Τι ζάχαρη να βάλω στον καφέ;
Προτού μπούμε στο κυρίως θέμα ας ξεκινήσουμε με κάτι απλό! Ξέρετε πόση ζάχαρη έχει ένας μέτριος ή ένας γλυκός καφές;
Η αναλογία καφέ προς ζάχαρη είναι 1:1 και 1:2 αντίστοιχα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ένα φρέντο εσπρέσο έχει 2 κουταλάκια του γλυκού καφέ οπότε για να τον πιούμε μέτριο θα βάλουμε 2 κουταλάκια ζάχαρη, ενώ για να τον πιούμε γλυκό θα βάλουμε 4 κουταλάκια. Δηλαδή, από τον μέτριο καφέ παίρνουμε 10g ζάχαρη που ισοδυναμούν με 40 θερμίδες, και από έναν γλυκό καφέ παίρνουμε ακριβώς τα διπλάσια. Χρειάζεται να σας πω και τι γίνεται αν πίνουμε 2 ή 3 καφέδες τη μέρα;;;
Όποιος είναι λάτρης του καφέ, θεωρώ πως τον επιλέγει πάντα σκέτο για να μπορεί να απολαμβάνει όλα τα μοναδικά αρώματα και τη γεύση του. Όσοι, όμως, δεν μπορούν με τίποτα να αντέξουν την αντικειμενικά πικρή γεύση του σκέτου καφέ, στρέφονται σε κάποια ουσία που θα τους χαρίσει λίγη γλύκα και συνήθως αυτή είναι η κρυσταλλική ζάχαρη.
Πάμε, όμως, να δούμε ποιες εναλλακτικές υπάρχουν αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την κοινή ζάχαρη;
Μελάσα: Είναι το σιρόπι που παίρνουμε από τα ζαχαροκάλαμα και πρόκειται για μια φυσική γλυκαντική ουσία πλούσια σε σάκχαρα. Είναι θρεπτικότερη από τη ζάχαρη μιας και περιέχει μέταλλα και βιταμίνες, χωρίς όμως να υπάρχει διαφορά στις θερμίδες τους. Μάλιστα, λόγω του αυξημένου φορτίου σε σάκχαρα, χρειάζεται προσοχή και μέτρο στη χρήση της.
Διαβάστε τη συνέχεια στο akispetretzikis.com