Ανάρρωση μετά την καισαρική τομή. Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ο τοκετός προκαλεί ένα πλήθος μεταβολών στο σώμα κάθε γυναίκας, είτε εκείνη αποφασίσει να γεννήσει, φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή.
Στη δεύτερη περίπτωση όμως, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς πρόκειται για χειρουργική επέμβαση.
Η ανάρρωση μετά την καισαρική, είναι επίπονη για κάποιες γυναίκες. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεάσει την γαστρεντερική οδό, προκαλώντας κατακράτηση αερίων, δυσφορία ή πόνο στο θώρακα και στους ώμους.
Τι μπορείτε να κάνετε σε μία τέτοια περίπτωση;
• Μικρούς κύκλους με τους αγκώνες σας ή κρατήστε για λίγα δευτερόλεπτα την αναπνοή σας (3-5) και μετά εκπνεύστε αργά.
• Περπατήστε αργά. (Μερικά βήματα την κάθε φορά)
• Όσο περνάει ο καιρός αυξήστε την ποσότητα της άσκησης.
Αρκετές εβδομάδες μετά τον τοκετό, η τομή θα σας «τραβάει», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα νιώθετε ένα μούδιασμα στην περιοχή γύρω από αυτήν. Καλό θα είναι να βάλετε ένα μαξιλάρι και να την πιέζετε, όταν θέλετε να γελάσετε ή να βήξετε ή να φτερνιστείτε. Η τομή σιγά σιγά, μέρα με την ημέρα, θα αλλάζει μέχρι να γίνει παλ γραμμή από κόκκινη.
Τις πρώτες μέρες θέλει πολύ ξεκούραση. Μην σηκώνετε βάρη ή οτιδήποτε άλλο. Μπορεί η καισαρική να γίνεται συχνά, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι κάτι απλό, αφού πρόκειται για χειρουργείο.
Αν θηλάζετε, η καλύτερη στάση για να μην πονάτε, είναι η καθιστή και το μωρό σας ξαπλωμένο κοιτώντας σας στα πλάγια. Η χρήση ενός μαξιλαριού μπορεί να σας διευκολύνει.
Όπως και στον φυσιολογικό τοκετό έτσι και στην καισαρική τομή θα πρέπει να δείτε αίμα από τον κόλπο, τα λεγόμενα λόχεια.
Σε περίπτωση που η τομή σας, παρουσιάσει εκκρίσεις ή είναι δύσοσμη, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.