Μάρσιπο: 5 συμβουλές για ασφάλεια και άνεση

Αν θέλετε να φορέσετε μάρσιπο, δείτε πώς θα διατηρήσετε το μωρό σας ασφαλές.

Μάρσιπο: 5 συμβουλές για ασφάλεια και άνεση
Bigstock

Οι ειδικοί λένε πως το να φοράτε μάρσιπο βοθηά το μωρό σας να είναι πιο ήρεμο, διευκολύνει το θηλασμό, προάγει το δέσιμο και να απελευθερώσει τα χέρια σας για να κάνετε άλλα πράγματα, ενώ κρατάτε το μωρό κοντά σας.

1. Κάντε την έρευνά σας

Προτού αγοράσετε ένα, δοκιμάστε διάφορα μοντέλα για να διαπιστώσετε ποιο είναι το καλύτερο για εσάς και το μωρό σας. Μόλις περιορίσετε τις επιλογές σας, επιβεβαιώστε ότι η ηλικία, το ύψος και το βάρος του μωρού σας πληρούν τις οδηγίες του προϊόντος.

Διαβάστε καλά τις οδηγίες και παρακολουθήστε τυχόν εκπαιδευτικά βίντεο. Με άλλα λόγια, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε όσο το δυνατόν περισσότερα πριν αρχίσετε να φοράτε μάρσιπο.

2. Εξασκηθείτε

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τον μάρσιπο, χωρίς το μωρό σας. Αντ' αυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κούκλα, ένα λούτρινο ζώο ή ακόμη και μια σακούλα αλεύρι, ώστε να έχετε κάποιο βάρος για να συνηθίσετε χωρίς να ανησυχείτε για το μωρό σας.

Θα πρέπει να μπορείτε να τον βάζετε και να τον βγάζετε , να τον κουμπώνετε και να τον ξεκουμπώνετε με το ένα χέρι, αφού θα πρέπει να στηρίζετε ταυτόχρονα το μωρό σας και να βάζετε και να βγάζετε το μωρό σας χωρίς βοήθεια.

Είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε λίγη εξάσκηση για να συνηθίσετε αυτή τη διαδικασία, αλλά σύντομα θα σας γίνει δεύτερη σας φύση. Μόλις το καταφέρετε, φορέστε τον (ακόμα χωρίς μωρό) μέσα στο σπίτι, ώστε να τον συνηθίσετε και να διαπιστώσετε αν είναι άνετος.

3. Ελέγξτε τη θέση του μωρού

Η αναπνευστική οδός του μωρού σας θα πρέπει να παραμένει ανοιχτή. Το πηγούνι του δεν πρέπει να είναι χωμένο στο στήθος του και το πρόσωπό του δεν πρέπει να πιέζεται πάνω στο σώμα σας.

Το μωρό σας θα πρέπει να είναι όρθιο και εσείς να βλέπετε πάντα το πρόσωπό του. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές, εάν έχετε νεογέννητο μωρό. Οι μάρσιπο «απαιτούν» κάποιο βαθμό δύναμης του λαιμού και την ικανότητα να κρατά το μωρό σας το κεφάλι του ψηλά.

Η θέση των ποδιών του μωρού είναι επίσης σημαντική. Τα πόδια δεν πρέπει να κρέμονται ευθεία προς τα κάτω, διότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του ισχίου και ενδεχομένως να οδηγήσει σε δυσπλασία.

Τα πόδια του μωρού σας θα πρέπει να είναι ανοιχτά και να βρίσκονται πάνω στο σώμα σας. Επιπλέον, μην τον φοράτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Περιοριστείτε σε μια ώρα τη μέρα κάνοντας ενδιάμεσα διαλείμματα ώστε το μικρό σας να μπορεί να κινηθεί.

4. Ντυθείτε ανάλογα

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορείτε να φοράτε τον μάρσιπο μέσα ή έξω από το παλτό. Αν προτιμάτε από μέσα, ντύστε το μωρό με ελαφριά ρούχα και φροντίστε το παλτό σας να είναι ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερο από αυτό που φοράτε συνήθως. Κουμπώστε το μέχρι τη μέση , ώστε να μπορείτε να βλέπετε το πρόσωπό του.

Για να το φορέσετε έξω από το παλτό σας, ντύστε το μωρό σας με χειμωνιάτικα ρούχα τους. Ρυθμίστε τους ιμάντες για να είναι άνετα και, στη συνέχεια, τοποθετήστε το μωρό στον μάρσιπο. Ποτέ μην καλύπτετε το κεφάλι του με κασκόλ ή κάποιο μαντήλι. Όσο λεπτό κι αν είναι, μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή του.

Στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, επιλέξτε έναν μάρσιπο με με ύφασμα που «αναπνέει», ντύστε το μωρό σας με ελαφριά ρούχα και μείνετε στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο και να είστε καλά ενυδατωμένες.

5. Να είστε προσεκτικές

Η ισορροπία σας μπορεί να επηρεαστεί, γι' αυτό προσέξτε πώς περπατάτε. Επίσης, να είστε προσεκτικές όταν περνάτε από πόρτες και στρίβετε σε γωνίες. Όταν σκύβετε, λυγίστε στα γόνατά σας και στηρίξτε το μωρό σας με το ένα ή και τα δύο χέρια.

Πριν από κάθε χρήση, ελέγξτε το μάρσιπο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν φθαρμένες ραφές.

Τέλος, ακολουθήστε μερικές βασικές συμβουλές ασφαλείας:

  • Αποφύγετε να μαγειρεύετε ή να πίνετε ζεστά ροφήματα
  • Μην οδηγείτε ούτε είστε συνεπιβάτης σε αμάξι
  • Αποφύγετε δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης του μωρού σας (όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία).

Πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved