Αυτή τη δύναμη κρύβει το μητρικό γάλα ενάντια στους ιούς και τα μικρόβια (βίντεο από μικροσκόπιο)

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Οι αντιιικές ιδιότητες του ανθρώπινου γάλακτος: Ένα πλήθος αμυντικών εργαλείων από τη μητέρα φύση.

Οι αντιιικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός δημοσιεύσεων περιγράφει την ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων που υπάρχονται στο μητρικό γάλα με διαφορετικό βαθμό αντιιικής δράσης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, το σύνολο των ιδιοτήτων αυτών των ενώσεων δεν είναι πλήρως κατανοητό. Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να περιγράψει τις τρέχουσες γνώσεις σχετικά με τις αντιιικές ενώσεις του μητρικού γάλακτος, τόσο με ειδική όσο και με μη ειδική δράση κατά των παθογόνων μικροοργανισμών.

Γρίπη και θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το μητρικό γάλα είναι πλέον γνωστό ως ασύγκριτη πηγή βιοδραστικών ουσιών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την υγεία του νεογέννητου. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τις πολυάριθμες ενώσεις του ανθρώπινου γάλακτος με υποσχόμενες ανοσολογικές και αντιμικροβιακές επιδράσεις. Είναι πλέον γνωστό ότι το μητρικό γάλα έχει μια συνολική προστατευτική επίδραση στο νεογέννητο, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη της ανοσίας και την προστασία από τις λοιμώξεις.

Τα πάντα για τον θηλασμό

Η πρώτη συστηματική ανασκόπηση που περιγράφει τη σχέση μεταξύ του μητρικού θηλασμού και της προστασίας των νεογνών από μολυσματικές ασθένειες δημοσιεύθηκε το 1935. Έκτοτε, ένας αυξανόμενος όγκος βιβλιογραφίας έχει αποδείξει ότι το νεογέννητο που θηλάζει διατρέχει μικρότερο κίνδυνο να πάθει γαστρεντερική ιογενή νόσο ή λοίμωξη του αναπνευστικού. Επιπλέον, η σίτιση με ανθρώπινο γάλα συσχετίστηκε με προστασία από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και πολλές άλλες ασθένειες. Ωστόσο, παρά τον εντοπισμό διαφόρων ενώσεων με αντιμικροβιακή δράση, η έρευνα δεν έχει καταφέρει να κατανοήσει πλήρως την προστατευτική δράση του ανθρώπινου γάλακτος. Αυτό μπορεί να οφείλεται όχι μόνο στην παρουσία αναρίθμητων ουσιών, αλλά κυρίως στην ελλιπή ακόμη κατανόηση των υποτιθέμενων αλληλεπιδράσεων μεταξύ αυτών των ουσιών και των παθογόνων μικροοργανισμών, όπως για τους ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος (HMOs) και τις γλυκοπρωτεΐνες.

Κατά τη γέννηση, το νεογέννητο δεν έχει ακόμη αποκτήσει πλήρη ανοσολογική επάρκεια λόγω της ανωριμότητας των συστατικών της προσαρμοστικής ανοσίας. Αυτή η ανωριμότητα προέρχεται από την περιορισμένη έκθεση σε αντιγόνα στη μήτρα και τις μειωμένες λειτουργίες των Β και Τ κυττάρων. Ως εκ τούτου, η προστασία του νεογνού από λοιμώξεις εξαρτάται κυρίως από τα παθητικά αποκτηθέντα αντισώματα που μεταφέρονται από τη μητέρα, τις βιοδραστικές αντιμικροβιακές ενώσεις και το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Υγρός χρυσός» ή αλλιώς... πρωτόγαλα: Τι είναι και ποια τα οφέλη για το μωρό

Ειδικές αντιιικές ιδιότητες

Η άμεση αντιμικροβιακή δράση του μητρικού γάλακτος εκφράζεται μέσω κάθε είδους ενώσεων ανοσοσφαιρίνης (sIgA, IgA, IgG, IgM, IgE, IgD), με αντιμολυσματική δράση ήδη γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα αντισώματα IgG και IgM προέρχονται από την ανοσία της μητέρας. Η ποικιλία των ιών που κυκλοφορούν σε έναν δεδομένο πληθυσμό επηρεάζει τη δεξαμενή των αντισωμάτων μνήμης που υπάρχουν στο μητρικό γάλα -προς όφελος του νεογέννητου, καθώς έτσι θα ανοσοποιηθεί παθητικά για να επιβιώσει σε αυτό το περιβάλλον. Αυτός ο προστατευτικός μηχανισμός επιτρέπει στο νεογέννητο να έχει άμεση πρόσβαση σε μια έτοιμη δεξαμενή αντισωμάτων που στρέφονται κατά των λοιμογόνων παραγόντων που αναγνωρίζονται από τον μητρικό οργανισμό και που, κατά πάσα πιθανότητα, θα έρθουν σε επαφή και με το παιδί. Πρόσφατα περιγράφηκε ότι το μητρικό γάλα των γυναικών που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 μπορεί να είναι πλούσιο σε αντισώματα, όπως συμβαίνει και για κάθε άλλη λοίμωξη.

Τι μπορείτε να κάνετε με το μητρικό γάλα που περίσσεψε

Τα αντισώματα αντισώματα του μητρικού γάλακτος προστατεύουν το νεογέννητο από τα μικρόβια με τα οποία έρχεται σε επαφή, αξιοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας και υποστηρίζοντας το ανώριμο του παιδιού.

Το μητρικό γάλα είναι επίσης πλούσιο σε εκκριτική IgA (sIgA), με συγκέντρωση 10-100 φορές υψηλότερη από εκείνη του ορού. Αυτό το αντίσωμα έχει διπλή αντιμολυσματική δράση, παρέχοντας προστασία από διάφορα μικρόβια και διαμορφώνοντας την εντερική ανοσία. Η αφθονία της sIgA του γάλακτος είναι γνωστή για την ικανότητά της να επικαλύπτει τον γαστρεντερικό σωλήνα του νεογέννητου, εμποδίζοντας τη δέσμευση ορισμένων ειδικών μικροβιακών παραγόντων.

Συμπεράσματα

Όπως συμβαίνει συχνά και σε άλλα θέματα, το μητρικό γάλα πρέπει να μελετηθεί για να εξαχθούν όλα του τα μυστικά, τα οποία έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια εκατοντάδων και χιλιάδων ετών. Οι βιοδραστικές ενώσεις του μητρικού γάλακτος αποτελούν αντικείμενο έρευνας εδώ και πολλά χρόνια και δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι κατανοούμε πλήρως όλες τις ιδιότητές τους.

Τράπεζα μητρικού γάλακτος: Η διαδικασία επιλογής δότριας και οι προϋποθέσεις για τη διάθεσή του

πηγή: pmc.ncbi.nlm.nih.gov

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved