Γιορτή της Μητέρας: Πώς ξεκίνησε και πώς γιορτάζεται παγκοσμίως
Στις 14 του Μάη είναι φέτος η Γιορτή της Μητέρας, η γιορτή που ειναι αφιερωμένη σε όλες τις μητέρες, στη μητρότητα, στους μητρικούς δεσμούς και στην επιρροή των μητέρων στη κοινωνία συνολικά.
Εμπνευστής της γιορτής φέρεται να είναι η Anna Marie Jarvis η οποία μετά τον θάνατο της μητέρας της το 1905 προσπάθησε να καθιερώσει τη γιορτή της μητέρας προς τιμήν της δικής της μητέρας. Επανέφερε το θέμα το 1908 στο μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της με το σλόγκαν ήταν ότι "πρέπει να τιμούμε αυτήν που έχει κάνει τα περισσότερα πράγματα για εμάς" και τελικά δυο χρόνια αργότερα η πολιτεία της Βιρτζίνια από όπου καταγόταν η Anna Jarvis αναγνώρισε την ημέρα ως επίσημη γιορτή και ακολούθησαν και άλλες πολιτείες.
Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας όμως έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η "Μητέρα των Θεών", καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Για να επανέλθουμε όμως στην Ana Jarvis, η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται σε εκείνη.
Στην Ελλάδα γιορτάστηκε για 1η φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, σε συνδυασμό με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου.
Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, η ημέρα αυτή έχει επικρατήσει διεθνώς.
Στον Καναδά, η Ημέρα της μητέρας θεωρείται η τρίτη δημοφιλέστερη γιορτή μετά τα Χριστούγεννα και τον Άγιο Βαλεντίνο, με έντονη συναισθηματική αξία. Οι πωλήσεις καρτών με μηνύματα αγάπης προς τη μητέρα σπάνε κάθε ρεκόρ, τα τηλεφωνικά δίκτυα μπλοκάρουν από την κίνηση, ενώ η παράδοση επιβάλλει το δείπνο εκτός σπιτιού, ώστε να απαλλαγεί η μητέρα από το μαγείρεμα εκείνη την ημέρα.
Στην Αυστραλία, η γιορτή της Μητέρας, γιορτάζεται, όπως και στην Αμερική, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, με λουλούδια και κάρτες ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τις μαμάδες. Οι άνθρωποι εκεί φορούν τη μέρα αυτή ένα γαρίφαλο χρωματιστό, αν η μητέρα τους είναι εν ζωή, ή λευκό, αν δεν ζει πια. Τα παιδιά τιμούν όχι μόνο τις μητέρες τους αλλά και τις γιαγιάδες ή τις γυναίκες που τα προσέχουν, αναγνωρίζοντας τις θυσίες και την αγωνία τους για αυτά.
Το 1950 ένας νόμος στην Γαλλία, καθιέρωσε την τέταρτη Κυριακή του Μαΐου ως την «γιορτή της μητέρας». Οι Γάλλοι, γιορτάζουν την γυναίκα που τους έφερε στη ζωή, με κάρτες, δώρα, λουλούδια και οικογενειακά γεύματα.
Από τον 16ο αιώνα, οι Άγγλοι είχαν καθιερώσει την τέταρτη Κυριακή του Μαΐου ως την ημέρα που είναι αφιερωμένη στην μητέρα και οι οικογένειες ενώνονται και πηγαίνουν στην εκκλησία. Κατά τον 20ο αιώνα, η ημέρα αυτή, αν και διατήρησε την παράδοση που θέλει τις οικογένειες να μαζεύονται στο σπίτι, είχε και μία πιο σύγχρονη νότα, με τα παιδιά να χαρίζουν ευχαριστήριες κάρτες στις μητέρες τους.
Στο Μεξικό, η ημέρα της μητέρας εορτάζεται σταθερά στις 10 Μαΐου με ειδικές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της χώρας, ειδικές ψαλμωδίες στις εκκλησίες, παραδοσιακά γεύματα και χειροποίητα δώρα από τα παιδιά για τις μαμάδες.
Η Ιαπωνία είχε αρχικά ταυτίσει την Ημέρα της Μητέρας με τα γενέθλια της Αυτοκράτειρας Koujun, αλλά τελικά μεταφέρθηκε την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, όπου τα παιδιά συνηθίζουν να προσφέρουν λουλούδια στη μητέρα τους.
Στην Πρώην Σοβιετική Ένωση γιόρταζαν τις μητέρες στις 8 Μαρτίου, αλλά από το 1998 και μετά γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου. Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να δώσουν τα δώρα στη μητέρα τους τον Μάρτιο.
Στην Αίγυπτο, αλλά και σε πολλές άλλες αραβικές χώρες, η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, την πρώτη μέρα της Άνοιξης. Εκείνη την ημέρα, αν και δεν είναι επίσημα εθνική εορτή, συνηθίζουν να δίνουν δώρα.
Στην Ταϊλάνδη η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται στις 12 Αυγούστου, που είναι και τα γενέθλια της Βασίλισσας Sirikit. Εκείνη την ημέρα γίνονται παρελάσεις και πολλές εορταστικές εκδηλώσεις.
Στη Νότια Αφρική, οι άνθρωποι προσφέρουν στις μητέρες τους κόκκινα ή ροζ γαρίφαλα, αν είναι εν ζωή, διαφορετικά αφήνουν λευκά γαρίφαλα στον τάφο τους.