7 λόγοι να μη δώσετε κινητό στο παιδί σας
Aν το παιδί σας επιμένει να του πάρετε κινητό τηλέφωνο, αντισταθείτε όσο μπορείτε. Το 64% των ενηλίκων πιστεύουν ότι η κατάλληλη ηλικία για να έχει ένα παιδί κινητό, είναι μεταξύ 10 και 14 ετών, ενώ το 10% θεωρεί ότι μπορούν να έχουν κινητό και τα παιδιά κάτω των 10 χρόνων.
Δεν υπάρχει κάποια ηλικία ορόσημο, και θα πρέπει κάθε γονιός να έχει κατά νου τη δική του οικογένεια, με τις ιδιαίτερες συνθήκες, και την ωριμότητα κάθε παιδιού. Θα πρέπει να συνυπολογίσετε τα υπέρ και τα κατά της απόφασής σας και να εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Αν νομίζετε ότι είναι νωρίς ακόμη για το δικό σας παιδί, τότε καθυστερήστε το. Ορίστε γιατί:
1. Εντολή γιατρού
Τα παιδιά σήμερα περνάνε κατά μέσο ώρο 7 ώρες τη μέρα μπροστά σε ένα μέσο διασκέδασης, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής. Ειναι δουλειά μας ως γονείς να προσέχουμε και να παρακολουθούμε τί κάνουν, και φυσικά να το περιορίσουμε. Με το να δώσετε το κινητό στο παιδί σας, ακόμη και για να το έχει στις ώρες του σχολειου, χάνετε το μέτρημα αυτών των ωρών και τον έλεγχο μπροστά στην οθόνη...
2. Οι ρυθμίσεις δεν είναι πάντα ασφαλείς
Το θέμα με το Internet είναι ότι δεν εισαι ποτέ ανώνυμος. Ακόμη και αν έχετε ενεργοποιήσει τα πιο αυστηρά settings στο κινητό σας, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάπως η τοποθεσία να φαίνεται. Ακόμη και μία σέλφι μπορεί να μαρτυρά το πού βρίσκεται το παιδί σας.
3. Η κοινωνική τους ζωή επαναπροσδιορίζεται
Μπορεί η τεχνολογία να μας φέρνει πιο κοντά αλλά μερικές φορές μας παραφέρνει κοντά. Οι συζητήσεις γίνονται πιο εύκολες ή πιο ασήμαντες. Ενα μήνυμα γράφεται πιο εύκολα από ότι λέγεται μια κουβέντα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος σαν την τετ α τετ συζήτηση, και τα παιδιά σας θα πρέπει να το ξέρουν καλά αυτό.
4. Οι εφαρμογές που ειναι διαθέσιμες σ αυτα: Απολύτως τρομακτικες
Οι εφαρμογές που εσείς αναζητάτε είναι πολύ πιο γαλήνιες απο αυτές που είναι διαθέσιμες στα παιδιά σας!
5. Oι Bullies λατρεύουν να κρύβονται πίσω από μία οθόνη
To Cyberbullying είναι τεράστιο θέμα. Όσοι έχουν την προδιάθεση, το να κρυφτούν πίσω από μία οθόνη είναι η καλύτερή τους ευκαιρία. Μην τους τη δώσετε.
6. Ο εθισμός ξεκινάει νωρίς
Το παιδάκι που είχε «κολλήσει» με τον Τόμας το Τρενάκι, έχει τις ίδιες πιθανότητες να «κολλήσει» και με το YouTube.
7. Τα παιδιά δεν κατανοούν απολύτως τις επιπτώσεις των πράξεών τους
Ο,τι κάνουν με το κινητό καταγράφεται. Αν επεκταθεί σε απρεπή μηνύματα ή μπούλινγκ, θα τους μείνει η «ρετσινιά». Προφυλάξτε τα!