Κάπνισμα και θηλασμός: Τελικά τι επιτρέπεται;
Είναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και είναι κοινά παραδεκτό, πως όσο πιο γρήγορα το κόψει κανείς τόσο το καλύτερο για όλους! Δεν υπάρχει δίλημμα θηλασμός ή κάπνισμα. Το τσιγάρο έχει βλαβερή επίδραση στο μωρό είτε αυτό θηλάζει είτε όχι.
Το παθητικό κάπνισμα από τη μητέρα ή τον πατέρα είναι παράγοντας κινδύνου για την υγεία του παιδιού. Από την άλλη μεριά ο θηλασμός είναι ένας δυνατός προστατευτικός παράγοντας για την υγεία του παιδιού.
Το παθητικό κάπνισμα σε μωρό που είτε θηλάζει είτε όχι, είτε εκτίθεται στον καπνό της μητέρας είτε του πατέρα, αυξάνει την πιθανότητα το παιδί να πάθει συχνότερες ωτίτιδες και αναπνευστικές λοιμώξεις. Μεγαλώνει τον κίνδυνο για αλλεργική ευαισθητοποίηση του παιδιού, με συνέπεια επεισόδια βρογχόσπασμου και απώτερα άσθμα. Εισπνοή καπνού σε μεγάλες δόσεις προκαλεί στο παιδί νευρικότητα, ενοχοποιείται στο Σύνδρομο ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Συνδέεται σε βάθος χρόνου με εμφάνιση καρκίνου.
Οσο για το αν η νικοτίνη περνάει στο μητρικό γάλα: Η νικοτίνη ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα φτάνοντας στην υψηλότερή της συγκέντρωση μισή ώρα μετά το κάπνισμα. Έρευνες δείχνουν ότι σε λήψη έως πέντε τσιγάρων την ημέρα, η νικοτίνη που ανευρίσκεται στο μητρικό γάλα παραμένει σε αμελητέες ποσότητες. Με παραπάνω από πέντε τσιγάρα την ημέρα, όσο περισσότερα κάνει η μητέρα, τόσο μεγαλύτερη η παρουσία της ουσίας στο μητρικό γάλα και τόσο περισσότεροι οι κίνδυνοι στο μωρό.
Τέλος, σχετικά με το αν το κάπνισμα επηρεάζει την παραγωγή της μαμάς σε γάλα,, το «βαρύ» κάπνισμα μπορεί να μειώσει την προσφορά γάλακτος της μητέρας και σε περιπτώσεις έχει προκαλέσει συμπτώματα στο μωρό, όπως ναυτία, εμετός, κοιλιακές κράμπες και διάρροια.
Το κάπνισμα επίσης έχει συνδεθεί με τους βρεφικούς κολικούς. Σε μια μελέτη, το 40% των βρεφών που θηλάζουν από καπνίστριες είχαν βαθμολογηθεί ως επιρρεπή στους κολικούς, σε σύγκριση με το 26% των βρεφών που θήλαζαν από μη καπνίστριες
Να θυμάστε:
• Όταν υπάρχει μωρό στο σπίτι (είτε αυτό θηλάζει είτε όχι) τουλάχιστον για τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής του, οι κανόνες καπνίσματος είναι: πάντα έξω από το σπίτι .
• Μην εκθέτετε το μωρό σας σε παθητικό κάπνισμα. Μην καπνίζετε στο χώρο που βρίσκεται το μωρό σας ούτε εσείς, ούτε οι επισκέπτες!
• H καπνίστρια μητέρα θα πρέπει να έχει τα μαλλιά της πιασμένα όταν καπνίζει, να πλένει αμέσως μετά το κάπνισμα δόντια, πρόσωπο, χέρια και να αλλάζει ρούχα! Τα ίδια ισχύουν φυσικά και για τον καπνιστή μπαμπά ή για όποιον καπνιστή πρόκειται να πάρει αγκαλιά το μωρό.
Τέλος, οι βλαβερές ουσίες του τσιγάρου βγαίνουν για ώρες μετά το κάπνισμα από τα πνευμόνια του καπνιστή και με την ανάσα μεταφέρονται στο μωρό...
Οπότε οι καπνίστριες μαμάδες σκεφτείτε μήπως κάνετε κακό στο παιδί σας αν κοιμάστε μαζί του...