Έτσι είναι ο πλακούντας. Μοναδικές εικόνες
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μοιάζει ο πλακούντας μετά τον τοκετό;
Έχουμε φιλοξενήσει στο παρελθόν πολλά άλμπουμ της φωτογράφου Μαρί Φερμόντ. Πρόκειται για μία φωτογράφο η οποία ασχολείται αποκλειστικά με φωτογραφίσεις εγκυμοσύνης και τοκετού.
Αυτή τη φορά θέλοντας να δείξει πώς είναι ο πλακούντας αυτό το όργανο που είναι τόσο σπουδαίο και μοναδικό, δημιούργησε ένα άλμπουμ με όλους τους πλακούντες που έχει φωτογραφίσει. Ο καθένας μοναδικός και ο καθένας ξεχωριστός.
Τι είναι όμως ο πλακούντας;
Ο πλακούντας είναι ένας ωοειδής μορφολογικός σχηματισμός της μήτρας από την οποία το έμβρυο προσλαμβάνει τα θρεπτικά του στοιχεία και το οξυγόνο. Έχει διάμετρο 15-18 cm και ζυγίζει περίπου 450 γραμμάρια. Η αποβολή του μετά τον τοκετό είναι γνωστή ως υστεροτοκία.
Ο πλακούντας, συνδέεται με το έμβρυο διαμέσου του ομφάλιου λώρου και επιτρέπει στο μωράκι την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ενώ εξαλείφει τα απόβλητα, προστατεύει από λοιμώξεις και παρέχει οξυγόνο μέσω του αίματος της μητέρας. Όλα αυτά βέβαια χωρίς να αναμειγνύεται το αίμα του μωρού με το αίμα της μητέρας.
Πώς αφαιρείται μετά τον τοκετό;
Η αφαίρεση του πλακούντα συμβαίνει στο 3ο στάδιο του τοκετού και ονομάζεται υστεροτοκία. Κατά την υστεροτοκία έχουμε την αποκόλληση του πλακούντα από την εσωτερική επιφάνεια της μήτρας. Αυτή επιτυγχάνεται με την άσκηση ελαφράς έλξης με το ένα χέρι στο ομφάλιο λώρο από το μαιευτήρα, ο οποίος ταυτόχρονα ασκεί με το ελεύθερο χέρι ελαφρά πίεση στην κοιλιά της γυναίκας υπερηβικά, δηλαδή ακριβώς πάνω από τα οστά της λεκάνης (αυτός ο χειρισμός λέγεται Brandt-Andrews). Παράλληλα με τον χειρισμό αυτό στη λεχώνα χορηγείται ενδοφλεβίως και μία ορμόνη, που ονομάζεται οξυτοκίνη, η οποία προκαλεί συσπάσεις της μήτρας. Αυτός ο τρόπος εξαγωγής του πλακούντα ονομάζεται «ενεργητική αντιμετώπιση του τρίτου σταδίου».
Πρόκειται για ένα όργανο που πολλές φορές οι μέλλουσες μαμάδες δεν δίνουν σημασία, αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη του εμβρύου όσο και στη γέννησή του.
Δείτε περισσότερες εικόνες στην παρακάτω gallery
Διαβάστε επίσης:
Εσείς γνωρίζετε πόσα μικρόβια κρύβει ο πλακούντας σας;
10+4 ασυνήθιστες φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη «σκληρή» ομορφιά της γέννας
Μία νέα επιστημονική ανακάλυψη. Ακόμη κι ο πλακούντας έχει μικρόβια!