Αρνητικά συναισθήματα: Πρέπει να τα κρύβετε από τα παιδιά σας;

Οι γονείς που καταπιέζουν ή κρύβουν τα αρνητικά συναισθήματα από τα παιδιά τους δεν δίνουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους.

Νίκη Παπανικολάου
Αρνητικά συναισθήματα: Πρέπει να τα κρύβετε από τα παιδιά σας;
Bigstock

Οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι χαρούμενα και τίποτα να μην τα ανησυχεί ή να τα στεναχωρεί. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να κρύβουν τα αρνητικά συναισθήματάτους.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πράγμα που παραβλέπουν κι αυτό είναι το εξής: όλα τα συναισθήματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική ισορροπία μικρών και μεγάλων.

Το να κρύβετε συναισθήματα όπως θυμό, λύπη, απογοήτευση ή φόβο, περνάτε το μήνυμα στα παιδιά ότι δεν μιλάμε για τα δυσάρεστα συναισθήματα, αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Μακροπρόθεσμα, όμως μπορεί υπάρξουν συνέπειες στη συναισθηματική τους ευεξία καθώς δεν θα αισθάνονται ελεύθερα να εκφράσουν όλα τα συναισθήματά τους.

Πρέπει λοιπόν να είστε ειλικρινείς πρώτα με τον εαυτό σας και στη συνέχεια με τα παιδιά σας. Να τα διδάξετε, μεταξύ άλλων, πως τα συναισθήματα δεν τα κρύβουμε αλλά τα εκφράζουμε.

hmera-agiou-valentinou-goneis-proti-fora.jpg

Καταστολή συναισθημάτων

Κάθε φορά που καταπιέζετε τα συναισθήματά σας, στην ουσία τα «θάβετε» και γίνεστε πιο ευάλωτοι. Σίγουρα είστε εξοικειωμένοι με φράσεις, όπως: «Πρέπει να είστε δυνατοί», «Δεν έχει νόημα να κλαίτε» ή «Δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα» … Όμως, όταν είστε θυμωμένοι, φοβισμένοι ή λυπημένοι, πρέπει να το εκφράζετε. Και κυρίως να θυμάστε πως:

Βοηθήστε τα παιδιά να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματά τους

  • Η σχέση με τα παιδιά σας βασίζεται στην επικοινωνία, την εμπιστοσύνη, τη στοργή και την αγάπη. Για αυτό, κι είναι σημαντικό να μοιράζεστε μαζί τους τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας.
  • Τα αρνητικά συναισθήματα δεν έχουν σκοπό να σας πληγώσουν, αποτελούν ένδειξη πώς κάτι δεν πάει καλά.
  • Δεν πρέπει να αγνοείτε τα συναισθήματά σας αλλά να τα αναγνωρίζετε και να τα αποδέχεστε.
  • Είναι σημαντικό να αναζητάτε τι έχει πυροδοτήσει αυτό το συναίσθημα.
  • Μάθετε να αναγνωρίζετε τις επιπτώσεις των αρνητικών συναισθημάτων στο σώμα σας.
  • Τα συναισθήματα – θετικά και αρνητικά - είναι μέρος της ζωής μας και πρέπει να μάθετε να ζείτε με αυτά.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved