Oσα πρέπει να γνωρίζετε για το βαρος του μωρού
Ως νέα μαμά είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχείτε για το βάρος του μωρού σας και να έχετε απορίες.
Το βάρος είναι από τα πρώτα ζητήματα που απασχολεί τόσο τους γονείς όσο και τους γιατρούς, πριν καν γεννηθεί το μωρό –πόσο μάλλον μετά την γέννησή του.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέσο μωρό ζυγίζει κατά την γέννηση περί τα 3.400 κιλά, παρόλο που η διακύμανση του φυσιολογικού βρίσκεται μεταξύ των 2.490 και 4.500 κιλών.
Μην ανησυχήσετε όταν, φεύγοντας από το μαιευτήριο, μάθετε ότι το μωρό σας θα έχει χάσει περί το 5-10% του βάρους γέννησής του. Απλά το νεογνό έχασε κάποια υγρά μετά τον τοκετό, το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό.
Ο παιδίατρος θα παρακολουθεί το βάρος του μωρού σας και θα το εξετάζει πολύ συχνά τον πρώτο καιρό.
Οι καμπύλες ανάπτυξης, οι οποίες βρίσκονται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού σας, είναι αυτές που θα σας υποδείξουν ποιο είναι φυσιολογικό ύψος και βάρος ανάλογα με την ηλικία του, όπως άλλωστε και ο έλεγχος που θα του κάνει ο παιδίατρός σας. Όσο πιο κοντά στον μέσο όρο της εκατοστιαίας θέσης βρίσκεται το παιδί σας, τόσο πιο φυσιολογικό είναι το βάρος του.
Το μωρό πρέπει να ζυγίζεται σε όσο το δυνατό πιο σταθερές συνθήκες, δηλαδή με την ίδια ζυγαριά και την ίδια ώρα της μέρας. Συνήθως αρκεί να το ζυγίζετε μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δέκα περίπου μέρες κι όχι πιο συχνά.
Αν προκύψει κάποιο περιστατικό αρρώστιας που έχει συμπτώματα διάρροιας ή εμετού, είναι σημαντικό να παρακολουθείται το βάρος πολύ αυστηρά. Αν εξαιτίας της αρρώστιας το μωρό παιδί έχασε το 5% του βάρους, τότε συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας καθώς υπάρχει σοβαρή περίπτωση αφυδάτωσης.
Τυπικά, τα νεογέννητα παίρνουν από 170 έως 225 γραμμάρια ανά εβδομάδα κατά τους πρώτους 6 μήνες . Τα μωρά διπλασιάζουν το βάρος γέννησης σε ηλικία 5 μηνών και συνήθως το τριπλασιάζουν στο τέλος του 1ου χρόνου.
Κατά την διάρκεια του δεύτερου χρόνου της ζωής τους, το βάρος τους αυξάνεται κατά 250gr τον μήνα.
Μετά το δεύτερο έτος ζωής, η αύξηση του βάρους είναι περίπου 2,3 Kgr τον χρόνο.