Πανελλήνιες εξετάσεις: Μήπως αγχώνεστε εσείς περισσότερο από ό,τι το παιδί σας;

Η περίοδος των εξετάσεων είναι συχνά αρκετά αγχωτική για τα παιδιά, αλλά και πολλοί γονείς υποφέρουν από αυτό το άγχος.

Πανελλήνιες εξετάσεις: Μήπως αγχώνεστε εσείς περισσότερο από ό,τι το παιδί σας;
Bigstock

Σε μια πρόσφατη έρευνα, γονείς ερωτήθηκαν σχετικά με την επίδραση που έχουν οι εξετάσεις των παιδιών τους στους ίδιους. Αποδεικνύεται ότι είναι αρκετά σημαντική.

Είναι καλό για τους γονείς να ενδιαφέρονται για την επανάληψη, το αποτέλεσμα των εξετάσεων και τη συνολική ακαδημαϊκή επιτυχία των παιδιών τους. Αλλά, η Claudia Swartzberg, ιδρύτρια της διαδικτυακής πλατφόρμας μάθησης Top Dog Education, εξηγεί πως αυτό μπορεί να μην έχει θετική επίδραση στα παιδιά.

«Συχνά συναντάμε γονείς που είναι αγχωμένοι για τις εξετάσεις και τη μελέτη των παιδιών τους και σε ορισμένες περιπτώσεις ανησυχούν περισσότερο από ό,τι τα παιδιά τους», σημειώνει η Claudia και συνεχίζει «Το άγχος των γονέων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση του παιδιού, ακόμη και στην απόδοσή του, γεγονός που μπορεί ακόμη και να διαιωνίσει τον κύκλο του άγχους».

Πώς μπορείτε να διοχετεύσετε το άγχος σας

Για να μετριάσετε το άγχος σας στις εξετάσεις και να βοηθήσετε το παιδί σας με την επανάληψη, η ειδικός προσφέρει τις ακόλουθες συμβουλές:

1. Προσδιορίστε τον καλύτερο τρόπο μελέτης

Προσπαθήστε να εντοπίσετε τον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας απολαμβάνει καλύτερα τη μελέτη και υιοθετήστε τις κατάλληλες στρατηγικές.

Για παράδειγμα, αρκετοί μαθητές και μαθήτριες αρέσκονται να μαθαίνουν μέσω της κίνησης, όπως ο χορός, το μέτρημα των δακτύλων, οι χειρονομίες ή ακόμη και η υποκριτική.

Άλλοι και άλλες απορροφούν τις πληροφορίες καλύτερα μέσω του ήχου, όπως τραγούδια και ηχογραφήσεις, ενώ οι «οπτικοί» μελετούν καλύτερα μέσω ιστοριών με εικόνες, σχήματα ή ακόμα και ζωγραφιές .

2. Δημιουργήστε μία καλή ατμόσφαιρα

Μια καλή ατμόσφαιρα και ένας άνετος χώρος μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική μελέτη. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει ό,τι χρειάζεται, είτε πρόκειται για επαρκή φωτισμό και ησυχία , είτε για μια άνετη καρέκλα και την απαραίτητη γραφική ύλη.

3. Ενθαρρύνετέ το να σας διδάξει

Ένας καλός τρόπος για να καταλάβουν τα παιδιά τι μαθαίνουν ή απλώς να εξασκηθούν στην επανάληψή τους, είναι να σας «διδάξουν» τα ίδια. Ζητήστε του να προσποιηθεί ότι είναι ο δάσκαλος, και να περάσει από ένα εικονικό «μάθημα».

4. Παροτρύνετε την επανάληψη

Είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να συγκεντρωθεί για μεγάλο χρονικό διαστήμα, γι' αυτό βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κάνει μικρά διαλείμματα.

5. Επαινέστε

Το διάβασμα δεν είναι πάντα διασκεδαστικό ή εύκολο, γι' αυτό επαινέστε το παιδί σας όταν εργάζεται σκληρά.

Ενθαρρύνετε αντί να απειλείτε, καθώς δεν χρειάζεται περισσότερο άγχος κατά τη διάρκεια της πίεσης των εξετάσεων. Αν αγχωθεί, προσπαθήστε να ανταποκριθείτε στα συναισθήματά του ακούγοντάς το, καθησυχάζοντάς το ή αγκαλιάζοντάς το.

Μόλις ηρεμήσει, μπορείτε να ασχοληθείτε με πρακτικές λύσεις, όπως ο ορισμός ενός χρονοδιαγράμματος επανάληψης ή η εξασφάλιση της απαραίτητης βοήθειας που μπορεί να χρειάζεται.

6. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται επαρκώς

Ο ύπνος είναι σημαντικός όχι μόνο για να ξεκουραστεί ψυχικά και σωματικά , αλλά και για να εδραιώσει ό,τι έμαθε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό του/της είναι σκοτεινό, καθώς το φως παρεμβαίνει στην παραγωγή μελατονίνης (της ορμόνης που απαιτείται για τον ύπνο). Το μπλε φως που εκπέμπουν τα tablet και τα κινητά τηλέφωνα μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο.

7. Προσφέρετε ανταμοιβές

Δώστε κίνητρα για τη μελέτη και τις εξετάσεις όχι απαραίτητα με υλικές ανταμοιβές ή «βραβεία», αλλά με διασκεδαστικές δραστηριότητες που τα παιδιά μπορούν να περιμένουν με ανυπομονησία μετά από μια σειρά επαναλήψεων ή μετά από ένα διαγώνισμα.

Τα κίνητρα μπορούν να περιλαμβάνουν ένα δείπνο σε εστιατόριο ή την κοινή παρακολούθηση αθλητικών αγώνων ή σειρών. Ή ακόμα καλύτερα, ρωτήστε το τι θέλει να κάνει περισσότερο.

Πηγή: news24.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved