Διαδραστικός τρόπος σίτισης: Πώς θα ξεπεράσεις τα μικρά errors της καθημερινότητάς σου ως νέα μαμά

Αν είσαι νέα μαμά και η διατροφή του μωρού σου είναι το main θέμα συζήτησης αυτές τις μέρες, μάλλον αυτό το κείμενο σε αφορά.

Διαδραστικός τρόπος σίτισης: Πώς θα ξεπεράσεις τα μικρά errors της καθημερινότητάς σου ως νέα μαμά

Γιατί η αλήθεια είναι πως όλες όσες είμαστε μαμάδες, αυτό το πρώτο διάστημα της μητρότητας, η σίτιση του μωρού μας, είναι ίσως το ζήτημα που μας απασχολεί περισσότερο.

Και όχι αδίκως, διότι αυτή η διαδικασία δεν είναι πάντα εύκολη για τα μωρά μας, αλλά ούτε και για εμάς, ειδικά όταν μιλάμε για στερεές τροφές, οι οποίες σε αυτήν την ηλικία είναι δύσκολο να καταπωθούν.

Γι’ αυτό, η εισαγωγή στερεών τροφών συνιστάται να γίνεται στο 2ο εξάμηνο της ζωής, δηλαδή με τη συμπλήρωση των έξι μηνών ζωής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται πριν τη συμπλήρωση των τεσσάρων μηνών ζωής. Η σύσταση αυτή ισχύει τόσο για τα θηλάζοντα όσο και για τα μη θηλάζοντα βρέφη. Έτσι, μια «έξυπνη» μέθοδος για να τρώει το βρέφος μας, είναι σίγουρα το κλειδί για «κοιμόμαστε ήσυχες» τα βράδια και αυτή, δεν είναι άλλη από τον διαδραστικό τρόπο σίτισης.

diadrastikos-tropos-sitisis.jpg

Διαδραστικός τρόπος σίτισης παιδιού

Είναι σημαντικό οι γονείς-φροντιστές να ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν έναν διαδραστικό τρόπο σίτισης (responsive feeding). Με τον τρόπο αυτόν, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα σημάδια πείνας και κορεσμού του βρέφους, να έχουν διαρκή βλεμματική επαφή καθώς και θετική υποστηρικτική λεκτική επικοινωνία, προσφέροντας το φαγητό αργά, με υπομονή και χωρίς την άσκηση λεκτικής ή σωματικής πίεσης.

Ο χρόνος του φαγητού είναι ευκαιρία για την εκδήλωση συναισθημάτων τρυφερότητας και αγάπης, εντούτοις η σίτιση για ανακούφιση ή ως δείγμα ανταμοιβής θα πρέπει να αποθαρρύνεται.

Ο διαδραστικός τρόπος σίτισης βοηθάει στην ανάπτυξη της ικανότητας αυτορρύθμισης της λήψης τροφής και, επομένως, και της προσλαμβανόμενης ενέργειας από το βρέφος, ενώ η μη τήρηση των συστάσεων αυτών έχει συσχετιστεί με αρνητικές συμπεριφορές ως προς το φαγητό, μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και αυξημένο κίνδυνο υπερβολικής πρόσληψης τροφής και ανάπτυξης παχυσαρκίας.

Νέες τροφές

Σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας, τα βρέφη πρέπει να σιτίζονται σε καθιστή αναπαυτική θέση, σε ασφαλές περιβάλλον και με τα κατάλληλα σκεύη για την ηλικία τους και πάντα υπό την επίβλεψη ενήλικα.

Η ώρα του φαγητού θα πρέπει να είναι ευχάριστη, να επιτρέπεται στο βρέφος να πειραματίζεται με τις νέες τροφές, να παίζει με αυτές και να τρώει μόνο του ανάλογα με τις αναπτυξιακές του δυνατότητες. Η προσοχή του βρέφους δεν θα πρέπει να αποσπάται από άλλα ερεθίσματα (π.χ. τηλεόραση). Ενθαρρύνεται επίσης το βρέφος να σιτίζεται όσο συχνότερα γίνεται, μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια.

H κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι συνιστάται να αποφεύγεται κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, λόγω της μεταβολικής επιβάρυνσης από τα συστατικά αυτά, αλλά και για λόγους διαμόρφωσης υγιών γευστικών επιλογών.

Αντίθετα, πρέπει να ενθαρρύνεται η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, μέχρι το βρέφος να τις αποδεχτεί, και μόνο τότε θα μπορούσε να δοκιμάσει τροφές και ροφήματα με γλυκιά γεύση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved