Πώς να αποχωριστεί το μωρό την πιπίλα χωρίς κλάματα
Τα μωρά αποκτούν ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τη πιπίλα τους καθώς ξέρουν ότι μπορούν να την έχουν κάθε στιγμή και κοιμούνται πιο εύκολα και ήρεμα.
Έρευνες έχουν δειξει ότι η πιπίλα συμβάλει στη μείωση του συνδρόμου των αιφνίδιων θανάτων των βρεφών. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά που κοιμούνται με πιπίλα στο στόμα δεν κοιμούνται τόσο βαθιά όσο τα παιδιά που δεν χρησιμοποιούν πιπίλα. Έτσι το μωρό μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να ξυπνήσει από έναν όχι και τόσο βαθύ ύπνο και μειώνονται οι πιθανότητες να κοπεί η αναπνοή του.
Η πιπίλα δίνει στα μωρά ανακούφιση και ευχαρίστηση. Μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι το να έχει ένα μωρό την πιπίλα στο στόμα, καταπραΰνει τη δυσφορία του κατά τη διάρκεια επώδυνων διαδικασιών, όπως για παράδειγμα ένας εμβολιασμός. Τα μωρά αποκτούν ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τη πιπίλα τους καθώς ξέρουν ότι μπορούν να την έχουν κάθε στιγμή και κοιμούνται πιο εύκολα και ήρεμα.
Τί γίνεται όμως όταν έρθει η ώρα να την κόψουμε;
Τα μειονεκτήματα της χρήσης της πιπίλας έχουν να κάνουν με την εξάρτηση που έχει το μωρό από αυτήν. Το μωρό σας μπορεί να φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, που δε θα μπορεί ούτε να κοιμηθεί, ούτε να ηρεμήσει, αν δεν έχει την πιπίλα στο στόμα του και η χρήση της καταλήγει σε κατάχρηση. Η κατάχρηση έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην ψυχολογία του μωρού όσο και σε σοβαρά οδοντικά προβλήματα.
Ας δούμε λοιπόν μερικές συμβουλές για να αποχωριστεί το μωρό μας την πιπίλα του, όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
1. Σταματήστε να έχετε πολλές πιπίλες παντού και σταδιακά, αφήστε μόνο μία στο σπίτι.
Με τον καιρό αυτή θα χαλάσει. Αν δε θέλετε να περιμένετε, μπορειτε να την ξύσετε με κάτι αιχμηρό για να σταματήσει να δίνει την ευχαρίστηση που θέλει το μικρό σας.
2. Μόλις πάει να κλάψει γιατί η πιπίλα του δεν ειναι πια καλή, απασχολήστε το.
Πηγαίνετε κοντά του για να παίξετε, να χορέψετε, να ζωγραφίσετε και να μη βαριέται, για να μην το σκέφτεται. Δώστε του εναλλακτικές και μείνετε μαζί του απασχολώντας το όσο περισσότερο μπορείτε.
3. Κάντε το να συμμετέχει στη διαδικασια διακοπής.
Συζητήστε μαζί του, αν είναι αρκετά μεγάλο, ότι πρέπει να την αφήσει σιγά σιγά γιατί θα χαλάσουν τα δοντάκια του και συμφωνήστε ποιο διάστημα της ημέρας δε θα την έχει. Σιγά σιγά φτάστε μόνο στον νυστερινό υπνο και επιβραβεύστε (πχ με ένα αυτοκόλλητο) κάθε προσπάθεια του σχετικά με αυτό.
4. Βοηθηθειτε από βιβλία.
Υπάρχουν πολύ όμορφα βιβλία/παραμύθια για την απεξάρτηση από το αγαπημένο τους αξεσουάρ. Ρίξτε μια ματιά σε βιβλιοπωλεία και πάρτε καποιο για να διαβάσετε μαζί με το παιδί σας, πολλές φορές, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί και οι δικές του πιπίλες να πάνε στην πιπιλοχώρα ή να τις πάρει η νεράιδα της πιπίλας...
5. Μην του φωνάζετε και μην το τιμωρείτε αν δεν τα καταφέρνει.
Η απεξάρτηση θέλει υπομονή. Ακόμη κι αν το μικρό σας κλαίει, παρηγορήστε το όμορφα και ήρεμα, προσπαθώντας να το επιβραβεύσετε που προσπαθεί και όχι να το τιμωρήσετε που κλαίει γιατί του λείπει η πιπίλα του. Επίσης, να θυμάστε ότι η πιπίλα ήταν η ασφάλειά του. Ανοίξτε την αγκαλιά σας και μην εντείνετε τα αρνητικά του συναισθήματα.
6. Μείνετε αποφασισμένοι.
Πρέπει πρώτα να το πάρουν απόφαση οι ενήλικες του σπιτιού και μετά το παιδάκι. Αν ενδώσετε στις πρώτες του γκρίνιες έχετε χάσει το παιχνίδι. Επιλέξτε ποια στιγμή είναι κατάλληλη για σας, πότε είστε εσείς σε θέση να είστε εκεί για το μωρό σας που θα περάσει δύσκολα, και κάντε το.
Καλή σας επιτυχια! Και να θυμάστε... θα περάσει κι αυτό!