Οικονομική κρίση: «Μητρότητα», τι δύσκολο πράγμα!
Η μητρότητα είναι ίσως η πιο συγκλονιστική και όμορφη εμπειρία στη ζωή μιας γυναίκας. Σε μία περίοδο κρίσης όμως, όπως αυτή που ζούμε, πότε αποφασίζει μια γυναίκα πότε θα γίνει μαμά και πως αντιμετωπίζει την κάθε περίοδο της μητρότητας;
Δείτε παρακάτω τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε το Mothersblog για εσάς!
«Εγώ πότε θα γίνω μάνα;»
Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το αύριο, πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητα της σύγχρονης γυναίκας και η μητρότητα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης αναπόφευκτα δημιουργούν ερωτήματα όπως «Σε τι κόσμο θα μεγαλώσει το παιδί μου;» ή «Θα καταφέρω να του εξασφαλίσω ένα αξιοπρεπές αύριο;», με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να είναι όλο και πιο συχνό το φαινόμενο οι γυναίκες να ξεκινούν τις προσπάθειες να τεκνοποιήσουν μετά την ηλικία των 35.
Ακόμα όμως και αν οι συνθήκες επιτρέψουν στη σύγχρονη γυναίκα να ονειρευτεί και να επιδιώξει την εμπειρία της μητρότητας, το στρες και η πίεση της καθημερινότητας μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο. Έρευνες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν ότι το άγχος είναι από τα βασικά αίτια της υπογονιμότητας, ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με την προχωρημένη ηλικία της μέλλουσας μαμάς. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, το ποσοστό της υπογονιμότητας φτάνει το 20% και προβλέπεται αυξητική τάση.
Οικονομική κρίση και εγκυμοσύνη
Η περίοδος την εγκυμοσύνης είναι η πιο σημαντική περίοδος για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού, αλλά είναι εξίσου σημαντική και για την υγεία της μητέρας. Έτσι, η μέλλουσα μαμά πρέπει να παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να κάνει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και ελέγχους. Δυστυχώς, η ασφάλιση και η οικονομική κάλυψη των προβλεπόμενων εξετάσεων για τις μέλλουσες μητέρες και τα έμβρυα είναι από ανύπαρκτη, έως ελάχιστη. Οι διαφορές στις τιμές στις εξετάσεις σε ένα δημόσιο μαιευτήριο σε σχέση με ένα ιδιωτικό είναι μεγάλες, σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις να ξεπερνούν τα 500 ευρώ.
Οικονομική κρίση και τοκετός
Η κάθε μέλλουσα μητέρα, από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης, ξέρει ότι θα πρέπει να κάνει οικονομίες, για όταν θα έρθει η ώρα να φέρει στον κόσμο το μωράκι της. Ο φυσιολογικός τοκετός ή η καισαρική τομή μαζί με την διαμονή, αναμφίβολα κοστίζει ακριβά, ανάλογα βέβαια με το αν το μαιευτήριο θα είναι ιδιωτικό ή δημόσιο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά στις γεννήσεις με καισαρική τομή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη , καθώς μόνο μία στις δύο γέννες πραγματοποιούνται με φυσιολογικό τοκετό.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κόστος της καισαρικής τομής αυξάνεται τουλάχιστον κατά 200 ευρώ σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό , ανάλογα βέβαια με το μαιευτήριο. Μήπως άραγε είναι η οικονομική κρίση η αιτία για την μείωση των γεννήσεων με τη μέθοδο της καισαρικής τομής; Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Ελληνίδες μητέρες έδειχναν και εξακολουθούν να δείχνουν εν μέσω κρίσης προτίμηση στα ιδιωτικά μαιευτήρια. Το ποσοστό αυτών που προτιμούν το ιδιωτικό μαιευτήριο είναι ελάχιστα μικρότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς θέλουν να εξασφαλίσουν τια καλύτερες συνθήκες για την γέννηση του μωρού τους. Ακόμα πιο οικονομικός είναι ο τοκετός στο σπίτι. Τα τελευταία χρόνια κάποιες γυναίκες δείχνουν να τον προτιμούν λόγω του χαμηλού κόστους του, πάντα όμως με την απαραίτητη βοήθεια δίπλα τους.
«Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν!»
Η πιο ουσιαστική και όμορφη περίοδος για μια μητέρα ξεκινάει μετά τη γέννα. Το μεγάλωμα ενός παιδιού ποτέ δεν ήταν κάτι απλό και εύκολο, πόσο μάλλον με την οικονομική και κοινωνική κρίση που κατακλύζει την εποχή μας. Η εργασία για τη μαμά πλέον καθίσταται αναγκαία και τα εργασιακά δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες σε αρκετές περιπτώσεις αγνοούνται. Οι υποχρεώσεις μιας σύγχρονης γυναίκας και ο πολυσύνθετος ρόλος της, σαφώς προκαλούν μία γεμάτη και πολλές φορές πιεστική και δύσκολη καθημερινότητα.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα , παρατηρείται ότι όλο και περισσότερες μητέρες υποφέρουν από κατάθλιψη στην προσπάθεια τους να ανταπεξέλθουν όσο καλύτερα μπορούν στον σημερινό τρόπο ζωής. Οι πιέστηκες συνθήκες στον χώρο της εργασίας, το άγχος της επιβίωσης, ο φόβος της ανεργίας, τα έξοδα που ξαφνικά πολλαπλασιάζονται και η απαιτήσεις της μητρότητας, οδηγούν στην ψυχολογική και σωματική εξάντληση.
Μην απελπίζεστε όμως! Η οικονομική κρίση ήρθε και θα περάσει, το θαύμα της μητρότητας όμως κρατάει για μια ζωή!