Δέκα tips για την επιλογή μιας baby sitter
Η απόφαση για τον άνθρωπο με τον οποίο θα αφήσουμε τα παιδιά μας ειναι δύσκολη και απαιτεί εξαιρετικά μεγάλη προσοχή, κατά τη διάρκεια της επιλογής, αλλά και παρακολούθηση για το αν κάναμε τη σωστή επιλογή.
Η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα αλλά αν είναι επιτυχημένη, μας λύνει τα χέρια και κάνει σε όλους καλό. Και σε μας για τον χρόνο που έχουμε/αποκτάμε και για την κοινωνικοποίηση των παιδιών και τον αργό "απογαλακτισμό" τους από την αγκαλιά μας...
Ας δούμε μερικές συμβουλές για την λήψη της σωστής απόφασης, επιλογής μια μπέιμπι σίτερ.
1. Αν δεν έχετε συστάσεις από άλλη μαμά, απευθυνθείτε σε κάποιο γραφείο που να μπορεί να δεσμευτεί για το ποιόν του ανθρώπου που θα αφήσετε με τα παιδιά σας.
2. Δώστε προσοχή στο προφίλ της. Στο βιογραφικό της, στον τρόπο που πλασάρει τον εαυτό της, στις γνώσεις της, την εμπειρία της και το πόσες λεπτομέρειες είναι πρόθυμη να δώσει για το παρελθόν της.
3. Δώστε σημασία στην ηλικία της. Να ειναι πάνω από 18, όχι κάποιο κορίτσι που απλώς ψάχνει χαρτζιλίκι, να μπορεί να οδηγήσει, να μπορεί να διαχειριστεί μία επείγουσα κατάσταση, αλλά και όχι πολύ μεγάλη ώστε να μπορεί να παίξει με το παιδί, να «κουραστεί» χωρίς να κουραστεί πραγματικά, να έχει ενέργεια και διάθεση να κάνει αυτά που εσείς απαιτείτε.
4. Μιλήστε με ανθρώπους από το επαγγελματικό παρελθον της. Ζητήστε συστάσεις και επικοινωνήστε με τις μαμάδες των οικογενειών που είχε συνεργαστεί.
5. Ψάξτε τη στο Google. Μην έχετε κανέναν ενδοιασμό. Δεν ξέρετε τι μπορεί να προκύψει και να θυμάστε ότι στα χέρια της αφήνετε ό,τι πιο πολύτιμο έχετει.
Νταντά: Πως να επιλέξετε την σωστή γυναίκα για την φροντίδα του παιδιού σας!
6. Θέστε τα «θέλω» σας από την αρχή. Μιλήστε ανοιχτά για όσα θέλετε να κάνει και εξηγήστε τι αντιπαρέχετε εσείς. Μην θεωρήσετε ότι κάτι από όλα ήταν δεδομένο. Κάντε ξεκάθαρες κουβέντες.
7. Αν ας εξυπηρετεί, κάντε μία δοκιμή. Πείτε της ότι θέλετε να τη δοκιμάσετε. Με πληρωμή ή χωρίς, είναι δικό σας θέμα. Δοκιμάστε τη όσο είστε εσεις εκεί κάποιο Σαββατοκύριακο, ή κάποιες μέρες στις οποιες μπορείτε να μπαινοβγαίνετε στο σπίτι για να μάθει και το μικρό σας σιγά σιγά να την εμπιστεύεται.
8. Μιλήστε για την αμοιβή της απο την αρχή. Πώς, πότε, πόσο θα πληρώνεται και ό,τι άλλο σας απασχολεί, συζητήστε το και «λύστε το» από πριν ξεκινήσετε τη συνεργασία σας.
9. Αφήστε σημειώματα. Αν είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνει, τουλάχιστον στην αρχή, κολλήστε στο ψυγείο ένα πρόγραμμα. Καλύτερα να είναι όλα τακτοποιημένα παρά να θυμαστε κάθε τόσο κάτι και να την παίρνετε τηλέφωνο, ή ακόμη χειρότερα να «ξεχνάει» κάτι από όλα και εσείς να εκνευρίζεστε.
10. Δείξτε της ευγνωμοσύνη. Αν κάνει παραπάνω από όσα ελπίζατε, αν είστε πολύ ικανοποιημένη, πείτε της ότι το αναγνωρίζετε, ευχαριστήστε την, ανταμοιψτε την, κάντε ό,τι νομίζετε εσείς ότι θα βοηθήσει στην πιο εύρυθμη λειτουργία του σπιτιού.