Πώς θα αυξήσετε και θα διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα
Γιατί είναι σημαντική είναι η διατήρηση καλής μυϊκής μάζας.
Η μυϊκή μάζα συμβάλλει στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού μας, δηλαδή των θερμίδων που καίμε όταν δεν κάνουμε κάτι, και παράλληλα βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Η απώλεια της μυϊκής μάζας αρχίζει στην ηλικία των 40 ετών. Υπολογίζεται ότι χάνουμε 1-2% της μυϊκής μάζας κάθε χρόνο μετά τα 50. Με λίγα λόγια, όταν χάνουμε μυϊκή μάζα, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας.
Πώς θα δημιουργήσουμε και θα διατηρήσουμε τη μυϊκή μάζα;
Η μυϊκή μάζα «είναι ο πιο ενεργά μεταβολικός ιστός που έχουμε στο σώμα μας. Είναι απαραίτητος για την στάση μας, για τη δύναμή μας, καθορίζει πολλά πράγματα», εξήγησε ο διαιτολόγος Δημήτρης Αθανασιάδης στην εκπομπή « Όλα για τη ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.
Όπως είπε, άσκηση και διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας καλής μυϊκής μάζας, καθώς «χρειάζεται μια παράλληλη προσέγγιση και από τα δύο».
Από την ηλικία των 30 ετών και μετά αρχίζει η μείωση της μυϊκής μάζας «ίσως πρώτα από τα πόδια. Συμβαίνει από τα σημεία που έχουμε περισσότερη μυϊκή μάζα, όποτε είναι σημαντική τόσο η άσκηση και η καλή διατροφή», επεσήμανε ο διαιτολόγος προσθέτοντας:«Είναι δείκτης μακροζωίας γιατί αν κάποιος διατηρεί τη μυϊκή του μάζα όσο μεγαλώνει, σημαίνει ότι κάτι έχει κάνει καλά, προσέχει τη διατροφή του, κάνει άσκηση, οπότε έχει συνολικό όφελος στην υγεία του».
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, μπορούμε να αναπληρώσουμε τη μυϊκή μάζα, καθώς οι μύες έχουν μνήμη κάνοντας βάρη, - ειδικά μετά την ηλικία των 45 ετών - και λαμβάνοντας την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης.
Πρωτεΐνη
Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από μικρότερα τμήματα που ονομάζονται αμινοξέα, τα οποία συμβάλλουν στην αποκατάσταση των μικροτραυμάτων που προκαλεί η γυμναστική στους μυς, βοηθώντας τους έτσι να αναπτυχθούν. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine, η κατανάλωση έως και 1,6 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι η ιδανική ποσότητα για ικανοποιητική ανάπτυξη των μυών. Οι πρωτεΐνες αυτές πρέπει να προέρχονται κατά βάση από μη επεξεργασμένες τροφές όπως το κρέας, το ψάρι και τα αυγά.