Έρευνα: πιο αγύμναστα τα σημερινά παιδιά από τους γονείς τους…
Από μια νέα αυστραλιανή έρευνα προκύπτει πως τα σύγχρονα παιδιά δεν έχουν την ίδια φυσική κατάσταση με αυτήν που είχαν οι γονείς στην ηλικία τους, προειδοποιώντας για επιδείνωση της υγείας τους ως ενήλικες.
Η πτώση της φυσικής κατάστασης της νεολαίας παγκοσμίως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως η εξέλιξη αυτή, αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη για την επιδείνωση της υγείας, ιδίως της καρδιάς, πολλών σύγχρονων παιδιών, όταν γίνουν ενήλικες.
Εκτιμάται ότι τα σημερινά παιδιά είναι περίπου 15% λιγότερο ικανά και υγιή από καρδιαγγειακή άποψη σε σχέση με τους γονείς τους, όταν εκείνοι ήταν νέοι. Η καρδιοαγγειακή αντοχή των παιδιών χειροτερεύει κατά περίπου 5% κάθε δεκαετία που περνά.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλή τον Δρα Γκραντ Τόμκινσον της Σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, ανέλυσαν πενήντα σχετικές δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν πάνω από 25 εκατ. παιδιά σε 28 χώρες για μια περίοδο 46 ετών (1964-2010).
Η συγκριτική ανάλυση έδειξε ότι τα σημερινά παιδιά τρέχουν την απόσταση του ενός μιλίου κατά μέσο όρο ενάμισι λεπτό (90 δευτερόλεπτα) πιο αργά από ότι οι συνομήλικοί τους, δηλαδή η γενιά των γονιών τους, πριν από 30 χρόνια.
Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, «οι νέοι μπορούν να αποκτήσουν φόρμα με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορούν να είναι δυνατοί όπως ένας αρσιβαρίστας, εύκαμπτοι όπως ένας γυμναστής ή επιδέξιοι όπως ένας τενίστας. Όμως όλες αυτές οι μορφές εξάσκησης δεν έχουν το ίδιο όφελος για την υγεία. Το πιο σημαντικό είδος εκγύμνασης για την επίτευξη καλής υγείας είναι η καρδιοαγγειακή, δηλαδή η ικανότητα να ασκείται κανείς έντονα για αρκετή ώρα, π.χ. τρέχοντας πολλούς συνεχόμενους γύρους στο στίβο».
Η διαχρονική επιδείνωση παρατηρείται τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια, σε όλες τις ηλικίες μεταξύ των εννέα και των 17 ετών. Σε σημαντικό βαθμό -από 30% έως 60% ανάλογα με τη χώρα- το πρόβλημα αποδίδεται στην επιδεινούμενη παχυσαρκία, που είναι πιο διαδεδομένη σε μερικές χώρες από ότι σε άλλες.
Για να μείνουν υγιή, τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κάνουν καθημερινά τουλάχιστον μια ώρα σωματικής άσκησης, όπως τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο κ.α. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να γίνεται διακεκομμένη μέσα στην ημέρα.