Μεταβολισμός: Πώς λειτουργεί και 5+1 tips για να τον «ξυπνήσετε»

Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας και χάστε βάρος με τις παρακάτω συμβουλές.

Μεταβολισμός: Πώς λειτουργεί και 5+1 tips για να τον «ξυπνήσετε»

Κάθε φορά που μιλάμε για δίαιτες και απώλεια βάρους, πάντα αναφέρεται η λέξη μεταβολισμός. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλες τι πραγματικά σημαίνει. Πως δουλεύει μεταβολισμός μας και πως μπορούμε πραγματικά να τον επιταχύνουμε για να χάσουμε βάρος;

Ένας αργός μεταβολισμός παρέχει λιγότερη ενέργεια στο σώμα για να λειτουργήσει σωστά. Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον μεταβολισμό με τον οποίο γεννηθήκαμε, είναι δυνατόν να τροποποιήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες για να τον επιταχύνουμε.

Τα αποτελέσματα θα είναι παρά μόνο θετική βελτίωση στην ποιότητα της ζωής μας.

Αργός μεταβολισμός: Ποιες τροφές να αποφεύγετε σύμφωνα με τους ειδικούς

Πώς δουλεύει ο μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός είναι στην ουσία μία χημική αντίδραση που λαμβάνει χώρα στο σώμα για την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Ενεργοποιείται από την πέψη και είναι υπεύθυνος για την απορρόφηση και τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια που χρειάζεται το σώμα.

Ο μεταβολισμός μπορεί να χωριστεί σε δύο διαδικασίες:

1) Αναβολισμός: Έχει να κάνει με την ανάπτυξη των κυττάρων και την ανάπτυξη και διατήρηση των ιστών.

2) Καταβολισμός: Παράγει την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα αφομοιώνοντας σύνθετα μόρια και ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του σώματος.

karpouzi-h-peponi-gia-diaita.jpg

Ιδανικά, και οι δύο διαδικασίες θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία. Η ισορροπία είναι αυτή που ρυθμίζει την ποσότητα θερμίδων που καίει ένα άτομο καθημερινά, η οποία θα επηρεάζει και το βάρος του.

Η διατροφή, ο τρόπος ζωής, η ηλικία, το φύλο και το DNA , μεταξύ άλλων παραγόντων, καθορίζουν την ταχύτητα με την οποία ο μεταβολισμός εκτελεί αυτές τις δύο διαδικασίες.

Οι αργοί μεταβολισμοί παράγουν λιγότερη ενέργεια. Τα περισσεύματα αποθηκεύονται στους ιστούς με τη μορφή λίπους. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες έχουν ταχύτερο μεταβολισμό από ό,τι οι γυναίκες.

Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον εκ γεννετής μεταβολισμό, είναι δυνατόν να τον τροποποιήσουμε εφαρμόζοντας ορισμένες συνήθειες. Αυτό μπορεί να γίνει με τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, την σωματική άσκηση και την τήρηση των συμβουλών που δίνουν οι ειδικοί.

Ο μεταβολισμός είναι η χημική αντίδραση που λαμβάνει χώρα στο σώμα για την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών

Ενίσχυση μεταβολισμού: Το λαχανικό που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή της μαμάς

Πώς θα επιταχύνουμε τον μεταβολισμό μας

1. Πρωινό

Είναι σημαντικό να τρώτε πρωινό τουλάχιστον μία ώρα μετά αφού ξυπνήσετε.

Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι απαραίτητο για να «ξυπνήσει» ο μεταβολισμός και να διατηρηθεί ο οργανισμός ενεργός. Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού θα αποτρέψει επίσης την πρωινή πείνα.

2. Κατανάλωση πρωτεϊνών

Οι πρωτεΐνες τροποποιούν τον τρόπο με τον οποίο ο μεταβολισμός επεξεργάζεται τις θερμίδες. Η ενέργεια που λαμβάνεται από τις πρωτεΐνες αποθηκεύεται συνήθως με τη μορφή μυών και όχι λίπους.

Η κατανάλωση πρωτεϊνών ενισχύει το αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού για αρκετή ώρα. Πρωτεΐνες πρέπει να υπάρχουν τόσο στο πρωινό όσο και στο δείπνο.

edoni-askisi-kai-gonimotita.jpg

3. Σωματική άσκηση

Οι μύες απαιτούν πολλή ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού. Αν δεν μπορείτε να πάτε στο γυμναστήριο, προσπαθήστε να παραμείνετε δραστήριες με άλλους τρόπους.

Μια άλλη καλή επιλογή είναι να κάνετε καθημερινά 30λεπτους περιπάτους ή να πηγαίνετε βόλτες με το ποδήλατο. Αντίθετα, η καθιστική ζωή μειώνει την ταχύτητα του μεταβολισμού.

Αραβική πίτα: Έξυπνοι τρόποι να την κάνετε ένα υγιεινό και διαιτητικό σνακ

4. Καλός ύπνος

Ο λίγος ύπνος μπορεί να κάνει το σώμα να «παρερμηνεύσει» σημάδια της πείνας. Στην πραγματικότητα, η παραμονή σε εγρήγορση για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκαλεί επιπλέον ενεργειακή δαπάνη. Συνεπώς, απαιτούνται περισσότερες θερμίδες .

Είναι σημαντικό να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες καθημερινά, προκειμένου να έχετε τον βέλτιστο μεταβολισμό.

ypnos-mamas.jpg

5. Καυτερά φαγητά

Τα μπαχαρικά και τα πικάντικα φαγητά μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας σημαίνει ότι χρησιμοποιείται περισσότερη ενέργεια. Για να αποκτήσει ενέργεια, ο μεταβολισμός του σώματος αρχίζει να διασπά τα αποθέματα λίπους.

Το μαύρο πιπέρι, το τζίντζερ , το τσίλι και άλλα μπαχαρικά καθώς και το πράσινο τσάι είναι όλα θερμογόνα τρόφιμα που βοηθούν το σώμα να εξαλείψει τον τοπικό λιπώδη ιστό. Αυτές οι τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα σταθερό βάρος.

Smoothies για δίαιτα με καρπούζι, δροσιστικά και με λίγες θερμίδες

6. Όχι στις αυστηρές δίαιτες

Μερικές πιστεύουν ότι οι υποθερμιδικές και ακραίες δίαιτες είναι αυτές που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, ο περιορισμός από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μια υπερβολικά αυστηρή δίαιτα προκαλεί μόνο κούραση και πείνα. Ο μεταβολισμός «παίρνει» ενέργεια από τους μυς και όχι από το λίπος που συσσωρεύεται στους ιστούς. Για να αποκατασταθεί η ισορροπία , το σώμα θα ζητήσει περισσότερη τροφή και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.

Συμπερασματικά, μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες βοηθά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και συμβάλλει στην καύση θερμίδων.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved