Μήπως πεινάτε όλη την ώρα; Διαιτολόγος εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό

Πού οφείλεται το αίσθημα πείνας που νιώθετε διαρκώς; 

Νίκη Παπανικολάου
Μήπως πεινάτε όλη την ώρα; Διαιτολόγος εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό
Bigstock

Το αίσθημα πείνας είναι έντονο στις γυναίκες όταν περιμένουν περίοδο, όταν κρυώνουν ή έχουν άγχος.

Πώς όμως εξηγείται το γεγονός ότι έχετε συνέχεια το φαγητό στο μυαλό σας και νιώθετε πως δε χορταίνετε;

Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί σύμφωνα με την διαιτολόγο Julia Zumpano, RD, LD. «Νιώθετε πείνα συνήθως δύο ώρες μετά την τελευταία φορά που φάγατε ένα γεύμα. Πιθανόν να αισθάνεστε το στομάχι σας να γουργουρίζει ή πως δεν έχετε ενέργεια… Άλλες πάλι φορές απλά επιθυμείτε να φάτε σοκολάτα, πατατάκια ή κάποιο άλλο σνακ. Αυτό όμως δεν είναι πείνα», εξηγεί η Julia Zumpano.

Πού οφείλεται το διαρκές αίσθημα της πείνας

Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας (υδατάνθρακες και λιπαρά είναι τα άλλα δύο) για να σας δώσει ενέργεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες όπως και οι φυτικές ίνες, είναι πιο αποτελεσματικές στη δημιουργία κορεσμού, εξαιτίας της διάσπασης και απελευθέρωσης θρεπτικών συστατικών. Πηγή πρωτεΐνης δεν είναι μόνο το κρέας αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, το γάλα, το τυρί, καθώς και τα αυγά, τα ψάρια, τα φασόλια, το τόφου, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί.

Δεν κοιμάστε καλά

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη, δηλαδή της λεπτίνης και της γρελίνης με αποτέλεσμα να αυξάνουν το αίσθημα της πείνας. Επιπλέον, φαίνεται να αυξάνουν την επιθυμία για γλυκά και λιπαρά snacks. Προσπαθήστε λοιπόν να κοιμάστε 7-8 ώρες καθημερινά.

Διαχείριση βάρους: Τι να φας αν πεινάς όλη την ώρα

Τρώτε επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Προσέξτε τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με επεξεργασμένους υδατάνθρακες καθώς χάνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να πεινάτε πολύ πιο γρήγορα. Στην πραγματικότητα, ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και στη συνέχεια οι μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης μειώνουν απότομα τη γλυκόζη με αποτέλεσμα να νιώθετε πείνα. «Όταν είστε κουρασμένοι, καταφεύγετε στους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη γιατί τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται. Ωστόσο, αυτό είναι παροδικό», εξηγεί η διαιτολόγος.

Η διατροφή σας είναι χαμηλή σε λιπαρά

Η προσθήκη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, τα καρύδια ή ο λιναρόσπορος βοηθούν σημαντικά στον κορεσμό.

peina.jpg

Δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες μειώνουν αρκετά το αίσθημα της πείνας. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, φακές, φασόλια και βρόμη.

Γιατί πεινάτε όλη την ώρα στην εγκυμοσύνη;

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Τις περισσότερες φορές που νιώθετε πείνα, στην πραγματικότητα απλά διψάτε. Πριν λοιπόν αναζητήσετε στο ντουλάπι κάτι για να φάτε, πιείτε ένα ποτήρι νερό. Θα σας κρατήσει ενυδατωμένες και ενδεχομένως να αποτρέψει την πείνα.

Έχετε άγχος

Οι περισσότεροι όταν είναι αγχωμένοι βρίσκουν διέξοδοι στο φαγητό. Όταν το στρες μειώνεται και η κορτιζόλη επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε περιορίζεται και η όρεξη. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, προσπαθήστε όταν είστε αγχωμένες να πάτε για περπάτημα, να κάνετε ένα μπάνιο ή να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας.

Με πληροφορίες από το health.clevelandclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved