Τι είναι η ιατρική κλινική ύπνωση; (vid)

Σε ποιες δυσκολίες μπορεί να βοηθήσει η ιατρική κλινική ύπνωση (υπνοθεραπεία);

Μενέλαος Λυγνός
Τι είναι η ιατρική κλινική ύπνωση; (vid)
Bigstock

Ο πλήρης τίτλος της εν λόγω μεθόδου είναι «Γνωσιακή Συμπεριφορική Κλινική Υπνοθεραπεία». Κατ’ ουσίαν σε αυτή «συνδυάζεται» η ύπνωση με τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία.

Τι είναι η ιατρική κλινική ύπνωση και στην αντιμετώπιση ποιων παθολογιών είναι χρήσιμη

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας, το οποίο εστιάζει στον τρόπο, που οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και οι στάσεις ζωής ενός εκάστου επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του. Το συγκεκριμένο είδος θεραπείας αποσκοπεί στην απόκτηση εκ μέρους του θεραπευομένου δεξιοτήτων, χάρη στις οποίες αυτός θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με τρόπο λειτουργικό διάφορες καταστάσεις, που ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως προβληματικές. Εν ολίγοις, δια της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας εξετάζονται οι γνωσίες («ο τρόπος σκέψης») και οι συμπεριφορές («ο τρόπος δράσης») και αξιολογείται το κατά πόσον αυτές βοηθούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής. Εν τέλει διερευνάται το ενδεχόμενο δυνατότητας εκτέλεσης τροποποιήσεων των γνωσιών και των συμπεριφορών, προκειμένου να καταστούν χρηστικές, αποτελεσματικές και λειτουργικές (Chand και συνεργάτες, 2023).

Ο ακριβής μηχανισμός δράσης της υπνοθεραπείας δεν έχει προς ώρας απολύτως διασαφηνισθεί. Εντούτοις, και ο μηχανισμός δράσης της ασπιρίνης δεν μας ήταν γνωστός για μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα, αλλά πολλοί ασθενείς επωφελήθηκαν από τη θεραπευτική της δράση.

Δείτε τι είναι η Ιατρική Κλινική Ύπνωση και πώς μπορείτε και εσείς να ωφεληθείτε από αυτή στο video που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved