Nutri-score: Τι είναι, πώς υπολογίζεται και γιατί είναι σημαντικό
Nutri score που βρίσκουμε στις ετικέτες τροφίμων
BigstockΤο Nutri-Score βοηθά τους καταναλωτές με τέτοιο τρόπο, καθιστώντας δυνατή τη σύγκριση με μια ματιά της διατροφικής ποιότητας των προϊόντων.
Οι πολίτες της ΕΕ και ιδιαίτερα της Ελλάδας, γίνονται ολοένα και πιο υπέρβαροι - παχύσαρκοι και αυτόματα, πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη κι άλλες παθήσεις συνδεδεμένες με την παχυσαρκία. Ένα πολύ σημαντικό μέρος του προβλήματος έχει να κάνει με τη διατροφή μας.
Θα ακούσετε συχνά τους διαιτολόγους να λένε ότι, η εκμάθηση ανάγνωσης και κατανόησης των ετικετών πίσω από κάθε συσκευασία είναι πολύ σημαντική. Ο εντοπισμός όμως, του πιο υγιεινού γιαουρτιού, των δημητριακών ή του έτοιμου γεύματος δεν είναι και τόσο εύκολος.
Το Nutri-Score βοηθά τους καταναλωτές με τέτοιο τρόπο, καθιστώντας δυνατή τη σύγκριση με μια ματιά της διατροφικής ποιότητας των προϊόντων.
Τι είναι όμως το Nutri-Score;
Το Nutri-Score είναι μια διατροφική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας που μετατρέπει τη θρεπτική αξία των τροφίμων και των ποτών, σε μια απλή συνολική βαθμολογία. Βασίζεται σε μια κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (το Α είναι πράσινο για να αντιπροσωπεύει την καλύτερη διατροφική ποιότητα ενώ, το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί για να δείχνει ότι είναι το χαμηλότερο).
Και πώς υπολογίζεται;
Ο αλγόριθμος του Nutri-Score, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών, υπολογίζει και λαμβάνει υπόψη τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να περιοριστούν (θερμίδες, κορεσμένα λίπη, σάκχαρα και αλάτι) αλλά και, τα ‘’καλά’’ στοιχεία (ίνες, πρωτεΐνες κ.α.).
Στο τρόφιμο - ποτό, αποδίδεται ένα χρώμα και ένα γράμμα με βάση τη βαθμολογία που προκύπτει και υπολογίζεται, ανά 100g ή 100ml.
Σε ποιες χώρες χρησιμοποιείται
Παρότι η ΕΕ δεν υποχρεώνει τα κράτη μέλη να το επιλέξουν και να το καταστήσουν υποχρεωτικό υπάρχουν, κάποια κράτη μέλη (Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία), τα οποία το έχουν εγκρίνει και εφαρμόσει ήδη από το 2017.
Γιατί είναι σημαντική η ύπαρξη απλών διατροφικών ετικετών;
Διεθνείς δημόσιοι φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) θεωρούν πως, η διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να στραφούν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.
Η χρωματική κωδικοποίηση θα βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοήσουν και να συγκρίνουν τη διατροφική ποιότητα των τροφίμων και των ποτών. Για το λόγο αυτό, η διατροφική ετικέτα θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα και να παρέχει τόσο τις θετικές όσο και, τις αρνητικές αξιολογήσεις.
Παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά του μέσω διαφόρων μελετών, το Nutri-Score έχει αμφισβητηθεί από αρκετούς καθώς, θεωρείται ένας πολύ απλός τύπος βαθμολόγησης που δεν προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα των συσκευασιών σε θρεπτικά στοιχεία. Παρόλα αυτά, οι επτά ενώσεις που υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «PRO-NUTRI-SCORE» παροτρύνουν την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση ώστε να καταστεί υποχρεωτική η χρήση του Nutri-Score εντός της ΕΕ.
Η κατανόηση των ετικετών τροφίμων είναι πολύ σημαντική καθώς, μας βοηθά να καταλάβουμε τι ακριβώς καταναλώνουμε. Ρωτήστε επομένως, έναν πτυχιούχο διαιτολόγο να σας δείξει και να σας εκπαιδεύσει στην ανάγνωση και κατανόηση των ετικετών (Nutri-Score ή πινάκων στο πίσω μέρος της συσκευασίας).
Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr
Facebook/Instagram /Linked in
Ενδεικτική βιβλιογραφία
- WHO European Food and Nutrition Action Plan 2015-2020.
- Enax, L. et al. Salient nutrition labels increase the integration of health attributes in food decision-making. Judgment and Decision Making, Vol. 11, No. 5, September 2016, pp. 460–471.
- https://www.beuc.eu (The European Consumer Organization)