Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα παιδιά σας
Κάθε μέρα που περνάει με τα παιδιά, είναι ένας αγώνας. Και όλοι οι αγώνες δεν κερδίζονται πάντα. Αυτό δεν πειράζει. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι μέσα στο τρέξιμο της καθημερινότητας και στην κάθε μάχη που δίνετε για να κρατήσετε την οικογένειά σας ισορροπημένη, υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάτε. Και κυρίως, ότι είστε διαρκώς ένα ζωντανό παράδειγμα για τα παιδιά σας.
Οι κουβέντες σας, οι πράξεις σας, ο τρόπος που αντιδράτε και που συμπεριφέρεστε, είναι διαρκώς στο μικροσκόπιο και είναι θέμα χρόνου να τα δείτε στα παιδιά σας. Ο πιο ισχυρός τρόπος λοιπόν για να διδάξετε στα παιδιά καλές συνήθειες είναι το δικό σας καλό παράδειγμα συμπεριφοράς! Με δεδομένο αυτό, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε:
Μην επικρίνετε τον εαυτό σας...εξωτερικά
Μην τραυματίζετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση σας, ειδικά μπροστά στα παιδιά. Μην ασχολείστε με το πόσα κιλά είστε, αν σας πάνε τα στενά, και ακόμη περισσότερο με το αν είστε άσχημη ή όμορφη, πρησμένη ή με μαύρους κύκλους. Ειδικά τα κορίτσια είναι πολύ εύκολο να επηρεαστούν και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι απο μηδαμινές μέχρι πολύ σοβαρές.
...Ούτε βέβαια και εσωτερικά!
Αν μία φορά είναι κακό να μιλάτε για την εξωτερική σας εμφάνιση, είναι πολύ χειρότερο να αυτοτιμωρείστε δυνατά για λάθη συμπεριφοράς. Μην βρίζετε τον εαυτό σας (φυσικά και κανέναν άλλον), μην αυτομαστιγώνεστε μπροστά στα παιδιά λέγοντας φράσεις του τύπου «πόσο ηλίθια ειμαι», «τι βλάκας που είμαι», «πόσο ανόητα φέρθηκα» κτλ. Κάντε το μόνοι σας ή με ενήλικες, αν χρειάζεστε μία συμβουλή. Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας τόσο έντονα, μπροστά στα παιδιά. Μην ξεχνάτε ότι είστε οι ήρωές τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν εννοούμε ότι δεν πρέπει να παραδέχεστε τα λάθη σας. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό και πολύ ώριμο. Αλλά πρέπει να γίνεται με σύνεση και λόγια κατανοητά και αποδεκτά από/προς ένα παιδί.
Μην ξεσπάτε σε αντικείμενα από τα νεύρα σας
Μην πετάτε πράγματα, μην κοπανάτε το τραπέζι, μην κάνετε χειρονομίες, θέλοντας να εκτονωθείτε. Κάντε ο.τι άλλο μπορείτε, μετρήστε μέχρι το 20, πάρτε βαθιές ανάσες, πείτε ακομη και ότι πρέπει να πάτε στο μπάνιο και μείνετε λίγο μόνοι σας, ρίξτε κρύο νερό στο πρόσωπό σας και όσο δύσκολο κι αν είναι... συγκρατηθείτε. Δε θέλετε παιδιά που μεγαλώνοντας θα «κοπανιούνται» κι αυτά ή θα πετάνε τα πράγματά τους επειδή νευρίασαν. Δε θα μπορείτε με τίποτα να στηρίξετε ότι αυτό είναι λάθος, αν το έχετε κάνει πρώτα εσείς.
Μην τσακώνεστε με τον σύντροφό σας μπροστά στα παιδιά
Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να κρατηθείτε αν έχετε γίνει έξω φρενών, αλλά κρατήστε αυτή τη συμφωνία με νύχια και με δόντια. Εάν καταλήγετε σε καυγά με φωνές και κακό κάθε φορά που δεν γίνεται το δικό σας, τότε και τα παιδιά σας θα μάθουν να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Διαχειριστείτε τον θυμό σας. Δεν οδηγεί σε κανένα καλό η εκτόνωσή ενός καυγά με φωνές και λόγια που μετανιώνουμε και κυρίως με θεατές τα παιδιά μας...
Μην κρίνετε τους άλλους
Η κριτική για πράξεις και λόγια άλλων ανθρώπων, όταν αυτοί δεν είναι μπροστά δεν είναι από μονο της καλή. Πόσο μάλλον όταν μεταμορφώνεται σε κακοπροαίρετο κουτσομπολιό. Μην τον κάνετε ούτε για πλάκα μπροστά στα μικρά σας. Μπορεί και να το κάνετε απλώς από συνήθεια, ή να ξεκινάει ακόμη και από τη δική σας χαμηλή αυτοεκτίμηση. Για οποιονδήποτε λογο το ξεκινάτε, σταματήστε το. Μην το κάνετε ούτε και για τους επώνυμους. Τα παιδιά δεν μπορούν να ξεχωρισουν πότε επιτρέπεται και πότε όχι, πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο ή όχι.
Μην κολλάτε στην τηλεόραση ή στο κινητό σας
Από τη μία τους λετε ότι ο χρόνος με το τάμπλετ τελείωσε από την άλλη δεν έχετε πάρει τα μάτια σας από το κινητό σας. Προφανώς και μπερδεύετε τα παιδιά και τους προκαλείτε σύγχυση. Ιδιαιτέρως όταν τρώτε ή κάνετε κάτι άλλο, μείνετε «εκεί». Ορίστε κανόνες για την χρήση της τεχνολογίας, τους οποίους όμως θα ακολουθείτε κι εσείς. Δε θα πείσετε κανέναν ότι δεν πρέπει να βλέπουν πολύ τηλεόραση, αν με το που μπάινετε σπίτι την ανοίγετε και «αράζετε» για ώρες εκεί, (ενίοτε και μαζί με ένα τεράστιο μπωλ ποπ κορν). Να θυμάστε ότι τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά από τις οθόνες έχουν συχνά προβλήματα αϋπνίας, κακής επίδοσης στο σχολείο αλλά και ζητήματα βάρους.
Οπως και να χει, σκεφτείτε πως είστε τα πρότυπά τους. Και αν δεν είστε... αναρωτηθείτε αυτό: Δε θα θέλατε να είσαστε;
Προσπαθήστε να κάνετε μπροστά τους, αυτά που θα θέλατε να κάνουν όταν μεγαλώσουν.