Είμαι έγκυος. Μπορώ να γυμνάζομαι;
Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που έχουμε, όταν βρισκόμαστε στην περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι αν μπορούμε και αν πρέπει να γυμναζόμαστε. Κάποτε υπήρχε ο μύθος, ότι η γυμναστική δεν επιτρέπεται. Λάθος!
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιτρέπεται και μάλιστα βοηθάει στο να έχουμε έναν καλό τοκετό, αφού βελτιώνει την φυσική μας κατάσταση, αλλά και την κυκλοφορία του αίματος.
Όσο για το ποιο είδος γυμναστικής είναι το πιο κατάλληλο; Αφού έρθετε πρώτα σε επικοινωνία με το γιατρό σας, και εφόσον έχετε καλή εγκυμοσύνη, σχεδόν όλα τα είδη επιτρέπονται, αλλά με μέτρο.
Η γυμναστική με βάρη μπορεί να θεωρείται επικίνδυνη, δεν είναι όμως. Και όταν λέμε βέβαια βάρη, δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση πολλών κιλών. Αν σηκώνετε ελαφριά βάρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα βελτιώσετε την αντοχή και τη δύναμή σας. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξετε είναι να δουλεύετε σε χαμηλότερες εντάσεις. Αν νιώθετε μεγάλη επιβάρυνση στη μέση σας, καλό θα ήταν να κάθεστε κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.
Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, οι κοιλιακοί θα σας φανούν χρήσιμοι κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μπορείτε να κάνετε ελεύθερα και άφοβα κοιλιακούς, σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκεί να μην ξαπλώνετε ανάσκελα, καθώς ενδέχεται να πιεστεί η κάτω κοίλη φλέβα.
Το pilates, είναι ένα είδος γυμναστικής που θα σας βοηθήσει στην εκμάθηση αναπνοών, αρκεί ο γυμναστής που σας προπονεί να έχει ειδικευτεί πάνω σε αυτό.
Οι αερόβιες ασκήσεις δεν προτιμώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση όμως που η μέλλουσα μανούλα επιθυμεί να τις κάνει, αφού συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό της, θα πρέπει να έχει στο νου της να μην ξεπερνά τους 140 σφυγμούς ενώ τις κάνει.
Το περπάτημα είναι ιδανικό περίπου 15 λεπτά την ημέρα για όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση επειδή εγκυμοσύνη από εγκυμοσύνη διαφέρει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος είναι και ο πιο κατάλληλος για να σας πει ποιες ασκήσεις μπορείτε να κάνετε και ποιες θα πρέπει να αποφύγετε.