Tο παιδί μου δεν θέλει να πάει στον παιδικό σταθμό! Τι κάνω;
Κάθε αρχή είναι δύσκολη και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που πρέπει να ενταχθούν σε έναν παιδικό σταθμό.
Η ηλικία του παιδιού είναι πάντα ένας σημαντικός παράγοντας στην προσαρμογή. Κατά κανόνα όταν το παιδί είναι μεγάλο, καταλαβαίνει περισσότερα πράγματα, είναι πιο κοινωνικό και δυσκολεύεται λιγότερο από ένα μικρότερο παιδί.
Είναι πολλές οι περιπτώσεις των παιδιών που δεν θέλουν να πάνε στον παιδικό σταθμό. Μπορεί κάθε πρωί το παιδί να αντιδρά κλαίγοντας, να παραπονιέται ότι δεν είναι καλά, να προφασίζεται ότι είναι άρρωστο ή ακόμη και να παρουσιάζει ενούρηση. Είναι λοιπόν μια κατάσταση για το παιδί η οποία μπορεί να του προκαλεί κλάμα. Και καλά κάνει που κλαίει, αυτό είναι μια φυσική αντίδραση στο στρες. Το κλάμα για τα παιδιά είναι η αντίδραση του οργανισμού για να αντιμετωπίσουν μία δύσκολη κατάσταση και με τα δάκρυα αποβάλλουν τις ορμόνες που δημιουργήθηκαν από τον οργανισμό λόγω στρες. Πολλά παιδιά δεν κλαίνε σχεδόν καθόλου στον παιδικό σταθμό ενώ κλαίνε περισσότερο στο σπίτι. Είναι θετικό, μην ανησυχείτε, θα περάσει σίγουρα. Πρέπει να έχετε υπομονή. Είναι καλύτερο να πάρετε το παιδί σας αγκαλιά και να το αφήσετε να κλάψει όσο θέλει, γιατί το έχει ανάγκη, με αυτό τόν τρόπο εκτονώνει το στρες του.
Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο το παιδί να μην επιθυμεί να παραμείνει στον παιδικό σταθμό λόγω δυσκολιών προσαρμογής του στο κοινωνικό σύνολο. Ιδιαίτερα παιδιά που στο σπίτι έχουν συνεχή φροντίδα και παρακολούθηση δυσκολεύονται να παραμείνουν σε ένα περιβάλλον διαφορετικό του οικείου τους. Τα παιδιά αυτά μπορεί να νιώθουν ότι οι γονείς τους δεν τα αγαπούν πια και δεν τα θέλουν στο σπίτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να συζητηθούν με τη νηπιαγωγό τρόποι σταδιακής ενσωμάτωσης στο νέο περιβάλλον τους.
Οι γονείς οφείλουν να ακούσουν τα παράπονα του που μπορεί να αφορούν τη νηπιαγωγό, τα άλλα παιδιά ή το ανιαρό πρόγραμμα του παιδικού σταθμού και να δώσουν την πρέπουσα σημασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει η κατάσταση να συζητηθεί με τους υπεύθυνους του παιδικού σταθμού και τους άλλους γονείς προκειμένου να βρεθούν τρόποι που θα κάνουν την παραμονή του παιδιού στον παιδικό σταθμό ενδιαφέρουσα. Είναι σημαντικό επίσης για τον λόγο αυτό να έχετε κάνει την έρευνά σας ως προς τον παιδικό σταθμό που θα επιλέξετε.
Η συζήτηση και η ενθάρρυνση του παιδιού αποτελούν τα σημεία κλειδιά στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι το παιδί περνάει μια κατάσταση (έντονου) στρες, μέχρι να ενταχθεί πλήρως στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού. Μην αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση χωρίς προβληματισμό. Αυτό που ζητάμε από ένα παιδί, να περνάει για πρώτη φορά ένα χρονικό διάστημα μακριά από τους γονείς του, είναι κάτι πολύ δύσκολο. Όταν το αποδεχόμαστε αυτό, έχουμε ήδη κερδίσει πολύ.
Πρέπει οι γονείς να έχουν γενικά μια σταθερή θετική συμπεριφορά στην ιδέα του παιδικού σταθμού και στην αναγκαιότητά του στη ζωή του παιδιού τους και είναι σίγουρο ότι αρκετά σύντομα, κάποιο πρωινό Σαββάτου, το παιδάκι τους θα ξυπνήσει για να ετοιμαστεί για τον παιδικό σταθμό και θα απογοητευτεί γιατί τα Σάββατα ο παιδικός του σταθμός είναι κλειστός!