Η φλεγμονή μπορεί να είναι τόσο καλή όσο και κακή.
Από τη μία πλευρά, βοηθά το σώμα σας να αμυνθεί από μολύνσεις και τραυματισμούς. Από την άλλη πλευρά, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και κάποιες ασθένειες.
Το άγχος, η κακή διατροφή και τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας μπορούν να κάνουν αυτόν τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερο.
Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες τροφές μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.
Δείτε παρακάτω 12 αντιφλεγμονώδεις τροφές.
πηγή: healthline.com
Ντομάτες: Η ντομάτα είναι μια διατροφική βόμβα. Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό με εντυπωσιακές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Πράσινο τσάι: Πιθανότατα να έχετε ακούσει ότι το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα που μπορείτε να πιείτε. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, νόσου του Αλτσχάιμερ, παχυσαρκίας και άλλων καταστάσεων. Πολλά από τα οφέλη του οφείλονται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.
Αβοκάντο: Τα αβοκάντο μπορεί να είναι μια από τις λίγες υπερτροφές που αξίζουν τον τίτλο (αντιφλεγμονώδη). Είναι γεμάτα με κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και υγιεινά για την καρδιά μονοακόρεστα λιπαρά.
Πιπεριές: Οι πιπεριές και οι πιπεριές τσίλι είναι γεμάτες με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.
Μαύρη σοκολάτα και κακάο: Η μαύρη σοκολάτα είναι νόστιμη, πλούσια και χορταστική. Είναι επίσης γεμάτη με αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή. Αυτά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας και να οδηγήσουν σε υγιέστερη γήρανση.
Οι φλαβανόλες είναι υπεύθυνες για τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της σοκολάτας και διατηρούν υγιή τα ενδοθηλιακά κύτταρα στις αρτηρίες σας.
Σταφύλια: Τα σταφύλια περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή. Επιπλέον, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, του Αλτσχάιμερ και των οφθαλμικών διαταραχών.
Μούρα: Τα μούρα είναι μικρά φρούτα που είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Μερικά από αυτά είναι οι: φράουλες, τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα μαύρα μούρα. Επίσης, τα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας.
Μανιτάρια: Ενώ υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες μανιταριών παγκοσμίως, μόνο λίγες είναι βρώσιμες και καλλιεργούνται για εμπορικό σκοπό.
Αυτές περιλαμβάνουν τις τρούφες, τα μανιτάρια portobello και τα πλευρώτους. Τα μανιτάρια έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε σελήνιο, χαλκό και όλες τις βιταμίνες Β. Περιέχουν επίσης φαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που παρέχουν αντιφλεγμονώδη προστασία.
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο υγιεινά λιπαρά που μπορείτε να φάτε. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Μελέτες συνδέουν το παρθένο ελαιόλαδο με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του εγκεφάλου και άλλων σοβαρών παθήσεων.
Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Είναι ένα σταυρανθές λαχανικό, μαζί με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο.
Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Αν και όλα τα είδη ψαριών περιέχουν μερικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αυτά τα λιπαρά ψάρια είναι από τις καλύτερες πηγές: σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγγα, γαύρος. Το EPA και το DHA μειώνουν τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και νεφρική νόσο.
Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με έντονη, γήινη γεύση που χρησιμοποιείται συχνά σε κάρυ και άλλα ινδικά πιάτα. Έχει λάβει μεγάλη προσοχή για την περιεκτικότητά του σε κουρκουμίνη, ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες θρεπτικό συστατικό.