«Είμαι έτοιμη να γίνω μητέρα!»: Βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε πριν συλλάβετε

Πολλές γυναίκες που είναι έτοιμες να ξεκινήσουν οικογένεια, μπορεί να νιώθουν ενθουσιασμένες αλλά και, ταυτόχρονα, μπερδεμένες με το τι μπορούν να κάνουν για να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

«Είμαι έτοιμη να γίνω μητέρα!»: Βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε πριν συλλάβετε

Η προσπάθεια για μια εγκυμοσύνη, συχνά, μπορεί να προκαλέσει άγχος και στρες στα ζευγάρια και κυρίως στις γυναίκες της σύγχρονης κοινωνίας, οι οποίες έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της γονιμότητάς τους αποφεύγοντας μια εγκυμοσύνη.

Κύριο ρόλο στη διαχείριση του στρες έχουμε εμείς οι γυναικολόγοι, με τη σωστή ενημέρωση γύρω από τη γονιμότητα και το πώς λειτουργεί το γυναικείο σώμα.

Αντισύλληψη

Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσετε την αντισύλληψη που παίρνετε, είτε αυτή είναι χάπι, σπιράλ IUD, ένεση Depo Provera ή άλλη μέθοδος. Συνιστούμε στις γυναίκες να σταματήσουν την αντισύλληψη τουλάχιστον τρεις μήνες πριν ξεκινήσουν να προσπαθούν ενεργά, ώστε να δώσουν αρκετό χρόνο στο σώμα τους να ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή ενδογενών ορμονών και να επιστρέψει ο φυσικός κύκλος. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε και εσείς οι ίδιες να καταλάβετε τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα σας. Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν ασταθείς κύκλους μετά την αντισύλληψη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια προϋπάρχουσα ορμονική ανωμαλία, όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και ιατρική παρέμβαση.

Παρακολούθηση του κύκλου

Αφού σταματήσατε την αντισύλληψή σας, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε να παρακολουθείτε τον κύκλο σας! Ένας σταθερός κύκλος είναι ένας κύκλος μεταξύ 25-35 ημερών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο κύκλος χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση χαρακτηρίζεται από την προετοιμασία και ωρίμανση του ωαρίου προς γονιμοποίηση και την αύξηση του ενδομήτριου. Η δεύτερη φάση του κύκλου χαρακτηρίζεται από την προετοιμασία του ενδομήτριου για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Μεταξύ των δύο φάσεων μεσολαβούν οι μέρες της ωορρηξίας. Οι ημέρες της ωορρηξίας είναι και οι γόνιμες μέρες κατά τις οποίες οι γυναίκες έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό σύλληψης. Συγκεκριμένα, η πιθανότητα εγκυμοσύνης κατά την περίοδο της ωορρηξίας είναι 20-25% για γυναίκες κάτω των 34 ετών. Αυτό το ποσοστό μειώνεται με τη ηλικία.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κάποια εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο στην οποία μπορούν να καταγράφουν την πρώτη μέρα της περιόδου, για τουλάχιστον 2-3 κύκλους και έτσι η εφαρμογή με τη σειρά της μπορεί να προβλέψει περίπου πότε είναι οι μέρες ωορρηξίας. Άλλες πάλι, παρακολουθούν την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός τους, ελέγχουν την ποιότητα των τραχηλικών εκκρίσεων ή χρησιμοποιούν τεστ πρόβλεψης ωορρηξίας, ovulation kits, έτσι ώστε οι προσπάθειες να είναι στοχευμένες γύρω από την περίοδο της ωορρηξίας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες σύλληψης παίζουν η διατροφή και ο τρόπος ζωής μιας γυναίκας. Συγκεκριμένα, η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής όπως Ω3, βιταμίνη D και Φυλικό Οξύ, καθώς και μια σωστά ισορροπημένη διατροφή, κυρίως μεσογειακή, έχει αποδειχτεί πως αυξάνουν τη γονιμότητα και κατά επέκταση, τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη. Σε αντίθεση, πολλές έρευνες έχουν δείξει πόσο επιβλαβές, όχι μόνο για τη υγεία αλλά και για τη γονιμότητα και τη σύλληψη, είναι το κάπνισμα, το vaping και το αλκοόλ. Ο επαρκής ύπνος, καθώς και η αποφυγή της έκθεσης σε περιβαλλοντικές τοξίνες, είναι σημαντικά βήματα για την προετοιμασία του σώματος για μια εγκυμοσύνη. Προσαρμόζοντας τον τρόπο ζωής και την διατροφή σας σωστά πριν τη σύλληψη, βοηθάτε κατά αυτόν τον τρόπο τη γονιμότητά σας και θέτετε γερά θεμέλια για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Έλεγχος Ιατρικών Παθήσεων

Εάν κάποιο ζευγάρι αντιμετωπίζει ιατρικές παθήσεις οι οποίες μπορούν να εμποδίσουν τη σύλληψη και κατά επέκταση, μια πιθανή εγκυμοσύνη, θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν γυναικολόγο, εξειδικευμένο στη γονιμότητα. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να εκδηλωθούν είτε με ασταθείς κύκλους, προβλήματα στη στύση, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή ατομικό και οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων γονιμότητας. Αν μετά από έναν χρόνο ελεύθερων επαφών, 6 μήνες για ζευγάρια άνω των 35 ετών, δεν έχει επέλθει εγκυμοσύνη, μην πανικοβάλλεστε. Ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό με σκοπό να βρεθεί η αιτία και να δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για να ξεκινήσει το ταξίδι σας προς την εγκυμοσύνη.

Προγεννητικός έλεγχος

Πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες, καλό θα ήταν να προγραμματίσετε έναν έλεγχο με τον γυναικολόγο σας. Έτσι μπορούμε να επανεξετάσουμε το ιατρικό σας ιστορικό, να εντοπίσουμε τυχόν προβλήματα ή παράγοντες κίνδυνου για μια πιθανή εγκυμοσύνη, καθώς και να σας συμβουλεύσουμε γύρω από θέματα που αφορούν στη διατροφή, την άσκηση και τον τρόπο ζωής.

Να θυμάστε ότι για κάθε γυναίκα το ταξίδι γονιμότητας και κύησης είναι μοναδικό. Προσπαθήστε να μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους και να μην απογοητεύεστε αν το δικό σας ταξίδι είναι λίγο μακρύτερο. Να είστε υπομονετική, να προφυλάσσετε την υγεία σας και να μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από πιστοποιημένους ειδικούς, όταν πρέπει.

Δρ. Τόνια Αθανασίου, MD, Ειδ. Μαιευτήρας Γυναικολόγος Hospitals of HUG, CHUV , Neuchâtel, Switzerland, Μάστερ στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Univeristé de Cochin, Paris, Συνεργάτης του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών, IVF Athens Center Λ. Κηφισίας 5 , Μαρούσι 15123

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:

https://www.ivfathenscenter.gr

https://www.instagram.com/ivfathenscenter/

1731401454018-955862343-Eikona1.jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved