Εσείς πόσο καιρό έχετε να κάτσετε όλοι μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι;
Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν επιτρέπει πάντα όλα τα μέλη της οικογένειας να τρώνε μαζί. Την τελευταία δεκαετία, ερευνητές προσπαθούν να μελετήσουν αν και με ποιον τρόπο τα οικογενειακά γεύματα επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά!
Τα οικογενειακά γεύματα κάνουν τους οικογενειακούς δεσμούς ισχυρότερους και τα παιδιά αποκτούν την ανάγκη να μοιραστούν τις σκέψεις τους με τους γονείς τους. Αυτόματα, γίνονται πιο ισορροπημένα και εξωστρεφή, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να εκφράζονται και να επικοινωνούν με τους γύρω τους.
Όταν ένα παιδί συνηθίζει να τρώει με την οικογένειά του, υιοθετεί σωστές διατροφικές συνήθειες.Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Epidemiology and Community Health αναφέρει ότι τα παιδιά που τρώνε με τους γονείς τους έστω και μία φορά την εβδομάδα, καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε σχέση με παιδιά που τρώνε μόνα τους.
Το πιο συγκλονιστικό όμως, είναι ότι τα οικογενειακά γεύματα συμβάλλουν στις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο. Ένα παιδί, όσες περισσότερες φορές τρώει με τους γονείς του, τόσο καλύτερη είναι και η επίδοσή του στα μαθήματα και στις εξωσχολικές του δραστηριότητες.
Και αν νομίζετε ότι τα οικογενειακά γεύματα δεν επηρεάζουν το παιδί όταν είναι μικρό, γιατί απλά δεν θυμάται, κάνετε λάθος! Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε με την οικογένεια τους τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, από όταν ακόμα είναι πολύ μικρά, είναι πιο προστατευμένα από το στρες, το κάπνισμα, την εμμονή με το αδυνάτισμα και τη βουλιμία κατά την εφηβική τους ηλικία και μεγαλώνοντας είναι συναισθηματικά ευτυχισμένα.
Μην υποτιμάτε λοιπόν την ώρα του φαγητού και επιδιώξτε να τρώτε όλη η οικογένεια μαζί, όσο το δυνατόν πιο συχνά!