Απώλεια βάρους: Τι είναι πιο σημαντικό, οι πόντοι ή τα κιλά;
Είναι προτιμότερο να χάνετε πόντους κι όχι κιλά ή το αντίστροφο;
Τρώτε υγιεινά και γυμνάζεστε τακτικά αλλά εξακολουθείτε να παλεύετε να χάσετε ένα κιλό όταν η φίλη σας μετρά ήδη μείον 4 κιλά στη ζυγαριά;
Συμβαίνει συχνά κι είναι λογικό καθώς, όπως εξηγεί η διατροφολόγος Monisha Ashokan ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά τόσο σε μια δίαιτα όσο κι σ'ένα πρόγραμμα γυμναστικής.
Επίσης, σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους παίζει η ηλικία, το φύλο, ο ύπνος, το άγχος. «Οι νεότεροι τείνουν να χάνουν βάρος πολύ πιο γρήγορα βάρος. Μεταξύ 35-40 ετών η απώλεια βάρους γίνετε με πιο βραδείς ρυθμούς», επισημαίνει η διατροφολόγος.
Κιλά ή πόντοι;
Συχνά, αυτό που βλέπετε στη ζυγαριά δεν είναι αντιπροσωπευτικό του πραγματικού βάρους σας. Μπορεί να παραμένει το ίδιο για πολλούς λόγους - ορμονικές αλλαγές, επίπεδα ενυδάτωσης, αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες- , ωστόσο είναι πιθανό να έχετε χάσει πόντους.
Όσο καλύτερη φυσική κατάσταση αποκτάτε, τα βάρος που χάνετε αντικαθίσταται από τους μύες. Ο μυς είναι πυκνότερος και μικρότερος από το λίπος, έτσι όταν κερδίζετε μυϊκό ιστό και χάνετε βάρος, οι αριθμοί στη ζυγαριά σας μένουν ίδιοι ακόμα κι αν φαίνεστε πιο αδύνατοι.
Το να προσπαθήσετε να χάσετε περισσότερο βάρος υπάρχει κίνδυνος αντί για λίπος να χάνετε μυϊκή μάζα ή νερό, τα οποία χρειάζεται το σώμα σας.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το ζητούμενο είναι να είστε υγιείς και να εστιάζετε στη απώλεια βάρους αν είστε υπέρβαροι και πόντων αν έχετε περισσότερο λίπος από το κανονικό.
Τι να κάνατε αν ζυγαριά έχει «κολλήσει»
Παρά την απογοήτευση που σας δημιουργεί η στασιμότητα στο βάρος σας είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η μείωση του νούμερου στη ζυγαριά δεν είναι ο μόνος στόχος. Αξιολογήστε και τα υπόλοιπα οφέλη που απολαμβάνετε όπως η αύξηση της ευεξίας, η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής σας, καθώς και οι στόχοι που επιτυγχάνετε στο πρόγραμμα της φυσικής σας δραστηριότητας.
Μικρές αλλαγές στο πρόγραμμά σας
«Οι δραστικές αλλαγές όπως η υπερβολική αύξηση της έντασης και της συχνότητας της άσκησης, ο αποκλεισμός από το διαιτολόγιο «ένοχων» ομάδων τροφίμων αλλά και η παράλειψη γευμάτων με πολύωρη νηστεία δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά ακριβώς τα αντίθετα», επισημαίνει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά. Όταν λοιπόν η ζυγαριά «κολλάει» κάνετε σταδιακά μικρές και λογικές αλλαγές στο πρόγραμμά σας τις οποίες θα μπορέσετε να τηρήσετε μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, αυξήστε την κατανάλωση του νερού, των φρούτων και λαχανικών, εντάξτε ένα νέο είδος άσκησης που σας ικανοποιεί για να μπορέσετε να δείτε τελικά τα επιθυμητά αποτελέσματα.