
Θυμάστε τι σας έλεγε η μαμά σας όταν κατά λάθος (ή σκόπιμα) καταπίνατε την τσίχλα ή όταν κάνατε « κρακ» στα δάχτυλά σας; Ότι θα κολλήσει η κοιλιά σας και θα σπάσουν τα δάχτυλα σας ή θα αποκτήσετε αρθρίτιδα (!) μεγαλώνοντας.
Φυσικά, η λίστα με τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να οδηγούσαν σε …απρόβλεπτες συνέπειες ήταν μακρύς και απώτερος στόχος των απανταχού μαμάδων ήταν ένας: να προφυλάξουν τα παιδιά με κάθε τρόπο από οτιδήποτε θεωρούσαν «επικίνδυνο».
Υπήρχε μια δόση αλήθειας σε όλα αυτά ή όχι;
«Από την εμπειρία μου δεν είναι σχεδόν τίποτα αλήθεια», λέει ο Jerker Nilson, επικεφαλής ιατρός στο νοσοκομείο Södra Älvsborg και εξηγεί τους λόγους.
6 πράγματα που πρέπει να αφήνουμε να κάνουν τα παιδιά μας
«Μη καταπίνεις την τσίχλα, κολλάει στο στομάχι»
Μύθος: Αν καταπιείς τσίχλα, θα κολλήσει στο εσωτερικό του στομάχου και θα μείνει εκεί για επτά χρόνια.
Η τσίχλα ακολουθεί την ίδια διαδικασία πέψης με το φαγητό και αποβάλλεται από τον οργανισμό με τα κόπρανα μέσα σε περίπου μία μέρα. Σύμφωνα με τον Jerker Nilson δεν είναι επικίνδυνο να καταπιείς τσίχλα περιστασιακά.

«Αν βλέπεις πολλή τηλεόραση, θα αποκτήσεις μυωπία»
Μύθος: Αν βλέπεις πολλή τηλεόραση ή κάθεσαι πολύ κοντά στην οθόνη, θα αποκτήσεις μυωπία.
Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική χρήση οθονών μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ωστόσο δεν προκύπτει σχέση ανάμεσα στην εκδήλωση και στον βαθμό μυωπίας και στον χρόνο που αφιερώνει κάποιος για να διαβάσει ή να σταθεί μπροστά από μια οθόνη (υπολογιστή, τηλεόρασης κ.α.).
«Αν κολυμπήσεις μετά το φαγητό, θα πάθεις κράμπα»
Μύθος: Δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.
«Κράμπα προκαλείται όταν τεντώνεις ή σφίγγεις πολύ μια άρθρωση. Δεν σχετίζεται με το φαγητό», λέει ο Jerker Nilson. Ωστόσο, μετά το φαγητό θα πρέπει να αποφεύγεται το κολύμπι σε θάλασσα ή πισίνα καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος πνιγμού.
«Αν κάνεις «κρακ» στα δάχτυλά σου, θα πάθεις αρθρίτιδα»
Μύθος: Ο ήχος προκαλείται από υγρό μέσα στις αρθρώσεις και δεν έχει να κάνει με τον χόνδρο ή την καταστροφή του.
Όταν κάνετε «κρακ» στα δάχτυλα, ασκείτε πίεση στον χώρο αυτό μεταξύ των οστών. Αυτή η κίνηση δημιουργεί αρνητική πίεση, όπως ένα κενό αέρος, η οποία περνάει στο αρθρικό υγρό και δημιουργεί φυσαλίδες, οι οποίες στη συνέχεια καταρρέουν (σκάνε), και ο ήχος που ακούτε είναι ο ήχος από αυτές τις φυσαλίδες. Οι περισσότεροι ορθοπεδικοί συμφωνούν ότι εάν δεν αισθάνεστε πόνο όταν κάνετε «κρακ» στις αρθρώσεις σας, τότε δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε για κάτι και μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε εφόσον το επιθυμείτε. Καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει συνδέσει άμεσα αυτήν τη συνήθεια με την εκδήλωση αρθρίτιδας.

10 πράγματα που δεν σου είπε και δεν θα σου πει ποτέ η μαμά σου
«Να τρως σπανάκι και θα γίνεις δυνατός»
Μύθος (με μια μικρή δόση αλήθειας): Το σπανάκι περιέχει σίδηρο, που είναι απαραίτητος για τον σχηματισμό αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο, κάτι που χρειάζεται ο οργανισμός. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί κούραση, ατονία, αδυναμία. Αλλά ότι θα γίνετε σαν τον Ποπάι και θα σηκώνετε αυτοκίνητα αν τρώτε πολύ σπανάκι… ε, όχι.