Από την κούνια στο κρεβάτι: Τα 6 tips που πρέπει να γνωρίζουμε!
Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα παιδιά. Πριν καλά καλά το καταλάβουμε μπουσουλάνε, κάνουν τα πρώτα τους βήματα, λένε τις πρώτες τους λεξούλες και έρχεται η ώρα που πρέπει να μετατρέψουμε το βρεφικό δωμάτιο σε παιδικό!
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι αντικαταστήσουμε την κούνια με ένα παιδικό κρεβάτι. Πώς όμως θα προετοιμάσουμε το μικρό μας για αυτή τη μετάβαση; Γονείς μοιράζονται μαζί μας τις πιο σημαντικές συμβουλές που τους δίδαξε η εμπειρία!
1. «Μην το βάλετε στο κρεβατάκι νωρίτερα από ότι χρειάζεται»
Για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τα πάντα να γίνονται στην ώρα τους. Ασφαλώς από την πλευρά μας πρέπει να δώσουμε στο μωρό μας τα κίνητρα και τα εφόδια για να μπουσουλήσει, να περπατήσει, να μιλήσει ή να φάει μόνο του, δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να το πιέσουμε να κάνει κάτι πριν έρθει η κατάλληλη ώρα. Το ίδιο ισχύει και για τη μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να κρατήσουμε το μωρό μας στην κούνια όσο περισσότερο μπορούμε. Θα καταλάβουμε ότι η κατάλληλη στιγμή έχει έρθει όταν προσπαθεί να σκαρφαλώσει και να βγει από την κούνια του.
2. «Εξηγήστε του ότι έχει μεγαλώσει και διαλέξτε μαζί του το πρώτο κρεβατάκι για "μεγάλους"»!
Κάντε το παιδί σας να ενθουσιαστεί με αυτήν την ιδέα! Εξηγήστε του ότι είναι πια μεγάλο παιδί και ότι πρέπει να πια να κοιμάται σε κρεβάτια για μεγάλους. Διαλέξτε το παρέα και να είστε σίγουρη ότι θα το λατρέψει.
3.«Προετοιμαστείτε για τούμπες»
Τα μωρά συνηθίζουν στο χώρο και στην ασφάλεια της κούνιας και όταν ξαφνικά κοιμούνται σε ένα πολύ μεγαλύτερο κρεβάτι, θέλουν το χρόνο τους για να συνηθίσουν. Αυτό το διάστημα δεν είναι απίθανο το μικρό σας να πέσει, δεν υπάρχει όμως λόγος να ανησυχήσουμε. Είναι κάτι που δε θα συμβεί πολλές φορές και και που λόγο του χαμηλού ύψους του κρεβατιού σχεδόν ποτέ δε θεωρείται επικίνδυνο. Για να έχουμε το μυαλό μας ήσυχο μπορούμε να βάλουμε στο πάτωμα δίπλα από το κρεβάτι μας, μία σειρά από μαξιλάρια που θα διασφαλίσουν ότι μία τυχόν πτώση θα είναι ακίνδυνη!
4. «Κλειδώστε την πόρτα!»
Είναι κάτι που πιθανότατα κάνουμε έτσι και αλλιώς. Τώρα όμως που το παιδί μας κυκλοφορεί ελεύθερα στο σπίτι, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία, νιώθουν ότι μεγαλώνουν, ανακαλύπτουν ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα και μόνα τους και θέλουν να εξερευνήσουν όλο το σπίτι! Φανταστείτε λοιπόν μία εξώπορτα ανοιχτή, τι συνέπειες μπορεί να έχει!
5. «Βάλτε το παιδί σας για ύπνο κουρασμένο»
Καλό είναι όταν βάζουμε το παιδί μας για ύπνο στο καινούριο του περιβάλλον να νιώθει κουρασμένο. Έτσι, θα κοιμηθεί κατευθείαν και θα προσαρμοστεί χωρίς καν να το καταλάβει!
6. «Ο επιμένων νικά!»
Οι δύο λέξεις που πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό του κάθε γονιός: Υπομονή και Επιμονή! Αρκετά συχνά πρέπει να πούμε κάτι ή να προσπαθήσουμε για κάτι, πολλές φορές πριν αυτό γίνει πραγματικότητα. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Να προσπαθούμε ξανά και ξανά με αυτοπεποίθηση και καλή διάθεση και στο τέλος θα το καταφέρουμε!