση «Η περίοδος του μωβ κλάματος»

«Η περίοδος του μωβ κλάματος» είναι ένας όρος που εισήγαγε για πρώτη φορά ο δρ Ronald G. Barr, ένας αναπτυξιακός παιδίατρος και ειδικός στο βρεφικό κλάμα.

Σε συνεργασία με το National Center on Shaken Baby Syndrome (NCSBS), ο δρ Barr δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να βοηθήσει στην πρόληψη του συνδρόμου της ανατάραξης του μωρού αλλά και άλλων μορφών κακοποίησης βρεφών.

Πώς μπορώ να ηρεμήσω το μωρό μου

Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι θα υπάρξουν στιγμές που, ό,τι κι αν κάνετε, το μωρό σας θα συνεχίσει να κλαίει.

Τούτου λεχθέντος, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Ελέγξτε εάν έχετε καλύψει τις βασικές του ανάγκες (Είναι κουρασμένο; Πεινάει; Χρειάζεται αλλαγή πάνας;)
  • Κρατήστε το μωρό σας με επαφή δέρμα με δέρμα
  • Πηγαίνετε μια βόλτα
  • Τραγουδήστε του
  • Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο

Τι γίνεται αν δε σταματήσει να κλαίει

Όταν το μωρό σας συνεχίζει να κλαίει, ενώ έχετε δοκιμάσει τα πάντα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε για λίγα λεπτά. Βάλτε το μωρό σας σε ένα ασφαλές μέρος και δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να πάρετε μερικές ανάσες.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε απογοήτευση και απελπισία καθώς το μωρό σας φαίνεται απαρηγόρητο. Αλλά είναι σημαντικό να διατηρείτε τη ψυχραιμία σας.

Είναι απολύτως δικαιολογημένο και λογικό να χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Αν είναι δυνατόν, απευθυνθείτε σε έναν έμπιστο φίλο ή σ' ένα μέλος της οικογένειας για βοήθεια και υποστήριξη.

Ποτέ μην κουνάτε το μωρό σας πέρα δώθε, όσο κι αν απογοητεύεστε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, μώλωπες και πρήξιμο στον εγκέφαλό του. Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη , μόνιμες αναπηρίες και ακόμη και θάνατο.

Πότε πρέπει να καλέσω τον παιδίατρο

Το επίμονο, απαρηγόρητο κλάμα είναι φυσιολογικό μεταξύ 2 εβδομάδων και 5 μηνών. Θα πρέπει όμως να καλέσετε την/τον παιδίατρό σας εάν το μωρό παρουσιάζει κάποιο από αυτά τα πρόσθετα συμπτώματα :

  • Πυρετός υψηλότερος από 38,0 °C
  • Κλαίει περισσότερο όταν το αγγίζετε ή το κρατάτε αγκαλιά
  • Κάνει εμετούς
  • Αρνείται να φάει ή να πιει για περισσότερες από οκτώ ώρες
  • Είναι πρησμένο
  • Έχει πάρει πολύ βάρος
  • Παρατηρείτε αλλαγές στα κακά του

Εάν το μωρό σας είναι υγιές και αναπτύσσεται όπως αναμένεται, μάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το επίμονο κλάμα . Παρόλα αυτά, θα πρέπει πάντα να είστε σε επικοινωνία με την/ τον παιδίατρό σας αν έχετε ανησυχίες.

Πηγή: my.clevelandclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved