Νέα μαμά σε κρίση ταυτότητας: 3 τρόποι για να την ξεπεράσεις
Την ημέρα που επιστρέφετε από το μαιευτήριο η ζωή σας αλλάζει οριστικά. Και οι αλλαγές δεν είναι παροδικές αλλά μόνιμες.
Πολλές από εσάς αναρωτιέστε αν η ζωή σας θα είναι έτσι για πάντα. Αν δηλαδή θα νοιώθετε μόνιμα κουρασμένες, αν θα καταφέρετε ποτέ να κοιμηθείτε πάνω από 5 ώρες συνεχόμενα, αν οι δουλειές δεν θα είναι ατελείωτες, αν το μωρό θα αποκτήσει ένα πρόγραμμα, αν θα έχετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας.
Και ενώ δεν θέλετε να αποχωριστείτε το μωρό σας ούτε λεπτό, την ίδια στιγμή νοιώθετε επιτακτική την ανάγκη να αναπνεύσετε, αλλά έξω, μακριά από το σπίτι. Να αποκτήσετε μία άλλη καθημερινότητα που να σας επιτρέπει να ευχαριστηθείτε ακόμα περισσότερο το μωρό σας αλλά κυρίως να μην νοιώθετε ενοχές ή άγχος για ό,τι αισθάνεστε.
Και επειδή δεν είστε η μόνη που νοιώθει έτσι αλλά πιθανόν να μην το εξωτερικεύετε, η συγγραφέας και μαμά Alma Campos, θέλησε να βοηθήσει όλες τις νέες μαμάδες που βρίσκονται σε κρίση, συμβουλεύοντας τες, τα εξής τρία πράγματα:
-Βρείτε ενδιαφέροντα
Το παιδί σας θα είναι πάντα το επίκεντρο της ζωή σας αλλά θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε και εσείς ζωή. Ακόμα και αν δεν δουλεύετε, βρείτε ένα χόμπι, μία παροδική ενασχόληση ( άθληση, πλέξιμο) οτιδήποτε θα σας κάνει να νοιώσετε όμορφα.
-Μην τα κάνετε όλα
Ε, λοιπόν, ναι, δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα και με επιτυχία. Κανείς δεν μπορεί. Είναι γνωστό αλλά δεν εφαρμόζεται πάντα στην πράξη παρά μόνο όταν έχετε καταρρεύσει. Μοιράστε λοιπόν αρμοδιότητες αλλά και τις δουλειές του σπιτιού. Καθιερώστε, ακόμα και αν σας φαίνεται δύσκολο, μία φορά την εβδομάδα, στις 15 ημέρες ή το μήνα, να αφήνετε το μωρό και να πηγαίνετε μία βόλτα για θέατρο, για καφέ, για ψώνια. Μπορεί να σας φαίνετε ουτοπικό ή ακατόρθωτο, όμως δεν είναι.
-Επαναπροσδιορίστε τη λέξη παραδοσιακή μητέρα
Ο όρος «παραδοσιακή μητέρα» συνειρμικά οδηγεί στη μάνα που νοιάζεται πρώτα για όλους τους άλλους και μετά για τον εαυτό της, που είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή για την οικογένειά της, που οι ανάγκες της είναι σχεδόν ανύπαρκτες, που δεν χαλάει χατίρι ποτέ στα παιδιά και τα εγγόνια της.
Γιατί όμως να μη δώσετε το δικό σας ορισμό στη λέξη μάνα; Η μητρότητα είναι ένα μέρος του εαυτού σας. Όχι όλος ο εαυτός σας. Είναι τιμή και χαρά που είστε μητέρα, όμως είστε και γυναίκα με ενδιαφέροντα, ανάγκες και φιλοδοξίες. Αν δεν υποστηρίξετε εσείς τα όνειρά σας, κανείς δεν θα το κάνει.