Tο παιδί μου κάηκε στον ήλιο! Τι κάνω;
Αν και καλό είναι να μη συμβεί, να θυμάστε ότι σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος σπουδαίο ρόλο παίζει η σωστή περιποίηση.
Αποφύγετε πρακτικές μεθόδους, π.χ. επάλειψη με γιαούρτι ή κομπρέσες με χαμομήλι. Η σωστή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίσει αμέσως το παιδί και να βοηθήσει το δέρμα να επανέλθει γρήγορα.
Γι' αυτό:
-Επικοινωνήστε με το γιατρό, για να σας συστήσει την κατάλληλη καταπραϋντική κρέμα που θα χρειαστεί να εφαρμόσετε.
-Αποφύγετε τα ενυδατικά προϊόντα που έχουν ως βάση τους το πετρέλαιο, επειδή ανεβάζουν τη θερμοκρασία και προκαλούν εφίδρωση.
-Μην αφήνετε το παιδί σας να αγγίζει τα στεγνά και καμένα σημεία στο δέρμα του. Το ξεφλούδισμά τους όχι μόνο πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο μόλυνσης, αλλά αυξάνει και την πιθανότητα και άλλου εγκαύματος.
-Φροντίστε το σημείο που κάηκε το παιδί να είναι καλυμμένο από τα ρούχα, ακόμα κι όταν βγει καινούργιο δέρμα. Το νέο δέρμα είναι πιο ευαίσθητο, επειδή το στρώμα του έχει λιγότερο προστατευτική χρωστική ουσία (μελανίνη).
-Ανακουφίστε το παιδί με χλιαρά λουτρά, στεγνώνοντάς το απαλά (ταμπονάροντας) και χωρίς να τρίβετε το δέρμα του με την πετσέτα.
-Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες, καταπραϋντικά προϊόντα και την υδροκορτιζονούχα κρέμα. Εάν στο σημείο που έχει καεί το παιδί εμφανιστούν φουσκάλες, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό, ο οποίος πιθανόν να αφαιρέσει το υγρό χρησιμοποιώντας μια αποστειρωμένη βελόνα, αφήνοντας το επάνω μέρος του δέρματος άθικτο.
-Εάν το έγκαυμα είναι πολύ άσχημο, επίπονο ή έχει πύον, καλέστε αμέσως το γιατρό.