Υπνική άπνοια: Μήπως έχει το παιδί μου;
Μήπως το παιδί σας ροχαλίζει το βράδυ που το βάζετε για ύπνο; Μήπως όταν είναι ξύπνιο παρατηρείτε να μιλάει από τη μύτη και να κρατά ανοιχτό το στόμα του; Δεν θα πρέπει να αφήσετε αυτά τα συμπτώματα να περάσουν έτσι απλά, καθώς αν γίνεται συνέχεια σίγουρα δεν είναι από «κούραση». Όταν λοιπόν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο στο μικρό σας αγγελούδι κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να το ψάξετε!
Ιδού τα σημάδια στο παιδί που πρέπει να σας βάλουν σε υποψία.
Ροχαλίζει έντονα την νύχτα και ταυτόχρονα παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή του. Επίσης ενδέχεται να ξυπνά συχνά τη νύχτα.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου του εμφανίζει διακοπές μικρής διάρκειας ανάμεσα στις ανάσες του, αλλά με μεγάλη συχνότητα, ενώ όταν επανέλθει η αναπνοή του, συνοδεύεται από δυνατό ρουθούνισμα.
Εκτός από το ροχαλητό τη νύχτα, παρουσιάζει έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και αλλαγές στη συμπεριφορά του, όπως επιθετικότητα, νευρικότητα και μειωμένη απόδοση στο σχολείο.
Το ροχαλητό και η δυσκολία στην αναπνοή συνυπάρχουν με υπερβολικό βάρος σώματος και παχυσαρκία.
Εκτός από τα γνωστά συμπτώματα, (ροχαλητό, σταμάτημα ανάσας,κλπ.) το παιδί ιδρώνει, ξυπνάει ξαφνικά,κοιμάται σε περίεργες στάσεις ή «βρέχει» το κρεβάτι του.
Εάν υποψιαστείτε ότι το παιδί σας έχει υπνική άπνοια, πείτε το στον παιδίατρο. Μπορεί να διαπιστώσει ο ίδιος το πρόβλημα ή να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό- στις διαταραχές ύπνου- που θα αξιολογήσει την αναπνοή του. Συνήθως το πρόβλημα λύνεται όταν αφαιρεθούν οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια. Εάν ωστόσο το παιδί είναι υπέρβαρο και η υπνική άπνοια που παρουσιάζει οφείλεται σε αυτό, ο γιατρός θα συστήσει κάποιο διατροφικό πρόγραμμα και ασκήσεις.