Τι αγχώνει περισσότερο τις μαμάδες; Τα 4 πιο συχνά αίτια

Οι αυξημένες υποχρεώσεις της μητρότητας προκαλούν άγχος και στρες στις μητέρες.

Τι αγχώνει περισσότερο τις μαμάδες; Τα 4 πιο συχνά αίτια
Bigstock

Το άγχος που συνοδεύει τη μητρότητα είναι μια πραγματικότητα που βιώνουν πολλές μητέρες.

Δεν είναι μόνο οι φοβίες για το παιδί αλλά και οι ρυθμοί ζωής, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, οι συνεχείς υποχρεώσεις που προκαλούν άγχος και στρες.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία των μαμάδων αισθάνεται άγχος για τα ακόλουθα:

agxos-goneis-(2).jpg

Χρόνος

Η φροντίδα των παιδιών και του νοικοκυριού απαιτούν χρόνο. Πολλές μητέρες διαπιστώνουν ότι το 24ωρο δεν φτάνει να κάνουν όλα όσα χρειάζονται ή όσα θέλουν.

Οικονομικά

Η ανατροφήτων παιδιών κοστίζει. Καθώς μεγαλώνουν οι απαιτήσεις σε ρούχα, δραστηριότητες, σπουδές αυξάνονται επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό της οικογένειας. Κι ενώ οι γονείς θα κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους, οι μητέρες πάντα αγχώνονται για τα οικονομικά αναζητώντας λύσεις ή εναλλακτικές.

Σχέσεις

Καθώς οι μητέρες επενδύουν τον περισσότερο χρόνο στα παιδιά τους, μερικές φορές βάζουν σε δεύτερη μοίρα άλλες σχέσεις. Παραμελούν τις φίλες τους ακόμα και τον σύντροφό τους κι αυτό προκαλεί συχνά ενοχές και άγχος.

agxos-mamas.jpg

Αμφιβολίες

Πολλές μητέρες αισθάνονται ότι δεν κάνουν καλή δουλειά. Επαναξιολογούν συνεχώς τον εαυτό τους, αναζητούν νέες γνώσεις (από ειδικούς ανατροφής που συχνά διαφωνούν μεταξύ τους σε σημαντικά ζητήματα) και προσπαθούν να είναι ένα βήμα μπροστά από τα παιδιά τους για να είναι καλύτερες ως μητέρες. Είναι εύκολο να αμφισβητούν τον εαυτό τους και να αγχώνονται από τις συνέπειες του λάθους. Το δύσκολο είναι να αποδεχτούν πώς κάνουν το καλύτερο που μπορούν και να συνεχίζουν χωρίς να είναι τόσο αυστηρές με τον εαυτό τους.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved