Διατροφή μαμάς: Είναι η μουστάρδα υγιεινή ή όχι;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μουστάρδα και τα διατροφικά της οφέλη.

Διατροφή μαμάς: Είναι η μουστάρδα υγιεινή ή όχι;
Bigstock

Η μουστάρδα είναι ένα από τα πιο κοινά καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο.

Μαμά και διατροφή: Βοηθά η μουστάρδα στην απώλεια βάρους;

Η σύνθεση μιας κλασικής μουστάρδας του εμπορίου αναλύεται σε νερό, ξίδι, σιναπόσπορο, ζάχαρη, αλάτι, χρωστικές ουσίες όπως η κουρκουμίνη, συμπυκνωμένο μείγμα λεμονιού και κνήκου και μπαχαρικά. Η μουστάρδα διαφοροποιείται βάσει του είδους των σπόρων. Από το Σινάπι παράγεται η λευκή και κίτρινη μουστάρδα, από το Brassica juncea η καφέ μουστάρδα και από το B.Nigra η μαύρη.

moustarda.jpg

Είναι υγιεινή η μουστάρδα;

Η μουστάρδα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που παρέχουν διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως αντικαρκινικές, αντιβακτηριακές, αντιικές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Επίσης, είναι καρύκευμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

Tips για μαμάδες: Πέντε χρήσεις της μουστάρδας που δε γνωρίζατε

Οφέλη για την υγεία

Η μουστάρδα περιέχει δύο αντιοξειδωτικά, τα ισοθειοκυανικά και τη σινιγρίνη. Τα ισοθειοκυανικά, το έλαιο που είναι υπεύθυνο για την πικάντικη γεύση που βρίσκεται στη μουστάρδα, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες χωρίς ωστόσο αν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες για την ακριβή σύνδεση.

Τα ισοθειοκυανικά μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη, να μειώσουν την κακή χοληστερόλη για να παρέχουν καρδιαγγειακά προστατευτικά αποτελέσματα και νευρολογικά οφέλη που μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με αυτισμό. Όπως όμως ισχύει και για την πρώτη περίπτωση, πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να έχουμε μία πιο σίγουρη και ξεκάθαρη σύνδεση.

Το άλλο αντιοξειδωτικό που περιέχει η μουστάρδα είναι η σινιγρίνη η οποία έχει αντικαρκινικές, αντιβακτηριακές, αντιικές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες.

Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν οποιαδήποτε από αυτές τις καλλυντικές ή φαρμακευτικές χρήσεις της μουστάρδας ή του σπόρου μουστάρδας.

moustarda-1.jpg

Επιλογή και αποθήκευση μουστάρδας

Είναι προτιμότερο να αγοράζετε μουστάρδα σε μικρές ποσότητες καθώς μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση της με τη πάροδο του χρόνου. Μόλις ανοιχτεί, φυλάξτε τη μουστάρδα στο ψυγείο για έως και ένα χρόνο.

Είσαι έγκυος; 5+1 λόγοι για να βάλεις τη μουστάρδα στη διατροφή σου

Η μουστάρδα δίνει μια δυνατή, πικάντικη γεύση που συνδυάζεται με το κρέας και τα θαλασσινά. Η μουστάρδα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε dressing για σαλάτες.

Με πληροφορίες από το verywellfit.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved